Европа

Езерото Брайес – перлата на Доломитите

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Езерото Брайес

Lago di Braies, наричано също езерото Брайес е най-посещаваното, грандиозно и красиво езеро в планината Доломити, Северна Италия. Известно е като „Перлата“ сред Доломитските езера, а също така и като фон на популярното италианско телевизионно шоу „Un passo dal cielo“. През последните години е спечелило голямо внимание в социалните медии, като например Инстаграм, където много от най-големите блогъри идват тук, за да направят емблематични снимки и да ги разпространят широко в интернет. И не е чудно, защо езерото Брайес стана толкова популярно. Живописният планински фон е абсолютно великолепен, а отблясъците на планината в езерото са магически. За туристите са разработени и оборудвани пътеки, а на специално отредените места може да си организирате пикник.

Езерото Брайес

Лаго ди Брайес често се нарича най-красивото езеро в Южен Тирол. Разположено е в долината Брайес, в подножието на връх Крода дел Беко, където се намира националният парк Fanes – Sennes e Braies. Това алпийско езеро е на надморска височина от 1469 метра. То е най-голямото естествено езеро в Доломитите, максималната му дълбочина е 36 метра, а площта му 31 ха. Разходката около него е 4 километра и отнема около 2 часа в зависимост от това колко бързо ходите. Максималната записана температура на повърхността е 14 градуса по Целзий, така че независимо дали сте тук през зимата или лятото, водата ще бъде много студена. През по-голямата част от зимата водната повърхност е покрита с лед и сняг. Езерото Брайес стана известно в цяла Италия през последните години, благодарение на телевизионното шоу „Un Passo Dal Cielo“, където със смарагдово зеления си цвят е представено като фон. Лаго ди Брайес е популярна спирка и отправна точка за някои туристически забележителности в близкия район. Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Без значение дали сте тук през пролетта, лятото, есента или зимата, ще бъдете посрещнати от зашеметяващ пейзаж. И въпреки това, за различните дейности, се препоръчва да дойдете тук през лятото, за да се насладите напълно. През топлото време можете лесно да се разходите около него или да отидете на разходка с лодка. През лятото езерото се отразява във всички цветове от зелено до синьо, а през зимата е покрито с лед. Отправна точка е за пешеходен туризъм, ски турове и разходки. Много смелчаци се гмуркат в ледената, кристално чиста вода и след това позволяват на слънцето да ги затопли. Въпреки това, водата е много студена и през лятото, така че няма да видите много, които да плуват вътре. Тези, които обичат по-спокойния живот, могат да се разхладят около езерото, с риболов. Може да посетите параклиса – малката църква се намира на няколко минути пеша от хотела. Параклисът е построен през 1904 година и е важно събитие по време на Втората Световна война.

Езерото Брайес

В митологичният свят езерото Брайес играе важна роля. Според народа Ладин има легенда за царство, в южния край на езерото, където се намира връх Крода дел Беко. Там е разположена портата към подземния свят на империя Fanes. Ето защо определена част от езерото е известна като „Torberg“ или „Sass dia Porta“ на езика на Ладините. Ладините са етническа група в Доломитите. Според друга легенда се разказва, как в околността имало диваци, които изкопали от планините злато и скъпоценни камъни. Местните пастири били много ядосани и се опитали да откраднат съкровищата, намерени от диваците. Опитите им били неуспешни, защото диваците открили подземен извор и така съкровищата потънали в езерото.

Езерото Брайес

Един малък съвет: Отидете на езерото рано сутринта при изгрев слънце. Тогава ще имате всичко от него, както и по-голяма вероятност да видите отражението на планината в него. Това наистина е най-вълшебното време на деня, за да посетите езерото. Наемането на лодка ви дава чудесно преживяване и различна гледна точка. Малко по-скъпо е, но си заслужава парите. Имайте предвид, че паркирането в близост до езерото може да бъде доста труден и дълъг процес. Затова е добре да отидете възможно по-рано, за да не чакате с часове за паркинг място. В близост до езерото има няколко паркинга. Също така, може да се използва и паркинга на хотела, разположен точно на езерото.

Pin It