Статии

Уникални природни феномени – Част 2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Аогашима

1.Остров Аогашима, Китай – Най-южния и най-изолиран остров в архипелага Изу, намиращ се на 350 километра от Токио. Това е вулканичен остров, а гледката е невероятна, по-малък вулкан в рамките на голям вулкан. Дължината му е 3,5 километра, а ширината му 2,5 километра. Това приказно, но опасно място се обитава от 170 души и дори има училище за деца до 14-годишна възраст. Интересното е, че острова се е сформирал от изригването на най-малко четири подводни вулкана. Самото населено място е заобиколено от множество скали и магма. Счита се, че острова е все още действащ вулкан.

Пещерата Фингал, Шотландия

2.Пещерата Фингал, Шотландия – Намира се на необитаемия остров Стафа, Шотландия. Тази пещера е изградена изцяло от интересни базалтови образувания (лава), подобни на Пътят на великаните в Северна Ирландия. Назъбените формации от външната страна са изцяло дело на природата. Сводестия таван на пещерата създава невероятно ехо, а грохота на вълните оттеква, сякаш се намирате в катедрала. През пролетта и в началото на лятото, по скалите около пещерата гнездят всякакви птици, включително и тъпоклюни кайри.

Подводната река, Мексико

3.Подводната река, Мексико – Това уникално място, което е известно сред водолазите, се намира на 20 километра от мексиканския град Тулум на полуостров Юкатан. Под водите на река Сеноте Анхелита тече друга река, на която от двете и страни растат истински дървета. Анхелита е единствената подводна река във света. Водата тук има специален състав, като солени и сладководни потоци се сблъскват, но не се смесват. Реката е пълна с хидроген сулфат, който е много по-тежък от нормалната солена вода. Когато се устремява към дъното, той образува поток вътре във водата.

Мина Наика, Мексико

4.Мина Наика, Мексико – Кристалната пещера е свързана с минния комплекс „Наика“ и е разположена на дълбочина 300 метра под мексиканския град Наика. Тя е уникална с наличието на гиганстки кристали от селенит, структурна разновидност на гипса. Те са формирани от хидротермални флуиди, издигнати от магмата. Тук се намират едни от най-големите кристали, известни на учените. В пещерата са намерени повече от 140 кристала. Най-големият от тях е кристалът наречен „Син“ с размери 11,4 метра дължина, 4 метра ширина и 55 тона маса. Температурата в пещерата достига 58 градуса по Целзий при влажност 90-100 %. Този фактор силно затруднява изследването й. Кухината е разделена на няколко зали, като всяка носи име на опреличените в нея интересни карстови формирования – „Окото на кралицата“, „Пещерата на свещите“, „Пещерата на мечовете“.

Скрития плаж, Мексико

5.Скрития плаж, Мексико – на няколко километра от бреговете на Мексико се намира едно уникално и райско кътче, на островите Мариета. От него лъха романтика и спокойствие, а името, което носи е Playa De Amor  – Плажа на любовта. Смята се, че този красив плаж е създаден от бомба, а това става при военни учения през първата половина на 20 век, когато мексиканското правителство е използвало ненаселения архипелаг Мариета за военен полигон. Контролираните бомбандировки са причина за образуването на пещерите, а по-късно самият плаж се оформил вследствие на ерозията на скалите.

Езеро Натрон, Танзания

6.Езеро Натрон, Танзания – Намира се в Африка, Танзания, на границата с Кения. На 150 километра от него е най-високият връх там Килиманджаро. Името на езерото идва от химическото съединение натриевия карбонат и натриев бикарбонат. Това съединение се нарича „натрон“ или „натрит“. Езерото не е отровно и смъртоносно, просто във водите му има завишени количества на сол. Единствената опасност за живота е високата температура на езерото, която в сухия сезон може да достигне 50-60 градуса. Езерото е раят за соленолюбивите бактерии, а с покачване на концентрацията на солта, тези бактерии увеличават броя си. На тези микроскопични цианобактерии се дължи и розово-червения цвят, през сухия сезон. Натрон е любимо място на една от най-красивите птици – розовото фламинго. Има топлолюбиви птици, които обикалят водите с температура над 35 градуса.

Северно сияние, Исландия

7.Северно сияние, Исландия – Изолираните планини на Исландия разполагат с една от най-великолепните природни забележителности в Северното полукълбо. Кристално чистото небе, над малко населения вулканичен остров, правят Исландия една от най-добрите страни за наблюдаване на северното сияние. Сиянието се забелязва най-добре в тъмнината, а страната има най-дългия период на почти пълна нощ, от септември до средата на април.

Плитвишките Езера

8. Плитвички езера, Хърватия – Това са група езера в района на областта Лика, Хърватия. Националния парк Плитвице е най-големият в Хърватия и най-стария в Югоизточна Европа. Над хиляда години, водата течаща през скалите, създава естествени езера, пещери и водопади. Паркът е пример за физико-биологична лаборатория на открито. Основния феномен е начинът, по който се създава шуплестия варовик в настоящите климатични условия и природно равновесие. Върху подводната растителност се образува варовикова кора и в местата на преливане се образуват естествени бентове. Така долината на река Корана се превръща в каскада от 16 стъпаловидно подредени езера. Благодарение на този феномен, между езерата се образуват десетки по-големи и по-малки  водопади.

Заливът Ха Лонг, Виетнам

9.Заливът Ха Лонг, Виетнам – това чудо на природата е едно от най-популярните места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Тук има много коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и други. Днес това водно мистериозно образувание с варовикови острови и оголени скали, наподобяващи кучета, слонове, жаби, маймуни, други животни и форми правят мястото още по-уникално.

Голямата синя дупка, Белиз

10.Голямата синя дупка, Белиз – масивна подводна дупка, която се намира в Карибско море, край бреговете на Белиз, която може да даде улики на мистерията около изчезването на древната цивилизация на маите. Това е най-голямата естествена дупка в света. По форма е кръгла, диаметър около 300 метра и дълбочина около 124 метра. Заобиколена от пещери, тя е част от втория по големина риф в света, обявен за световно наследство на ЮНЕСКО.

Шоколадови хълмове, Филипини

11.Шоколадови хълмове, Филипини – те са една от най-големите туристически атракции в Бохол, Филипините. Името шоколадови идва от цвета на тревата по тях, която по време на сухия период от годината е точно с цвета на шоколад. През останалата част от времето, те са толкова зелени, колкото гората, която ги заобикаля. Хълмовете са с коносовидна форма, 1268 на брой, с приблизително еднакви размери, на височина от 30 до 50 метра. Предполага се, че произхода им е резултат на ерозия. Друга забележителност е най-малкия примат на планетата – тарсиера, който е с размери от 4 до 5 инча и с опашка по-дълга от тялото му.

Портата към ада, Туркменистан

12.Портата към ада, Туркменистан – Този кратер гори без прекъсване от 1971 година насам. Намира се в поле с природен газ в провинция Ахал. Той е с диаметър 70 метра и дълбочина 20 метра, който гори по цялата си повърхност. Истинското му име е Дарваза. Създаден е от човешка ръка, от руски проект за добив на газ през далечната 1971 година, когато съветски инженери правили сондажи в района за природен газ. По време на сондажа, сондата пропаднала в подземна пещера, като се отделило голямо количество метан. Това създало екологичен проблем, а за да предотвратят по голяма катастрофа, зариват мястото с природно стъкло. Когато инженерите решили да запалят газа, мислели, че ще изгори за няколко седмици и ще приключи. Но огънят не загасва и до днес.

Странната гора Полша

13.Странната гора, Полша – Това е една от най-странните, но интересни гори в света. В нея има около 400 борови дръвчета, които са засети през 1930 година. Смята се, че необичайната извивка на дърветата е създадена от човешка ръка, като са извивали младите дървета, за да ги използват за направа на мебели с извита форма. Тези борове са имали 10 години естествен растеж, преди да бъдат извити така. Според друга хипотеза, причината за извивката им е честите наводнения. Има и теория, че дръвчетата още като малки са били прегазени от тежка военна машина, а те са израснали в тази посока, която ги е наклонила.

Плаващите камъни в Долината на смъртта

14.Плаващите камъни в Долината на смъртта – Това е геоложки феномен, който се наблюдава по дъното на пресъхналото езеро Рейстрак Плая в Долината на смъртта в САЩ – камъните от черен диломит се движат, като оставят след себе си дълбока и видима диря. Със сигурност няма човешка, нито каквато и да е друга сила, която да ги мести. Но учените разгадаха мистерията, а причината за движението на камъните е лед, подобен на раздробено стъкло. Езерото се намира на височина 1130 метра над морското равнище и е заобиколено от планини, а нощем температурата там пада под нула градуса. Отговорът се крие в тънките като стъкла ледове, движени от лекия ветрец.

Езерото на медузите

15.Езерото на медузите – Соленото езеро на медузите се намира на остров Ейл Малк е Палау. То е известно с милионите златни медузи, които мигрират хоризонтално от единия край на езерото до другия всеки ден. Свързано е с океана, чрез цепнатини и тунели в скалите на древен миоценски риф. И въпреки това, хилядолетната изолация и условията в него са достатъчно различни, за да се открива значително различно биоразнообразие в близката лагуна. Еволюиралата златна медуза е значително по-различна от своите родственици. В езерото живеят два вида медузи – ушата медуза и златна медуза. Плуването сред медузите е голяма атракция, а те не жилят достатъчно силно, за да са опасни за хората.

Камъни Моераки

16.Камъни Моераки – Тези кръгли, големи и доста изумителни камъни се намират на брега на плажа Коекохе, разположен на Южния остров на Нова Зеландия. Един такъв камък се е оформял 4-5 милиона години, от ерозията на брега. Смята се, че са се оформили на морското дъно от седиментни наноси, натрупани около ядро, подобно на формирането на перлите. Камъните са различни по размери, а диаметъра им достига 3 метра, като някои от по-големите камъни тежат по няколко тона.

Вулканът Далол

17.Вулканът Далол – Този спящ вулкан е едно от най-красивите места на земята, който се намира близо до изоставено село в Етиопия. Намиращ се в Данакилската депресия, в Североизточна Етиопия, той е разположен на височина от 48 метра над морското равнище и е най-ниският вулкан на земята. В географията, терминът „депресия“ е местност от суша, чиято надморска височина е по ниска от нивото на световния океан. Те са безотточни области и ако към тях тече река, в най-ниската част се образува солено езеро. Далол е известен, като най-горещото място на земята, както и с интересните си пейзажи. Калиевите соли, манган и желязо, които избиват на повърхността от горещи извори, са оцветени в почти всички цветове на дъгата. Солите, които излизат на повърхността, бързо кристализират и застиват в интересни форми. Понякога те достигат до 40 метра височина.

Pin It