България

Връх Мусала

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Връх Мусала

Мусала е най-високият планински връх в цяла България и на Балканския полуостров. Надморската му височина е 2925,4 метра, измерено от равнището на пристанище Варна. По-висок е с 8 метра от връх Митикас в планината Олимп (Гърция) и с 11 метра от връх Вихрен в Пирин (България). Намира се в източните дялове на Рила планина, разположен в национален парк Рила, в близост до известният курорт Боровец и на 80 километра от София. Посещава се от много туристи от целия свят, но най-вече от планинари от България и съседните страни. На върха му е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Връх Мусала

Връх Мусала е изграден от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Почвите му са планинско-ливадни и е покрит главно с алпийска растителност. В южната част на масива му има хубави планински пасища и забележително разнообразие на флората, включваща интересни дървесни видове, и богата фауна, което го прави добро място за наблюдение на птици. На Мусала преобладават северозападни ветрове, а средно 254 дни в годината е покрит със снежна покривка. Името на връх Мусала е останало от времето на Османско владичество. А предишното му наименование не е запазено. Според някои, сегашното му име произлиза от арабското „мусалла“, което означава „Пътят към Бога“, „Място близо до Бога“, или „място за молитва“, „молитвен връх“. „Мусалла“ се нарича също камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията. Според други произходът на името е от арабското „мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“. Смята се също, че името произлиза и от „Мус Аллах“ или „Пътят към Аллах“, а оригиналното име на върха е Тангра. От 21 декември 1949 година до 1962 година върхът и високопланинската метеорологична наблюдателница се казва Сталин, на името на съветския диктатор Йосиф Сталин. Най-лесният му път за изкачване е правата пътека от курорта Боровец, 10 километра в северна посока. Също така има кабинков лифт, който води до височина от 2250 метра близо до хижа Мусала, местността Ястребец.

Връх Мусала

Според писмено свидетелство, първият човек, който е изкачил Мусала е Цар Филип II – бащата на Александър Велики.

От върха се открива уникална и поразителна гледка към острите зъбери на Пирин, Витоша, Родопите, Средна гора и разбира се величествената Стара планина.

Връх Мусала е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и има печат в метеорологичната станция. Той е и сред инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“, а печат има и в заслон „Ледено езеро“.

Pin It