Статии

Най-опасните езера в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Това е поредното доказателство, че величието и красота на природата, както и намесата на човека нямат граници. А когато чуем езеро всички си представяме едно спокойно и красиво място, но със сигурност при тези изброени по-долу, това е невъзможно. При тези езера почивката около тях определено няма да е вълнуваща, а много опасна и дори смъртоностна.

Езеро Подковата, САЩ

1.Езеро Подковата, САЩ – намира се на върха на активен вулкан, който от години се смята за безвреден, близо до град Мамут Лейкс, Калифорния, САЩ. То е едно от най-известните в света, но и доста смъртоностно. Преди около 20 години дърветата около езерото рязко започнали да умират. Специалистите установили, че причината е във високото ниво на въглероден диоксид, който в района е 95 пъти над нормата. През 2006 година, трима души терсят подслон в пещерата близо до езерото, но загиват.

Врящото езеро, Доминика

2.Врящото езеро, Доминика – Планинското езеро се намира в националния парк в Доминика и част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Езерото е пукнатина в земната кора в близост до вулкан, което пълно с вряща вода и от него излизат парни и газови емисии от разтопената лава. То е вторият по големина естествен горещ извор в света. В краищата му водата достига до 82 – 90,5 градуса по Целзий, а в средата водата на езерото се вижда как ври и температурата все още не е измерена.

Езерото Карачай, Русия

3.Езерото Карачай, Русия – намира се в планината Урал, югозападния район на Русия, близо до границата с Казахстан и е считано за едно от най-смъртоностните в света. Когато видиш дълбокото, красиво, синьо езеро не можеш да си представиш, че в него са изхвърляни радиоактивни отпадъци. Поради таен проект през 1951 година, от руското правителство, езерото е служило като склад за ядрени отпадъци на един от най-големите руски заводи за производство на ядрено оръжие. Езерото има достатъчно радиация, която може да убие човек само за един час. През 1968 година, заради горещия сезон, водата пресъхва, а ветровете понасят радиоактивния прах, облъчвайки повече от половин милион души.

Езерото Киву, Руанда

4.Езерото Киву, Руанда – то е едно от най-големите африкански езера и се намира в близост до активен вулкан. Много опасно и едно от трите езера в света, които е възможно да експлодират. Езерото изглежда доста спокойно и красиво, но на дъното му се крие метан и въглероден диоксид. Според много учени, ако вулканът загрее дъното му, това ще накара метана да се издигне на повърхността и да експлодира, което ще освободи въглеродния диоксид от водата и моментално ще унищожи живота в околността. Това може да се случи и след заметресение, а около Киву живеят над 2 милиона души, което ще доведе до голяма трагедия.

Езерото Моно, Калифорния

5.Езерото Моно, Калифорния – то е солено, древно езеро, намиращо се в североизточна Калифорния, САЩ. Това красиво езеро се смята за едно от чудесата на света. През 40-те години на XX век е било огромно и пълноводно, когато оправата на Лос Анджелис отклонява водите му, за да задоволи нуждите на града. Тогава нивото на водата започнала да спада и едно от най-старите езера в Северна Америка се превърнало в отровно алкално езеро, съдържащо хлорид, карбонат и сулфат. Оттук се образуват и интересните форми от туфа. След години местните власти разпореждат въстановяване на водните запаси, но това ще отнеме поне 20 години. Езерото Моно е явен пример за намесата на човешката ръка и унищожението на красивта природа. Наскоро учените от NASA открили организъм в езерото, който в ДНК-то си има арсен вместо фосфор.

6.Езерото Монун, Камерун – Третото експлодиращо езеро се намира в Камерун и съдържа трите основни фактора, нужни за натрупването на смъртоносни количества въглероден диоксид – езерото да е дълбоко поне 50 метра, да се намира в екваториалния пояс, защото през зимата газовете се освобождават сами и да е във вулканичен район. През 1984 година облак от въглероден диоксид е убил 37 души в района, а причината за смъртта им е задушаване.

Езерото Ниос, Камерун

7.Езерото Ниос, Камерун – Това езеро също е сред трите експлодиращи езера в света и е едно от най-смъртоносните, взело 1746 жертви. Горещата магма от близкия вулкан, изпуска въглероден диоксид във водата, образувайки смъртоносна въглеродна киселина. Така въглеродния диоксид се натрупва във водата. Ако натрупването на въглеродния диоксид е прекалено голямо, тогава се получава експлозия с катастрофални последици и много жертви. На 21 август 1986 година, в планинския регион в Северозападен Камерун, внезапно избухва езерото Ниос. То изпуска повече от един кубически километър отровен газ във атмосферата. От 800-те души и добитъка, които живеят в съседните села, едва шест успяват да спасят живота си. След инцидента през 2001 година е инсталирана система, тръба за изкуствено обезгазяване, както и проекти за обезопасяване и застрояване околностите на езерото.

Йелоустоун, САЩ

8.Йелоустоун, САЩ – Това е най-голямото езеро в националния парк Йелоустоун, намиращо се в изключително активен вулканичен район на 1270 метра височина. Въпреки уникалната си красота и природата около него, то се оказва доста смъртоносно. През 2003 година, след картографиране на дъното на езерото, учените откриват 30-метров мехур, образуван от нагорещяването на водата, което създава налягане на дъното. При гейзерите се получава почти същото, като при тях налягането се освобождава, но при езерото при неуспех да се освободи, съществува реалната опасност от така наречената „хидротермална експлозия“. Едно малко земетресение е достатъчно да доведе до такова избухване.

Езерото на връх Рейнър, САЩ

9.Езерото на връх Рейнър, САЩ – Езерото на връх Рейнър във Вашингтон е доста необикновенно и се отличава, че е достъпно само чрез подземни пещери. На върха на планината има огромен кратер, който постоянно е покрит с лед и сняг, а вулканичната газ от езерото представлява огромна заплаха за 100 000 души. Серния диоксид във водата на езерото и под него образува сярна киселина, която прояжда скалите. По принцип вулканичните скали са твърди, но на връх Рейнър са много крехки. Възможно е скалите да поддадат, а тогава ще се образува свлачище от кал, камъни и лед, които ще отприщят водата от езерото. Това се е случило преди 500 години, а на 50 километра от Рейнър е открита 25-тонна скала, завлечена от свлачището.

Езерото Ракшастал, Тибет

10.Езерото Ракшастал, Тибет – Неговата площ е 250 кв.км и се намира на 4575 метра надморска височина, в непосредствена близост до езерото Манасаровар и за разлика от него е соленоводно. То е толкова солено, че в отровните му води не оцеляват никакви растения и животни. От санскритски „ракшастал“ означава „езеро на демона“. Има мит, че езерото е дом на десетоглавия демон Ланка. Според будистите Манасаровар е във формата на слънцето и олицетворява светлината, а Ракшастал е във формата на Луната и олицетворява мрака.

Pin It