Азия

Паркът на цветята Ашикага

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ашикага Парк

Паркът на цветята се намира в град Ашикага, провинция Точиги на остров Хонсю, около един час път от Токио. Разположен на 8,2 хектара, с огромно разнообразие от дървета и цветя, които цъфтят тук и благодарение, на които пейзажа му се изменя непрекъснато във всеки сезон, като през цялата година се оформят осем тематични групи. След като приключат празниците посветени на черешовия цвят в Япония се провежда празника наречен „Fuji Matsuri“, или в превод „Фестивал на глицинията“. Една от най-впечатляващите атракции е в разгара на пролетта, когато цъфтят японските глицинии, в периода от средата на април до средата на май. На японски глицинията се нарича „фуджи“ и е едно от най-старите цъфтящи дървета, а в парка има общо няколко хиляди глицинии. Най-старата е на 100 години, а около 160 дървета са на по 60 години, от азалиите около 1500 са над 60 годишна възраст. Четири от най-големите и най-стари дървета в парка са оформени така, че да разпростират клоните си върху огромни перголи и освен красотата, която създават по този начин, също да могат и да ги подпират, за да не грохнат. Някои от младите дървета са аранжирани като храсти, други са оформени като каскади, с помощта на придържащи конструкции.

Ашикага Парк

Глициниите цъфтят в различни светове като бяло, розово, лилаво, пурпурно и жълто под формата на едри висящи чепки, и на фона на зелените листа изглеждат много ефектно и красиво.Могат да достигнат цели 20 метра над земята, а в страни да се застелят на 10 метра.

Ашикага Парк

В България също има глицинии, жълти на цвят и са по-известни като „златен дъжд“, но за разлика от японските, те са отровни. Уханието на лилавата глициния има аромат напомнящ бялата акация.

Ашикага Парк

В парка част от дърветата са оформени като 80 метров тунел, по който се преливат бели, розови и лилави багри. Цветовете на някои от глициниите достигат дължина 50 см. и имат приятен и незабравим сладък аромат. Тя е символ на любовта, а самото цвете е важен символ на будизма и олицетворява молитвата и докосването до божествата. Този приказен цветен тунел в Япония за пореден път доказва възприятието и усещането за красота и архитектура.

Ашикага Парк

Pin It