Острови

Скалните острови на Палау

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Скалните острови на Палау

Република Палау е островна страна, разположена в западната част на Тихия океан. Страната съдържа около 241 острова, повечето, от които са необитаеми и само 11 от тях са населени. Те образуват западната верига на Каролинските острови в Микронезия. Има малобройно население, като най-гъсто населения остров е Корор (70%) и остров Бебелтауп. Палау споделя морските граници с Филипините, Индонезия и Федералните щати Микронезия. По-голямата част от населението изповядва християнството, а около 1/3 изповядват местната религия модекнгеи. Скалните вулканични острови са сформирани от древни коралови рифове известни със своите уникални плажове. Този тропически рай е едно от малкото останали девствени дестинации в света. Те са дом на уникалното Езеро на медузите, прочуто с популацията на два вида сцифоидни медузи – златна и лунна. С времето те са се размножили до няколко милиона и са с много слаба жила, така че е безопасно за гмуркане.

Скалните острови на Палау

Република Палау е магическа, а за толкова малък район на земята той е изключителен. Ще бъдете изумени от толкова необикновенното разнообразие от природни чудеса: архипелаг с над 200 варовикови острова, покрити с изумрудена гора, заобиколени от блестяща тюркоазена лагуна. Не е изненадващо, че гмуркането е най-важната дейност тук и то от висока световна класа. Когато подводните чудеса приключат да работят върху магията ви, има и други възможности за приключения. За любителите на историята има много останки от Втората Световна война, разпръснати из джунглата, както и в музеите в Корор, най-големият град в Палау. Освен това тук има много археологически останки, включително скално изкуство и погребения. Тази туристическа дестинация предлага много възможности за отдих и почивка. Голям интерес представлява столицата на Палау, Мелекеок, както и остров Корор, най-предпочитания остров за почивка и предоставя прекрасни условия за гмуркане. На остров Понапе може да посетите каменните руини на хилядолетният град Нан Мадол. Остров Пелелиу, атракцията представлява реликвите от войната и подводните пейзажи, а на групата острови Ангаур се намира Будистки мемориал в памет на загиналите японски войници във войната. И на останалите острови може да откриете доста интересни забележителности, остров Еил Малк, островът на медузите и кораловия остров Кайангел.

Скалните острови на Палау

По време на Втората Световна война островите са освободени от американските войски и от 1920 година Палау е в състава на подопечената територия Микронезия под управлението на САЩ. През ноември 1993 година се провежда референдум, който одобрява статута на Палау като „държава, свободно асоцирана със САЩ“. На 1 октомври 1994 година е провъзгласена независимостта на Република Палау.

Островите имат вулканичен произход, а най-високата точка е 224 метра. Най-заселените острови са Ангаур, Бабелтауп, Корор и Пелелиу. Последните три лежат заедно в един бариерен риф, докато Ангаур е океански остров на няколко километра южно. Уязвими са на земетресения, вулканична дейност и тропически бури. Както и за други тихоокеански нации, потенциална опасност се явява глобалното затопляне и повишаването на нивото на океана.

Скалните острови на Палау

Палау е красив тропически рай, а икономиката му се върти около селското стопанство и риболова, но гмуркането в девствените рифове е все по-популярна туристическа дейност. Природата варира от бели пясъчни плажове с изобилие от морски живот до гъста джунгла. Монолити и други реликви напомнят за една древна култура, процъфтяваща на островите, както и със своите традиции и ритуали.

Pin It