Острови

Ямайка

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ямайка

Ямайка

Ямайка е островна държава в Северна Америка, със столица Кингстън. Заема част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. Разположена е на около 140 километра южно от остров Куба и на 190 километра западно от остров Испаньола, където са разположени Хаити и Доминиканската република. Страната има площ 10 990 кв. километра и се намира на едноименния остров и няколко по-малки в Карибско море. Бреговата ивица е 570 километра. Голяма част от територията на острова е заета от варовиково плато със средна височина 500 – 1000 метра. В източните части е планината Блу Маунтин с най-висока точка 2256 метра. По дължина на южното и западно крайбрежие са разположени алувиални низини.

Ямайка е третият по големина остров в карибския басейн. Планините, включително Сините планини, доминират във вътрешността на страната. Те са заобиколени от тясна крайбрежна равнина. Ямайка има само два града, първият е Кингстън, столицата и бизнес център, разположен на южният бряг, и вторият град, който е Монтего Бей, един от най-известните в Карибския басейн. Пристанище Кингстън е седмото по големина природно пристанище в света.

Ямайка

Климатът по брега на Ямайка е тропичен, с горещо и влажно време, а в по-високите части във вътрешността на острова е по-хладен. Страната лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, в резултат на което доста често е удраня от тропически бури и урагани. Примери за урагани, причинили значителни разрушения и взели много жертви през 20 век, са Чарли през 1951 година и Гилбърт през 1988 година. През 21 век ураганите Иван, Дийн, Денис и Густав също предизвикват големи поражения на острова. Ямайка е независима държава в състава на Британската общност. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор.

Съставена е от 14 енории, които са групирани в три исторически окръга, които нямат никаква административна приложимост.

Окръг Корнуол – Хановър, Сейнт Елизабет, Сейнт Джеймс, Трелоуни и Уестморланд.

Окръг Мидълсекс – Кларъндън, Манчестър, Сейнт Ан, Сейнт Катерин и Сейнт Мери.

Окръг Съри – Кинстън, Портланд, Сейнт Андрю и Сейнт Томас.

Ямайка

Туристическият бизнес в Ямайка е силно развит. Красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Голяма част от населението работи и в алуминиевата рудна индустрия. Островът също изнася големи количества захар и банани. През 2002 година от основната земеделска култура – захарна тръстика, са произведени около 250 000 тона захар. На острова се отглеждат на 440 000 кози и почти толкова глави едър рогат добитък. Освен селското стопанство, в което е заето около 1/5 от трудоспособното население, основа на ямайската икономика е риболовът.

Малко история

Първите хора, населявали острова, са местните индианци араваки и таино. Когато Колумб посещава Ямайка през 1494 година обявява острова за испанско владение и постепенно превръща местното население в роби. Повечето от тях умират от болести, донесени от европейците и непосилния труд, на който биват подложени. Тогава много африканци са докарани като роби и сега повече от 90% от жителите имат африкански предци. Великобритания поема контрола над острова през 1670 година и той остава британска колония до 1962 година. На 6 август 1962 година Ямайка е обявена за независима република.

Ямайка

Туристическите атракции включват водопадите на река Дън в Сейнт Ан, YS Falls в Сейнт Елизабет, Синята лагуна в Портланд, за която се смята, че е кратер на изчезнал вулкан. Порт Роял е мястото на голямото земетресение през 1692 година, което спомага за формирането на палисадата на острова. Сред разнообразието от сухозмени, водни и морски екосистеми са сухите, и влажни варовикови гори, дъждовни гори, крайречни гори, влажни зони, пещери, реки, лехи и коралови рифове. Властите са осъзнали огромното значение и потенциал на околната среда, и са определили някои от по-плодородните райони като „защитени“. Сред защитените територии на острова се намират Държавата на кокпита, хълмовете Хелшир и горите Litchfield. През 1992 година първият морски парк на Ямайка, обхваща почти 15 кв. километра и е създаден в залива Монтего. През 1999 година е обявена защитената зона на Портланд. На следващата година Националния парк Blue and John Crow Mountains е създаден на около 780 кв. километра от дивата природа, която поддържа хиляди видове дървета, папрати и редки животни.

Днес Ямайка е дом на около 3000 вида местни цъфтящи растения, от които над 1000 са ендемични и 200 вида орхидеи, както и около 20 ботанически градини, някои на няколкостотин години. Във влажните области се срещат бамбук, папрат, абанос, махагон и розово дърво. Кактуси и подобни сухоземни растения се намират по южното и югозападно крайбрежие.

Ямайка

Ямайският животински свят е типичен за Карибите, включващ силно разнообразна дива природа с много ендемични видове, които не се срещат никъде другаде по Земята. Както и при други океански острови, сухоземните бозайници са предимно няколко вида прилепи, от които три са ендемични и се срещат само в Страната на кокпита. Ямайка е дом на около 50 вида влечуги, най-големият от които е американския крокодил, въпреки че се среща само в рамките на Черната река и няколко други области. Нито една от осемте ямайски вида местни змии не е отровна. Тук живеят около 289 вида птици, от които 27 са ендемични (не се срещат никъде другаде по света), включително застрашените папагал-амазонка и ямайски кос, като и двата се срещат в Страната на кокпита. Един вид костенурка е роден в Ямайка – ямайския слайдер и се намира само тук, на остров Кет и няколко острова на Бахамите. В допълнение, много видове жаби са често срещани, особено дървесните жаби. Ямайските води съдържат значителен ресурс от пресни и солени риби. Насекомите и други безгръбначни са в изобилие, включително най-голямата стоножка в света – амазонската гигантска стоножка. В Ямайка има около 150 вида пеперуди, включително 35 местни и 22 подвида. Тя е родния дом на ямайската лястовица, най-голямата пеперуда в света.

Замърсяване

Замърсяването настъпва навсякъде, където може да се развие. То идва от оттичането на канализационните системи и отпадъците. Всичко това обикновенно свършва в океана, след дъждовете или наводненията. Всичко, което навлезе във водата, променя качеството и баланса на океана. Замърсяването се отразява неблагоприятно върху рибното стопанство, туризма и културата, както и на биологичната устойчивост на живите организми в океана и крайбрежните местообитания. Ямайка внася и изнася много стоки по водата. Част от вноса включва петрол и петролни продукти. Нефтените разливи могат да нарушат морския живот, защото химикалите, които попадат във водата, не би трябвало да са там. Маслото и водата не се смесват. За съжаление нефтените разливи не са единствената форма на замърсяване, която се среща в Ямайка. Механизмите за депониране на твърди отпадъци понастоящем са недостатъчни. Твърдите отпадъци попадат във водата, чрез силата на валежите. Също така са вредни за дивите животни, особено птиците, рибите и костенурките, които се хранят на повърхността на водата и бъркат плаващите отломки за храна. Части от пластмаса, метал и стъкло могат да бъдат объркани с храната, която ядат рибите. Всеки ямаец генерира един килограм отпадъци, като само 70% от тези боклуци се преработват от Националния орган за управление на отпадъците. Останалите 30% се изгарят или изхвърлят в деретата или водните пътища.

Ямайка

Престъпност

Когато Ямайка придобива независимост през 1962 година, убийствата са били 3,9% на 100 000 жители, което е едно от най-ниските в света. До 2009 година този процент е 62 на 100 000 жители, един от най-високите в света. Според оценки на ООН, Ямайка има едно от най-високите нива на убийства в света, в продължение на много години. Някои райони, особено градове като Кингстън, изпитват големи проблеми с престъпността и насилието. Някои ямайци са враждебно настроени към интерсексуалните хора и се съобщава за случаи на нападения срещу хомосексуалните хора. Мъжката хомосексуалност е незаконна и се наказва със затвор – въпреки че не се прилага. През 2009 година са регистрирани 1682 убийства, а през 2010 година 1428. От 2011 година процентът на убийствата продължава да спада след стартирането на стратегическа програма. През 2012 година Министерството на националната сигурност съобщава за 30% спад на убийствата. Въпреки това през 2017 година убийствата са се увеличили с 22% спрямо предходната година.

Ямайка е държава източник за деца и възрастни, подложени на трафик, сексуални услуги и принудителен труд. Трафикът на деца и възрастни се извършва на улицата, в нощни клубове, барове, салони за масаж и частни домове, а детския секс туризъм е проблем в курортните зони. Ямайците са били подложени на сексуална експлоатация или принудителен труд на Карибите, Канада, САЩ и Обединеното кралство.

От прекрасния изгрев всяка сутрин, докато морето погълне слънцето през нощта, Ямайка представя великолепна палитра от цветове, калейдоскоп от красота, който прави острова най-ценното бижу в Карибите. Това е страна на уникални преживявания, интересни дейности, спиращи дъха пейзажи и топли, приветливи хора. Никое място на Земята не осигурява разнообразието от атракции и култура, които могат да бъдат видени тук. На никое място на Земята не се чувствате така. Никое място на Земята не блести така. Ямайка е една любов. Ямайка е карибската страна, която идва със своя собствен саундтрак. Влезте в своя уникален ритъм, докато проучвате отвъд плажовете и всичко включено. Дори в регион пълен с бижута като Карибите, Ямайка е много красив остров. Започва с кристални води, които се вливат в кораловите рифове, преливат по меките пясъчни плажове, след това се издигат покрай червената почва и буйните бананови горички по отвесните планини. Бързо падащите водопади сякаш изригват от нищото. Докато плажовете на Ямайка със сигурност са примамливи, това е страна, в която в буквален или преносен смисъл се гмурвате. Под вълните може да практикувате шнорхелинг, гмуркане или просто да поплувате във водата. Приключенците могат да отидат в пещерите, за да изследват отдалечените скали и гори на тази красива природа. Дори не е нужно да сте толкова бързи, колкото Юсейн Болт, за да се насладите на прехода през буйните планини до върха на Синята планина.

Ямайка

Интересни факти

1. Ямайка е първата страна в западният свят, в която се построява железница, а 18 години по-късно приключва строителството на железопътна линия в Обединеното Кралство.

2. Столицата, най-големият град и най-голямото пристанище в страната, е град Кингстън. Там живеят повече от 580 000 души. В най-бедните райони на столицата се заражда стилът реге.

3. Ямайка е първата независима англоговоряща страна в Карибския басейн.

4. Тя е първата страна в света, която въвежда санкции срещу режима на апартейд в Южна Африка.

5. Манчестър Голф Клуб съществува още от 1868 година, а това го прави първият клуб за голф в Западното полукълбо.

6. Ямайците са много религиозни хора, доказателство за което е, че във всички държавни училища има задължителна сутрешна молитва.

7. В Ямайка живее най-големият вид пеперуди в света – Ямайската лястовица (Giant Swallowtail)

8. В страната има най-много църкви на квадратен километър в света. В цяла Ямайка има около 1600 църкви, като техният брой постоянно се увеличава.

9. Тя е първият търговски производител на банани в Западното полукълбо.

10. В Ямайка се раждат повече близнаци, тризнаци и други, отколкото навсякъде другаде по света.

Ямайка

Боб Марли

С Боб Марли, Ямайка ни подари първата световна суперзвезда от развиващия се свят. Но той не изниква от нищото – този малък остров има музикални корени, които достигат до фолклорните песни на Западна Африка и напред към електронните удари на съвременния танц. Казано по-просто, Ямайка е музикална сила, факт, отразен не само в баса на вездесъщите звукови системи, но и в лиризма на езика патоа, и на звуците на евангелието от множеството църкви на острова. Музиката е живот в Ямайка и скоро ще се олюлеете заедно с него.

Подобно на много аспекти на ямайската култура, храната е родена някъде между Стария и Новия свят. Африканските подправки са се превърнали в чудесен трясък, формиращ основата на богати ястия, а рибите изобилстват в местните води. Погледнете удивителния масив от тропически плодове, които сякаш капят от дърветата, измити с ром и можете да вкусите как ямайската културна история запазва оригиналния си вид, докато се адаптира към средата.

В търсене на рая – Ямайка е предпочитана дестинация главно поради прекрасните плажове, които са поръсени по целия остров. Топлото слънце и тюркоазената синя вода привличат все повече посетители всяка година. Освен това времето е слънчево, топло и тропическо. Наистина няма да бъдете разочаровани да се вмъкнете в океана на това карибско място. Един от най-популярните плажове в Ямайка е в Негрил – Seven Mile Beach. По-голямата част от дейността в Негрил е по този плаж. Негрил е на западния край, така че залезите през нощта край водата са грандиозни. Друго популярно място в Ямайка е заливът Runaway. Runaway Bay е на около 10 мили от Очо Риос. Плажовете тук са по-спокойни, така че е лесно да се намери тихо място за прекарване на деня. И ако сте в Монтего Бей, плажовете там са също толкова красиви. Ямайка е наистина малка част от рая.

Културата в движение

Ямайците вероятно са някои от най-дружелюбните, които ще срещнете. Така че не забравяйте да отделите време, за да се насладите на жизнената култура. Обиколката на ямайските градове ще ви позволи да се смесите с местните жители и туристи. Можете да обиколите местните бутици, да пробвате автентични ямайски облекла и да се насладите на цветното изкуство. Разхождайки се по „Хип Стрип“ в залива Монтего, ще откриете уникални художествени галерии, както и големи доставчици за храна.

Разходка в гората

Очо Риос Гора

Знаем, че искаш да видиш дъждовните гори отблизо и лично. Представете си бобслей надолу по планината или разходка покрай дърветата. Когато сте в Мистичната планина в Очо Риос, ще прекарате деня си във всякакви смели приключения. Не само бобслей, но също така можете да предприемете освежаващо пътуване надолу по Мистичната водна пързалка и да се озовете в безкрайния басейн. Това е напълно безопасно, разбира се, защото водачите са там, за да ви помогнат. Мистичната планина е домакин на едни от най-добрите екскурзии на острова и определено си струва да ги разгледате.

Кингстън

Кингстън

Заетият космополитен Кингстън е единствен по рода си. Наполовина екзотична джунгла, изпълнена със слънчева светлина, и наполовина процъфтяващ бизнес център. С многото, което може да се види и направи, Кингстън е крайният курс на острова. Кингстън е културния район на острова. От първоначална колониална архитектура до незабравените градини на Надеждата – това е град, пламнал с уникалното действие, красота и дух на Ямайка.

Монтего Бей

Монтего Бей

Забавни, слънчеви и запомнящи се дни. За тези от вас, които си представяте, че лежите на перфектно бели пясъчни плажове, синьото и слънчево небе над вас, докато се охлаждате с вкусни напитки в свободното си време – Монтего Бей е вашата идеална дестинация. Излезте и се подгответе за едно уникално приключение. Белите пясъчни плажове предлагат часове слънчеви лъчи, четене и релкасация.

Негрил

Негрил

Много малко се равнява на един дълъг, мързелив ден и напичащото слънце на плажовете в Негрил. С изключение на вечерното ви облекло и усещането за истински ямайски ритъм в най-добрите нощни клубове и места. Разгледайте острова на кон, където ще видите някои от най-впечатляващите гледки в света. След това се пригответе за забавни вечери на острова, подхранвани с вкусна храна и известната бира Red Stripe.

Очо Риос

Очо Риос

От изящни луксозни площи, изпълнени с марки от световна класа, до традиционни сергии и магазини, където можете да откриете всички видове очарователни моменти, Очо Риос е сбъдната мечта за пазаруващите. За тези от вас, които не сте чували, Очо Риос има всичко, което сърцето ви желае. От редки и безупречни скъпоценни камъни, до високи изкуства и впечатляващи плажни клубове, разгледайте „централната част на Ямайка“, точно тук.

Порт Антонио

Порт Антонио

Въпреки че е тихо и красиво убежище, Порт Антонио не се посещава само заради очарованието си. Ако имате око за изкуства и занаяти, и всички бижута, които Ямайка може да ви предложи, елате и опознайте града. Разходете се по буйните зелени площи на джунгла-пътеките и мъгливите планини. Или отплавайте по криволичещата река на бамбуков сал. Това със сигурност ще бъде престоят, който ще помните дълго.

Южен бряг

Южен бряг

За истински лукс няма да намерите по-добро от Южното крайбрежие. Потопете се в топлината на естествените лечебни минерални бани или отидете на някой тъмен пясъчен плаж. Има много лакомства за вас по брега. От кипящите естествени минерални бани, известни със своите лечебни сили, до обиколки на исторически Големи къщи, Южното крайбрежие е просто място да опознаете чудесата на Ямайка.

Реге фест

Реге фест

Най-големият реге фестивал в Ямайка обикновено включва повече от 50 световни реге и танцови артисти. Провежда се през юли в увеселителния център на Catherine Hall Entertainment Center, започва с плажно парти на плажа Walter Fletcher, последван от седмица денонощни партита. В списъка с изпълнители са включени – Лусиано, Бение Ман, Грегъри Айзекс, Деймиън Марли и Алиша Кийс.

Reach Falls (водопади)

Reach Falls (водопади)

Дори в страна, която изобилства с водопади, Reach Falls се откроява като едно от най-красивите места на Ямайка. Белите бушуващи каскади са заобиколени от куп девствени тропически гори. Водата се спуска над варовиковите скали, оцветена в нефрит.

Pin It