Европа

Залцбург – очарователния австрийски град

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Залцбург

Град Залцбург се намира в западната половина на Австрия, като неговото разположение е точно в подножието на Алпите. Градът е положен точно между Тирол и Бавария от ляво и дясно на река „Залцах”, чийто име означава „Солено езеро”. Освен това Залцбург е ключов жп възел, който разполага и с летище. Това са главните транспортни средства в австрийския град, така че ако сте се насочили към този европейски град, то ще е нужно да ги използвате.

От историческа гледна точка ще се запомнят подвизите на монах Рупорт, който през 8 век изгражда манастир „Свети Петър” в скалите и по-късно  християнизира жителите. Историята сочи, че през 798 година градът е обявен за архиепископство и става един от 10 най-популярни градове на стария континент. Днес Залцбург е предпочитана туристическа дестинация, тъй като предлага множество културни ценности, уникални забележителности и не малко места, където да се забавлявате.

Кои са най-интересните забележителности в Залцбург?

Sigmundstor

Една от най-големите забележителности на Залцбург е най-стария австрийски тунел „Sigmundstor” свързващ стария град и частта „Riedenburg”. Дължината на тунела е 131 метра и е сред културните градски наследства. Разбира се, това е само началото на нещата, които ще видите тук, така че не пропускайте да прочетете и следващите редове на статията ни.

Festung Hohensalzburg

Именно в този град на Австрия се намира най-голямото историческо укрепление в централната част на Европа – „Festung Hohensalzburg”, което се намира на най-известния градски хълм. Тази крепост събира очите на туристите с невероятната си архитектура, която е запазена и до днес. В наши дни крепостта е превърната в туристическа атракция, до която можете да се докоснете.

Hellbrunner Allee

Ако търсите още исторически ценности и културни забележителности, то със сигурност трябва да се разходите по „Hellbrunner Allee”, тъй като това е най-добре запазената алея в цял свят. Чистотата, природните гледки и свежите аромати на цветя са само малка част от положителните емоции, които ще ви съпровождат в това наистина райско кътче на Австрия.

Родната къща на Моцарт

И, когато говорим за Залцбург не можем да подминем едно от най-посещаваните места, а именно „Родната къща на Моцарт”. Тя се намира на главната търговска улица „Гетрайдегасе”, където ще видите множество магазини, кафенета и бутици. В тази къща великият творец пише първите си симфонии, концерти за цигулка, серенади и текстове за пиано.

Към всичко това прибавяме и най-старата съхранена зъбчата железница в световен мащаб. Тя също е ставала обект на множество коментари и статии през годините, а днес е едно от нещата, които туристите могат да видят посещавайки западния австрийски град.

В случай, че изберете тази дестинация за почивка, то можете да се отдадете на посещението на културни събития, като ежегодния музикален фестивал, който се провежда през ноември. Имайте предвид обаче, че залцбургският фестивал е един от най-скъпите в цял свят и посещението му може да ви коства разход на солидни финансови средства. От друга гледна точка пък ще видите на живо Берлинската и Виенската филхармонии в действие.

В стария град пък ще видите още множество църкви, паркове, къщи с уникална архитектура, фонтани, шадравани и прелестна природа, която ще ви накара да се чувствате приятно. Без съмнение културата и историята в тази част на Европа вървят ръка за ръка, а и като прибавим религиозната нотка към всичко това можем да заключим, че Залцбург е богат на ценности град, който не бива да се пропуска от хората, които обичат да се връщат назад в годините.

Малко повече за транспорта в Залцбург

До Залцбург можете да стигнете с всякакъв вид транспортни средства. В случай, че искате да използвате личната си лека кола, за да посетите града, то не забравяйте при влизането да закупите винетка. За съжаление паркоместата в централната градска част са доста ограничени и може да се наложи да търсите къде да паркирате дълго време.

Лично ние ви препоръчваме да използвате железницата, за да дойдете до едноименния австрийски град. Влак можете да вземете от Мюнхен, Виена или Цюрих, а локомотивите са модерни, удобни и бързи. В повечето австрийски градове предлагат жп връзка до Залцбург, така че разчитайте на този гъвкав начин да дойдете в града и/или да посетите съседни провинции и градчета.

Другият вариант за пристигане в Залцбург е със самолет. Последният можете да хванете от летищата в Лондон, Брюксел, Амстердам, Дъблин и други. Имате шанс да се възползвате от нискотарифни полети на някои авиокомпании, така че потърсете информация в интернет, преди да организирате полета си до Австрия и конкретно до приказния Залцбург

Развлечения в Залцбург

На пръв поглед Залцбург изглежда много спокоен град, където забавленията отстъпват пред историческите и културни ценности. Това обаче не означава, че ще скучаете, когато посетите тази точка на стария континент. Посетителите имат възможността да опитат от страхотната бира “Edelweiss”, която е продукт на небезизвестната австрийска пивоварна „Hofbrau Kaltenhausen”. За вас работят множество бирарии, пъбове, ресторанти и прочие заведения.

За разлика от други европейски дестинации, тук няма да откриете шумни клубове, където да танцувате цяла нощ, но за сметка на това има много добри пъбове, които ви пренасят в класическата австрийска атмосфера. Там можете да опитате традиционни специалитети и да се насладите на фолклора на Залцбург. Най-хубавото е, че цените са напълно достъпни за хората.

По-голямата част от нощните заведения за съсредоточения в Стария град. Там има открити барове, където можете да споделите питие с приятна компания и да се насладите на гледката към река „Залцах”. За вас ще се погрижи интелигентния и възпитан персонал на баровете.

Финални думи за Залцбург

Залцбург е препоръчителна туристическа дестинация за истинските ценители на изкуството, архитектурата и природата. Едва ли има човек, който да остане безпричастен към уникалните гледки в града и покрайнините. Що се касае до дивите партита и купони, то тук те са по-малко, защото се държи на тишината, спокойствието и приятното изкарване на туристите. Горещо препоръчваме града на всеки, който иска да се върне в миналото и времената, когато Моцарт е творил своите най-големи произведения. Пожелаваме ви приятно изкарване в Залцбург.

Pin It