Латинска Америка

Лаго Дженерал Карера

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Лаго Дженерал Карера – Патагония, Чили, Аржентина

Лаго Дженерал Карера

Дженерал Карера лейк (от чилийската страна, официално преименувано през 1959 г.) или езерото Буенос Айрес (от аржентинската страна) е езеро, разположено в Патагония и споделяно от Аржентина и Чили. И двете имена са международно приети.

Езерото е с площ от 1850 кв. километра, от които 970 кв. километра са в чилийската област Aysén del General Carlos Ibáñez del Campo и 880 кв. километра в провинция Santa Cruz, което го прави най-голямото езеро в Чили, и четвърто по големина в Аржентина. В западния си басейн Дженерал Карера има максимална дълбочина от 586 метра.

Езерото е с ледников произход и е заобиколено от Андите. Оттича се към Тихия океан на запад през река Бейкър (Чили). Времето в тази област на Чили и Аржентина обикновено е студено, и влажно. Самото езеро има слънчев микроклимат, а времето се ползва от малкото населени места като Пуерто Гуадал, Фахинал, Малин Гранде, Пуерто Мурта, Пуерто Рико Транкило, Пуерто Санчес, Пуерто Инжениеро Ибанес и Чили Чико в Чили, Лос Антигус и Перито Морено в Аржентина.

Районът в близост до брега на езерото е бил населен с креолски и европейски имигранти между 1900 и 1925 година. През 1971 и 1991 година изригванията на вулкана Хъдсън сериозно засяга местната икономика, особено овцевъдтсвото.

Лаго Дженерал Карера

Между Пуерто Инжениеро Ибанес и Чили Чико в чилийския сектор на езерото работи ферибот за автомобили. Бреговете са много ерозирани и преобладават силни ветрове, които правят навигацията опасна дори и за по-големи кораби. Езерото е известно като туристическа дестинация за пъстърва и сьомга.

Най-вероятно езерото е било образувано от тектонски движения, но днешната форма също е много дълга за миналата ерозия на ледниците. Възрастта на езерната депресия не е известна, но със сигурност не е съществувала преди 10 милиона години и е по-млада от 4 милиона години. Има някои спекулации дали тектониката и топлинният поток на земната кора са повлияни от астеносферния прозорец, който се намира под земната кора в този район на Патагония.

Мраморните пещери, мраморният комплекс и мраморната катедрала са необичайна геоложка формация, разположена в центъра на езерото. Те представляват група от пещери, колони и тунели, образувани в монолитите от мрамор. Мраморните пещери са формирани от действието на вълните през последните 6200 години.

Лаго Дженерал Карера

Представете си, че плавате в сърцето на Патагония в тюркоазените води, галени от постоянния бриз. Елате на борда и открийте великолепието на най-голямото езеро в Чили. Това водно тяло, споделяно от двете страни, достига до град Чили Чико на южния бряг – оазис с умерен климат и процъфтяващо земеделие. Той също така предлага директен маршрут за достигане до Аржентина. Качвайки се от пристанището Рио Транкило, първо се отправете към невероятния природен резерват „Marble Chapel Nature Sanctuary“, за да посетите мрежата от пещери, особено известните „Капелата“ и „Катедралата“. Пригответе се за приключение с каяк през многобройните тунели, чиито уникални цветове, текстури и размери ще привлекат вниманието на вашия фотоапарат. Това пиродно чудо несъмнено е един от акцентите на Чилийската Патагония.

Ако сте любители на дейностите на открито, сте поканени да се отдадете на спортен риболов, конна езда или преходи, за да се насладите на  фантастичната флора и фауна, която обгражда това голямо езеро. Ще се отпуснете и презаредите батериите в една от луксозните ложи в района, където ще се насладите на първокласно настаняване, и вкусна изискана храна. Мраморните параклиси са обявени за национален паметник, защото са минерални форми на натриев карбонат. Едно от най-изолираните природни богатства на света, Мраморните пещери (Capillas de Mármol) са серия от изваяни пещери в езерото Дженерал Карера в сърцето на Патагония. Катедралата, Параклисът и Пещерата са трите формации, които съставят този природен спектакъл, който със сигурност ще ви остави без дъх. Дръжте очите си широко отворени, за да се възхитите на черно-белите колони, отразени върху сините води. Истинска мечта за любителите на фотографията.

Pin It