Статии

Топ 10 на най-бързо развиващите се дестинации

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Всяка година Световната организация по туризъм (UNWTO), следи тенденциите в пътуването, за да подскаже най-новите дестинации. В тази класация ще покажем някои интересни места, които вероятни никога не сте смятали да посетите. Десет невероятни дестинации, които се превръщат в горещи места за посетителите, през изминалата 2017 година.

Палестина

1.Палестина – През изминалата година международните туристически посещения в Палестина са се увеличили с 58%. Въпреки размириците в Близкия изток, потокът от туристи не спада и все повече българи я посещават. Бутиковият хотел на Западния бряг, който уличния художник Банкси откри през 2017 година, вероятно е помогнал за привличането на повече туристи. А до края на годината се очаквало Палестинската територия да приеме общо над 630 000 туристи. Най-много посетители има около Коледа, когато Витлеем е домакин на коледните тържества.

Египет

2.Египет – насилието в страната намалява, а броят на туристите в Египет се е увеличил с 51%, през изминалата година. Невероятно богагата история на страната, означава, че ще трябва поне 1 месец за да я разгледате, а най-мъдрия ход е да я обиколите с водач. Страната е приела близо 8 милиона летовници през 2017 година, но все още не стига, когато през 2010 година, там са дошли 14 милиона души. Туристите могат да посетят древни паметници като пирамидите в Гиза или нещо по-модерно – книжарницата-кафе, в която има стая за красъци и може да с отървете от стреса.

Северните Мариански острови

3.Северните Мариански острови – на тази американска територия се наблюдава 37% ръст на туризма през изминалата година. Тропическия архипелаг, североизточно от Гуам, е известен със своите казина и плажове заобиколени от палмови дървета. Зашеметяващи планински пътеки през деня и оживен нощен живот, след като слънцето залезе. 15-те райски островчета с бял пясък са подходящи за посетители, които искат да избягат от шума на претъпканите градове.

Исландия

4.Исландия – от 2010 година насам туристите в Исландия се утроиха. А това продължава с пълна сила, като през изминалата година са се увеличили с 35%. Повечето посетители предпочитат да ходят между юни и август, когато времето е по-добро и има повече часове дневна светлина. Страната се превърна в популярна дестинация, благодарение на сериала „Игра на тронове“ и на авиокомпанията Icelandair, която предлага на пътниците безплатно спиране в Исландия на път за САЩ. Някои наричат острова Дисниленд за възрастни.

Тунис

5.Тунис – Тунис се възстановява от терористичната атака през 2015 година сравнително бързо. През изминалата година страната е имала увеличение на туристите с 33%. Туристите се връщат там за своите курорти, красиви плажове и запазената древна история. Хотелът, в който бе извършено този атентат, отново отвори врати в началото на 2017 година под нова марка. През изминалата година Тунис е бил посетен от 7,5 милиона летовници, а това определено се доближава до рекордите от най-добрите години на страната.

Виетнам

6.Виетнам – страната показа голям ръст в туризма на Азия през последната година, с 31% ръст на пристигащите. В края на изминалата година броят на международните туристи са надхвърлили 13 милиона души. Туризмът в страната е добре развит, а едно от най-посещаваните места е заливът Халонг.

Уругвай

7.Уругвай – през изминалата година 3 милиона души са посетили страната – 30% повече спрямо предходната година, според UNWTO. Едно от най-посещаваните места е столицата Монтевидео, както и плажовете на Пунта дел Есте, където могат да се забележат много знаменитости. Страната е една от най-бързо развиващите се в Южна Америка и една от изненадите в това класиране. И това е разбираемо, защото се намира между Бразилия и Аржентина, но и привлича със своите живописни пейзажи и културно наследство. И още един интересен фактор за туристите – канабисът е легализиран от 2014 година.

Никарагуа

8.Никарагуа – около 1,5 милиона души са посетили страната през 2016 година, което е с 28% повече от предните години и с очакване на всяка следваща година да стават повече. Тя е достъпна дестинация в Централна Америка, която е по-малко претъпкана от нейния съсед, Коста Рика. Никарагуа се оказва най-бързо развиващата се туристическа дестинация в Централна Америка, а очарованието и е в палмовите плажове, революционната история и изобилието от зелени площи.

Монголия

9.Монголия – туризмът в Монголия се е увеличил с 28%  през миналата година. Туристите са привлечени от уединените плажове и улиците на столицата Улан Батор. Определено тя е една от най-големите изненади в списъка, защото е възприемана като много отдалечена държава, благодарение на своята географска изолация сред обширни пясъчни степи и пустини. Монголия е известна с номадските си жители, които могат да те приютят, с необичайните си фестивали за бойни изкуства като Надаам, конните надбягвания и стрелбата с лък.

Израел

10.Израел – за изминалата година страната е била посетена от 2,9 милиона души, което е с 25% повече в сравнение с преходната година. Въпреки, че е само с размерите на Ню Джърси, тя има силно историческо значение. Една от най-интересните места за посещения са Мъртво море, Западната стена и нощният живот на Тел Авив. Израел и Палестинските територии са най-бързо развиващите се дестинации в Близкия изток.

Pin It