Без категория

Уникални природни феномени – Част 1

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Памуккале

1.Памуккале, Турция – В превод от турски език, наименованието се превежда „Замък от памук“. Това изключително природно чудо е разположено в близост до мястото на древния град Хиераполис, като в продължение на векове двете забележителни местности почти са се сляли в едно. Местността представлява серия от горещи извори и травертени. Травертерните извори имат концентричен вид и са почти бели, а горещите извори утаяват калциев карбонат и произвеждат странни, наподобяващи на органични структури. В продължение на милиони години, топлите извори в Памуккале са трансформирали пейзажа си. Въпреки, че изглеждат като тераси от лед и сняг, в тази част на Турция, може да се събира тен през цялата година. А целия терен е покрит с бял варовик.

Ледените кули Еребус, Антарктида

2.Ледените кули Еребус, Антарктида – Стотици ледени кули красят 3800 метровия връх Еребус. Вулканът е един от най-големите активни вулкани в света. Това е единственото място в Антарктика, където огън и лед се срещат и създават нещо толкова уникално. Известен със своите кръгове, образуващи езеро с активна лава на върха на кратера му. Горещите газове, които преминават през пукнатините и процепите на вулканични скали, заобикалящи върха на Еребус, са създали сложна система от ледени пещери. Кулите достигат до 20 метра височина и изглеждат като живи, когато издишват пара в небето на Южния полюс. Част от вулканичната пара замръзва още във вътрешността на кулите и така стават по-големи. Подобни структури може би има на Марс и на луните на Юпитер, Сатурн и Нептун.

Летящия гейзер, Невада

3.Летящия гейзер, Невада – този природен феномен, изглежда така сякаш е от друга планета, но той е създаден случайно от хората. Когато е нарушена целостта на земната обвивка, минералите и водораслите излизат на повърхността и образуват една извънземна могила. Мястото върху, което се намира е частно и през 1916 година, тогавашните собственици на територията са търсели вода, с надеждата да създадът богато ранчо в този пустинен район на щата. Въпреки това сондата, която е пробивала земните недра е попаднала на геотермален извор и резултата е гейзер.

Каша-Катуве Тент Рокс

4.Каша-Катуве Тент Рокс – Уникална група от скални образувания, разположени в подножието на планината Jemez в Ню Мексико, САЩ. Националния монумент, чийто скални формации са се образували вследствие от действието на ерозия, са се сформирали в резултат на експлозивни вулканични изригвания преди 6-7 милиона години. Сформират се от пемза, пепел и туф, дебели са 1000 фута и въпреки сравнително равната си форма, те се различават по височина, и варират до 27 метра. Природния феномен се издига на височина от 1730-1950 метра надморска височина.

Лунната долина Аржентина

5.Лунната долина, Аржентина – тя се намира в Кордилера де ла сал (Солен планински масив) в чилийската пустиня Атакама на 2250 метра надморска височина, която всъщност е относително малка – 500 метра в диаметър. Въпреки това концентрацията на природно оформените скулптури и многоцветни слънчеви лъчи, правят мястото много по-голямо от размера му. Във всички краища на долината има вулканични върхове – един от които е внушителния вулкан Ликанкабур и е заобиколен от хълмове и дюни. Абсолютната липса на влажност , означава че няма нито живот, нито растителност. Вместо това е пълно с уникални фигури от сол и глина, а най-зашеметяващо красивите от всички геологически образувания са трите скални формации в най-високата точка на долината, известни като Трите Марии. В изсъхналите езера на Лунната долина, солта е образувала красива бяла покривка. Склоновете сияят в различни нюанси – зелено, синьо, червено, оранжево и жълто, които слънчевата светлина променя през деня, а при изгрев и залез слънце са изключително наситени.

Занги Даксия, Ганзу, Китай

6.Занги Даксия, Ганзу, Китай – това е един изключителен геоложки феномен, който се среща в югоизточните, югозападните и северозападните части на Китай. Простира се през шест субтропични района и в буквален превод името му означава „розов облак“. Тези колоритни образувания са резултат от червен пясъчник и минерални залежи, натрупали се в продължение на 24 милиона години. Това е специален релеф, който е ерозирал с течение на времето в серия от планини, заобиколени от овални скали и много необичайни скални образувания. Вятъра и дъжда са издълбали невероятни форми в скалите, образуващи естествени стълбове, кули, клисури, долини и водопади.

Омагьосаният кладенец

7.Омагьосаният кладенец, Национален парк Шапада Диамантина, Бразилия – намира се в националния парк Шапада Диамантина в щата Баия, на около 400 километра от Салвадор – административния център на щата Баия. Този огромен скален кладенец е с дълбочина 36 метра, а водата е толкова кристално чиста, че прозират старите дървета на дъното. Когато слънцето се разположи точно над отвора на кладенеца, светлината се прокрадва през него и се създава синьо отражение на водата.

Каменната гора, Китай

8.Каменната гора, Китай – Тя е типичен впечатляващ пример за карстова топография. Скалите са образувани от варовик и са формирани в резултат на проникването на водата през повърхността на земята, която разрушавала всичко, с изключение на каменните стълбове. Според легендите гората била родина на Ашим – красива девойка от народа Йи. Тя се влюбила, но роднините й забранили да се омъжи за своя избранник и я превърнали в камък, в гората, който досега носи нейното име. Всяка година на 24-тия ден от шестия месен по лунния календар, много представители на народа Йи празнуват фестивала на факлите, съпроводен от народни танци и състезания по борба.

Планините Тианзи

9.Планините Тианзи (Тяндзъ) – разположени в провинцията Хунан, Китай и са една от най-посещаваните туристически атракции. Изпълнен с изключително красиви пейзажи,  а великолепния Wulingyan е една от най-големите забележителности там. Тези високи и тънки планини са толкова необичайни, а върховете изглеждат наистина нечовешки, че са използвани от Джеймс Камеран във филма му Аватар. Образувани са от река преди 380 милиона години, когато водите й унищожават околния пясъчник, оставяйки само издръжливи каменни колони. Тианзи има над 3000 тънки варовикови карста, много от които достигат височина над 200 метра. Най-високите скали достигат около 1260 метра надморска височина. Освен това особено атрактивни са и варовиковите водопади и пещери.

Стражите на Арктика

10.Стражите на Арктика – в северната част на Скандинавия се намира Лапландия – зимната страна на чудесата. Тези стражи всъщност са гигантски дървета, които са покрити със сняг и лед. През зимата, когато температурите варират от -40 до -15 градуса, дърветата в някои области на финландска Лапландия са изцяло покрити със сняг и лед.

Пещерата Рийд Флут, Китай

11.Пещерата Рийд Флут, Китай – Името на тази пещера, която се намира в Гуанси, Китай, означава „Тръстикова флейта“. Повече от 1200 години, тя привлича заинтригувани посетители, с богатото си разнообразие от сталактити и сталагмити. 240-метровата пещерна система е една от най-популярните забележителности в Китай. Красивите сталактити, сталагмити и стълбове са създадени, чрез водна ерозия. В наши дни те са подчертани от множество цветни светлини, които създават една наистина уникална среда.

Ледената пещера Скафтафел

12.Ледената пещера Скафтафел – Ледените пещери са съвременни структури и се образуват в края на ледниците, когато течащата вода направи дупка в тях, но също така могат да рухнат всеки момент. В леда има много малко въздушни мехурчета, които поглъщат светлината, с изключение на синьото, придаващи на леда уникалния му цвят. Тази пещера е разположена на ръба на ледника Svínafellsjökull в областта Скафтафел. Тя е една от най-красивите ледени пещери, достъпни за човека. Красивите цветове в ледената пещера се получават от пречупването на светлината през леда, а уникалните ледени формирования са се образували с течение на времето. Ледникът се движи и при посещение на пещерата, хората могат да чуят ужасяващи звуци, сякаш тя може да рухне всеки момент.

Каньон Антелопе, Аризона

13.Каньон Антелопе, Аризона – Това е тесен каньон край град Пейдж, в щата Аризона, САЩ. Разположена е в територията на резерват на индианците навахи. Образуван е от ерозия на пясъчници, главно заради сезонни наводнения и течаща вода, в продължение на милиони години, която издълбава дълбоки и тесни процепи в скалите.  Той е популярна туристическа забележителност и чест обект на пейзажна фотография. Най-доброто време за посещение е пролет и есен, когато светлината прониква до дъното на каньона и създава красивите цветове. Наименованието му идва от оранжевите оттенъци, които напомнят цвета на кожата на антилопа.

Водопадът Бигар, Румъния

14.Водопадът Бигар, Румъния – Световно признат за една от най-уникалните водни приказки, заради начина по който водата пада. Екзотиката му се крие в това, че се намира точно на 45тия паралел северно – по средата между Екватора и Северния полюс. Облият водопад е почти 8 метра висок и пада върху необикновен зелен килим от мъх. Тази природна забележителност тече от върха на дебел, объл камък и се спуска на тънък пласт в безброй малки струи. Местните жители наричат водопада „чудото от дефилето Минис“.

Горещия извор Гранд Призматик, Уайоминг

15.Горещия извор Гранд Призматик, Уайоминг – изворът в парка Йелоустоун, САЩ е най-големия извор в страната. Хората го знаят, не толкова заради големината му, колкото заради специфичните шарени цветове на водите му. Ярките му цветове през пролетта са резултат от цветна бактерия, която живее по краищата на минералния басейн. Бактерията произвежда цветове от зелен до червен, като количеството на цветовете зависи от съотношението на хлорофил до каротеноиди и от температурата на водата. Центърът на басейна обаче не е оцветен, заради високата температура там. Широк е 80-90 метра и е дълбок 50 метра.

Мъртвата долина

16.Мъртвата долина – този пейзаж е остатък от някогашен оазис в средата на пустинята Намибия. Преди повече от 900 години е имало голямо наводнение, което е позволило да се развие гора и буйна растителност. Скоро след това водата се изпарява, а в някогашния оазис остават да стърчат мъртви дървета. Тук дърветата се открояват на фона на най-високите пясъчни дюни в света.

Тюркоазеният лед на езерото Байкал

17.Тюркоазеният лед на езерото Байкал – Това е най-старото и сладководно езеро в света. През зимата то замръзва, но водата е толкова прозрачна, че е възможно някои обекти да бъдат видени с просто око до около 40 метра под повърхността. През март студът и слънцето причиняват пукнатини в ледената кора и големи парчета лед попадат на повърхността. Чистата вода и играта на светлината създават илюзията на тюркоаз.

Сокотра, Йемен

18.Сокотра, Йемен – Изолирания остров Сокотра, на 350 километра от континентален Йемен, е дом на множество странни растения и животни, забележително адаптирани към това горещо, сурово и брулено от вятъра място. Сокотра се отделя преди милиони години от континента Африка. Поради тази изолация на острова са се появили растения, уникални по своята природа, срещащи се единствено там. Най-известното растение е Драконовото дърво (Dracaena cinnabari), което прилича на чадър.

Тунелът на любовта, Клеван

19.Тунелът на любовта, Клеван – Този тунел се намира в Клеван, Ровенска област, Украйна. Мястото, изглеждащо сякаш излязло от приказка, е едно от най-романтичните места в света. В топлите дни на годината, около железопътната отсечка, когато гората се раззелени, дърветата и храстите образуват приказен зелен тунел. Легендата гласи, че ако влюбените го преминат ръка за ръка, намисляйки си желание, то ще се сбъдне. Той се оформя в продължение на много години, тъй като влаковете са пътували по линията по три пъти на ден и са излели в специфична арка околните дървета и храсти.

Езерото Хилиър

20.Езерото Хилиър – В Западна Австрали има няколко езера, в които цвета на водата е розов. Но за разлика от другите подобни водни басейни, в които са открити водорасли Dunaliella salina, образуващи червен пигмент, в Хилиър не живеят такива организми и причината за цвета на водата му остава загадка. Някои смятат обаче, че е резултат от водорасли и бактерии, но въпреки странния оттенък, езерето няма никакви странични ефекти върху хората или местната фауна.

Пещерите Патагония Марбел

21.Пещерите Патагония Марбел – С удивителни форми и цветове, преминаващи от бяло в бледожълто до наситено зелено и яркосиньо, пещерите са частично потопени в точно толкова зашеметяващите тюркоазени води на езерото Карера. Самото езеро се намира на границата между Аржентина и Чили, като пещерите са разположени на чилийска територия. Комплексът е съставен от три основни пещери: Параклисът (La Capilla), Катедралата (El Catedral) и Пещерата (La Cueva). Сформирани са в продължение на хиляди години от вълните, които се разбиват в калциевия карбонат на скалите. Пещерите са с толкова гладки стени, че отразяват лазурните води на езерото.

Подводния водопад

22.Подводния водопад – Мавриций е островна държава в Индийския океан. Тя се намира на 2000 километра от бреговете на Африка. Близо до бреговете на острова, океанските течения непрекъснато дърпат пясъка в бездната долу, като създават този подводен водопад. Гледката е невероятна и дори се вижда от Google Earth. Това обаче е илюзия, създадена от движение на пясъка, който все още е в процес на формиране на сравнително младия остров.

Планината Рорайма, Южна Америка

23.Планината Рорайма, Южна Америка – Платовидна планина, намираща се на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, като ¾ от нея са във венецуелска територия. Това е най-високата точка в Гвиана. Тази планина е една от най-старите на Земята, датираща от 2 милиарда години, когато се издига високо над околния пейзаж в резултат на тектонична активност. Склоновете на планината са стръмни отвесни скали, с няколко водопада, почти невъзможни за изкачване.

Pin It