Европа

Невероятната италианска красота Доломити

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Доломити, Италия

Доломитските Алпи са планински масив в Източните Алпи, влизащ в системата на Южните алпийски вериги. Те се простират в североизточната част на Италия на териториите на провинциите Белуно, Болцано, Южен Тирол и Тренто. Масивът е ограничен от долините на няколко реки – Изарко, Пустерия, Пяве, Брента и Адидже. Дължината на планинската верига е около 150 километра, 18 от върховете са с височина над 3000 метра, като най-високата точка е връх Пунта Пеня на масива Мармолада – 3342 метра. Националният парк Доломити Белунесе и много други регионални паркове се намират в Доломитите. През август 2009 година са били обявени за обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Доломитите, известни още като „Бледите планини“, идват от карбонатната скала доломит, наречен на френския минералог от 19 век – Деодоне Гратат де Доломие, който пръв описва минерала. Те са сформирани от светъл на цвят варовик, който ерозията е издълбала в причудливи форми. В подножието им се намират великолепни поляни и сини езера, чудно биоразнообразие и невероятни върхове. Популярни са за ски през зимата, а през есента, пролетта и лятото за планинско катерене, трекинг, колоездене, парапланеризъм и делтапланеризъм. Деветте компонента на Световното наследство на Доломитите защитават серия от отличителни планински пейзажи, които са с изключителна природна стойност. Драматичните им вертикални и бледоцветни върхове в разнообразни склуптурни форми са изключителни в глобален контекст. Тази собственост също така съдържа международно значима комбинация от ценности за науката на земята.

Доломити, Италия

През Първата Световна война фронтовата линия между италианските и австро-унгарските сили минава през Доломитите, където се използват широко мините. Вече има открити военни музеи в Cinque Torri и Mount Lagazuoi. Много хора посещават Доломитите, за да се изкачат на виа ферата, защитени пътеки, създадени по време на войната. Редица дълги пешеходни пътеки преминават през тях. Те се наричат „високи пътища“ и са номерирани от едно до осем.

Трите алпийски върха на Доломитите, които всеки планинар трябва да посети са: Пунта Пеня 3343 метра, който е най-високият връх на Мармолада и на Доломитите. Тъй като се върви по ледник, изкачването си е истинско предизвикателство и е най-добре да се остави за професионалистите. Вторият връх е Тофана ди Мецо с височина 3191 метра. От него се открива невероятна, спираща дъха гледка към околните скалисти върхове. Третият връх е Тонди ди Фалория и се намира на 2123 метра надморска височина срещу връх Тофана ди Мецо. Макар и не толкова висок, от него също се открива невероятна гледка. А всеки, който иска да се изкачи, може да стигне пеша или с джип до самия връх – 2340 метра.

Доломити, Италия

Красотата и разнообразието на пейзажа на италианските Доломити сама ще ви очарова във всеки сезон, тъй като този ваканционен район винаги има своя уникална и неустоима привлекателност. На почивка в Доломитите ще се насладите на невероятен пейзажен рай през всички сезони – район, който всеки ден привлича с безкрайните си развлекателни дейности. Болцано, провинциалната столица на Южен Тирол, предлага много по пътя на културата и чудесните пазарувания, а в долините на Вал Гардена и Алта Бадия всичко е свързано с опознаването на културата на Ладините. Регионът Трентино приканва с мекия си средиземноморски климат, най-добрите вина в Италия, идващи от региона Вале Исарко. И да не забравяме, разбира се, очарователния Белуно с ваканционните райони Алпе ди Сюзи и Вал Дега. В Доломити има разнообразие от хотели, които са идеални за семейства, скиори, туристи, велосипедисти или уелнес фенове, които да отговарят на вашите нужди. Тук има много интересни места, многобройни руини с вълнуващи истории и музеи с уникално съдържание, които очакват своите посетители, обичащи културата на Доломити, както и типични традиции, обичаи и изобилие от природни, и културни съкровища. Атракциите, които ще зарадват посетителите – стари и млади, ще ви подскажат да прекарате почивката си в Доломитите, Южен Тирол, Трентино или Белуно.

Доломити, Италия

Разбира се, туризмът е едно от най-хубавите неща в Доломитите. Прекрасни гори, типични алпийски пейзажи и великолепни планински върхове, които ви очакват. Добре маркираните пешеходни пътеки ще ви отведат до най-красивите гледки и ще ви предоставят разнообразни обиколки. В планинския район на Доломити се намират множество живописни езера с тъмни гори и внушителни скални кули, отразяващи се на повърхността им. Тези очарователни места, ви канят да останете и да се отпуснете. Места, чието естествено очарование омагьосва Доломитите. Украсени с изумрудено зелено или тъмно синьо, те са прекрасни дестинации за туристи и любители на природата. Ледено студени, кристално чисти и планиски езера, природата свидетелства за уникално разнообразие. Има определени места на тази земя, където красотата им незабавно ви пленява. Фактът, че Доломитите са богато благословени с такива природни красоти е потвърдено от „Бледите планини“, които получават статут на Световно наследство на ЮНЕСКО. Няма никакво съмнение, че тези красоти трябва да бъдат защитени. Това се извършва от природни и национални паркове и тяхната цел е да опазят природата. Флората и фауната на тази природна област между върховете на Алпите и Доломитите не могат да бъдат по-разнообразни. Няколко природни парка разкриват специалните аспекти на майката природа. Туризмът е истинско удоволствие и приключение тук в естествените национални паркове на Доломитите.

Pin It