Северна Америка

Торонто – Колоритът На Канада

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Торонто

Торонто е наречен „най-колоритният град в Канада“. Повече известен като модернистична туристическа дестинация, той също е мощен притегателен център за множество имигранти – по неофициални данни, почти половината от жителите на града са родени извън северноамериканската държава. Торонто се намира в югоизточната част на Канада, на северозападния бряг при езерото Онтарио.

Торонто

Той е най-големият град в страната, с население над 6 000 000 души в целия мегаполис. Смята се, че Торонто е финансовата столица на Канада с фондова борса, класирала се на седмо място в света по пазарна капитализация. Също така, градът представлява и важен център за международен бизнес.

Космополитният град няма многовековна история, затова и повечето от забележителностите в него са със съвременен технологичен и културен характер. Както вече беше споменато, градът е богат на представители на различни нации и култури, поради което в него има гръцки, италиански, португалски, полски, украински, еврейски, арабски, китайски, индийски и други квартали на чуждестранни националности. В действителност, тези „квартали“ са големи разделени улици, всяка обособила хора от отделен етнос. В града има и немалка българска общност.

Торонто

Торонто е място за онези, които обичат да наблюдават модерното и ефектното. Местата за развлечения са доста, както и не липсват условия за бурен нощен живот. Сред най-важните забележителности в града фигурират следните:

Кулата „СиЕн Тауър“

Кулата СиЕн Тауър

Високата 553 м кула е открита през 1976 г. и се намира в северната част на Торонто. Представлява изящно бетонно комуникационно и наблюдателно съоръжение. Наименованието „CN“ първоначално се свързва с канадската национална железопътната компания, която реално е построила кулата. Тя държи рекорда за най-високата свободностояща структура в света в продължение на 32 години, до 2007 г., и е била най-високата кула в света до 2009 г. Понастоящем „СиЕн Тауър“ е деветата най-висока в света, като обаче си остава най-високата в Западното полукълбо.

През 1995 г. CN Tower е обявена за едно от съвременните Седем чудеса на света. Тя също принадлежи към Световната федерация на великите кули. Всяка година е посещавана от над два милиона туристи от цял свят.

Улица „Йонг Стрийт“

Улица „Йонг Стрийт“

Това е улицата, считана до 1999 г. за най-дългата в целия свят, водеща началото си от брега на езерото Онтарио и стигаща до река Рейни Ривър. Представлява главен маршрут, свързващ бреговете на езерото Онтарио в Торонто до езерото Симко, портала за Големите езера. Книгата за световни рекорди „Гинес“ всъщност погрешно я е представяла като най-дългата улица в света, като впоследствие се разбира, че „рекордната“ ѝ дължина се дължи на сливането ѝ с останалата магистрала на Онтарио. А самата „Йонг Стрийт“ е с дължина общо 56 километра (равно на 35 мили). Изграждането на знаменитата улица е обявено за събитие от национално историческо значение в Канада. Тя е била основна стъпка при първоначалното проектиране и изграждане на Западна Канада през 1790 г.

Улицата дължи името си на първия колониален администратор на Онтарио, Джон Грейвс Симкоу, който я кръщава на своя приятел сър Джордж Йонг, който е бил експерт по древни римски пътища. В Торонто и Йоркския район, улица „Йонг“ представлява основната линия север-юг, от която се отчитат номерата на улиците на изток и на запад.

Ripley’s Aquarium

Ripley's Aquarium

Това е популярен обществен аквариум в Торонто. Намира се в центъра на града, на югоизток от CN Tower. Аквариумът съдържа 5,7 милиона литра (1,5 милиона галона) вода с морски и сладководни създания от водните басейни в цял свят. Сред тях повече от 20 000 са екзотични морски екземпляри и над 450 вида – сладководни.

Harbourfront Center

Harbourfront Center

Този център представлява основна културна организация в град Торонто. Финансирането му идва от корпоративни и индивидуални спонсори, държавни субсидии и предприемачески дейности. Harbourfront Center разполага с капацитет от 2000 места и работи с над 450 обществени организации, като ръководи повече от 4000 събития годишно като театри, балет, музика, филми, визуални изкуства, занаяти и литературни прояви.

Fort York

Fort York

„Форт Йорк“ е исторически военен обект със свързани помежду си сгради, разположени в квартала „Форт Йорк“, западно от центъра на Торонто. Фортът е построен от британски и канадски войски в края на XVIII и началото на XIX век, с цел защита на населеното място и новата столица на региона на Горна Канада от заплахата от военна атака, главно от новооткритите Съединени щати по това време. Той е обявен за национален исторически обект през 1923 г.

Парк „Канадските чудеса“ край езерото Онтарио

Намиращ се на север от Торонто, увеселителният парк „Канадските чудеса“ разполага със 70 атракции, включително 16 ролкови каботажа, 2 детски площадки, 20 акра аквапарк и много други развлечения, носещи незабравими емоции.

Историческа местност „Дистилъри дистрикт“

Историческа местност „Дистилъри дистрикт“

„Дистилъри дистрикт“ е обект от национално историческо значение за Канада. Представлява търговски и жилищен квартал в Торонто, който се намира на изток от центъра на града. В него има много на брой кафенета, ресторанти и магазини, разположени в сградите на бившето Gooderham и Worts Distillery. Местността е с площ от 13 дка (повече от четиридесет хектара) и има над 10 улици. Това и е най-голямата колекция от викторианска архитектура в Северна Америка.

Търговски център – „Ийтън сентър“

Търговски център „Ийтън сентър“

Има много места в Торонто за любителите на активния шопинг. Едно такова знаково място е огромният мол „Ийтън сентър“, който комбинира търговски места и офиси. Разположен в центъра на Торонто, молът е собственост на Cadillac Fairview (CF). Кръстен е на веригата за универсални магазини „Eaton“.

Търговският център привлича много посетители от цял свят. Това е и най-оживеният мол в Северна Америка изобщо поради големия транзитен достъп, стратегическото му местоположение и туристическия трафик. Статистиката сочи, че броят на посетителите на „Ийтън сентър“ през 2015 г. надвишава общия брой пътници за 2015 г. на международното летище Торонто Пиърсън, което е най-голямото и най-натовареното в цяла Канада.

Casa Loma

Замъкът „Каса Лома“

Замъкът „Каса Лома“ представлява един от най-емблематичните символи на града. Преведено от испански, името му означава „къща на хълм“. Това е имение в центъра на Торонто е построено в готически възрожденски стил с градина и понастоящем е историческа къща-музей и основна забележителност на града. Построена от 1911 до 1914 г. като резиденция за финансиста сър Хенри Пелат, „Каса Лома“ се издига на височина 140 м над морското равнище. Поради уникалната си архитектура, замъкът се е превърнал в популярно място за снимане на филми и телевизионни предавания. Също така, локацията е предпочитана за сватбени тържества.

Кралски музей на Онтарио

Кралски музей на Онтарио

Този зашеметяващ музей е най-големият в Канада и представлява едно от най-големите хранилища на световното културно наследство и история в Северна Америка. Екстравагантната конструкция на Кралският музей на Онтарио никак не се вписва в рамките на стандартните архитектурни форми и моментално привлича погледа.

Началото си музеят води от далечната 1857 г., когато е бил част от един от университетите в града, а от 1968 г. насам е признат за независима институция с всички произтичащи законни права. Сътрудничеството му с университета обаче не спира и преподавателите все още отдават своя принос за неговото съществуване, а музейният персонал, от своя страна, осигурява необходимите материали за научни изследвания.

Художествената галерия на Онтарио

Художествената галерия на Онтарио

Художествената галерия на Онтарио е един от най-хубавите музеи в Северна Америка, притежаващ колекция, която обхваща както канадско, така и международно изкуство. Основан през 1900 г. от група граждани на Торонто, към момента в него има към 36000 творби, датиращи от ХІ век до днес. Европейската колекция на музея включва платна на Тинторето, Дега, Пикасо, Реноар,  Брьогел, Рембранд, Гоген и Ван Гог, а сбирката от съвременно изкуство съдържа творби на Робърт Смитсън, Герхард Рихтер, Клаес Олденбург и Франц Клине.

Pin It