Северна Америка

Най-красивите езера в Канада

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Най-красивите езера в Канада

 

Насочете се на север от Америка и бързо ще откриете земя с възможности, която е склонна да ви предложи приключения в големият открит свят. Канада е абсолютно невероятно място за всеки, а 36-те национални парка в страната, преобладават с природна красота и интересни дейности на открито. Освен с изкачвания и спускания, тя също е известна с езерата си. Това е най-голямата серия от взаимносвързани сладководни езера в света, заемащи малко над 20% от повърхностните води на планетата. Езерата в Канада, особено в Британска Колумбия и Албърта, са неоспоримо красиви. Това не означава, че в източните им страни са грозни – те са красиви по свой собствен начин. Но трябва да си признаем, че западните езера, чиято тюркоазена вода е заобиколена от зашеметяващи планински върхове, е рай за очите. Ако търсите добро място да поплувате или моторно каране, източните канадски езера са на ваше разположение. Ако обаче искате да покарате кану над спокойните води, обърнете внимание на думите на Хорас Грийли: „Отидете на запад“. Кану, каяк, водни ски или просто да седите и гледате, докато размишлявате за живота, вселената и всичко, няма по-фино място да се почувствате невероятно. Страната е известна с изобилието на прясна вода, а езерата са специална туристическа атракция. Почти 9% от общата площ на Канада е покрита със сладка вода, включително езера, реки и ледници. Около 31,752 от езерата в страната са по-големи от 3 кв.км., а 561 от тези езера имат площ над 10 кв.км.. Тук ще ви представим списък с някои от най-красивите езера в Канада.

Езерото Морейн

Езерото Морейн

Морейн е ледниково езеро в национален парк Банф, Албърта. Разположено е в Долината на десетте върха, на височина от 1885 метра. Езерото покрива площ от 120 дка. То е световноизвестно и най-разпознаваемото езеро, което може да намерите. Езерото Морейн е известно със своя син цвят и невероятна обстановка, заобиколено от високи планини и заснежени върхове. Много от пешеходните пътеки са претъпкани от посетители от цял свят, което го прави една от най-популярните природни забележителности в национален парк Банф. Уверете се, че сте се заредили с фотоапарат с много памет, когато посетите това езеро. Един бърз поглед и ще разберете, защо вероятно е най-сниманото езеро в Канада. То е изобразено на канадската валута, използвано като страница за влизане в Windows и включено в снимките на National Geographic, за най-добрите на деня. Многобройните туристически пътеки ще ви отведат до езерото и ще изпробват вашите туристически обувки, но след като веднъж сте преминали околните височини, всичко това ще бъде забравено, и ще се насладите на прекрасните сини нюанси надолу в долината.

Езерото Луиз

Езерото Луиз

Луиз е провинция в Албърта, кръстено на принцеса Луиза Каролайн Албърта, четвъртата дъщеря на кралица Виктория. Това прекрасно езеро е заобиколено от планини и снежни върхове. През зимата се превръща в една от най-забележителните пързалки в страната. Много е забавно да организирате пътуване през зимата и да уцелите пързалката. Банф е популярна дестинация, така че посетителите могат да имат лесен достъп до това място. Езерото Луиз преживява субарктически климат с годишен сняг от 3,3 метра и зимни температури -50 градуса под Целзий. Лятото се състои от мразовито утро и свежи, прохладни дни. Също така сняг може да се види по всяко време на годината. Луиз е красиво лазурно езеро, очертано с огромни планини и заснежени върхове. То е перфектно място за почивка, независимо от сезоните. Може да поплувате, ако се осмелите да влезете в студените води, да се разходите или да покарате ски през зимата.

Езерото Пейто

Езерото Пейто

Намира се в Национален парк Банф на надморска височина 1860 метра. Това е ледниково езеро с ярък тюркоазен цвят, което го прави популярно и най-посещавано място в Албърта. Езерото е заобиколено от три високи върха и предлага панорамна гледка. Кръстено е на Бил Пейто, пътеводител, гид и трапер в района на Банф. Туризъм, катерене или къмпинг може да практикувате лятото, докато през зимата карането на ски е най-обичайната дейност. Районът около езерата е красиво място за разглеждане на забележителности, което може да се види най-добре от „Bow Summit“, най-високата точка на Icefields Parkway. Дълбоките тюркоазено-сини води в съвкупност от планините, които го заобикалят, дават уникално чувство за свобода.

Езерото Малайн

Езерото Малайн

Простирайки се на почти 21 километра, това продълговато езеро е най-дългото от всички и със своите ледникови сини води е сгушено в заснежените Канадски скали. Разположено в Национален парк Джаспър, Албърта, езерото Малайн е известно с цвета на водата си, със заснежените върхове за фон, а също така и остров Spirit Island. Може да карате каяк или кану, да отидете на риболов, да се разходите около езерото, да къмпингувате – има няколко основни места, които осигуряват идеална база, или да посетите острова. Spirit Island е малък остров с много дървета и храсти, което го прави идеална дестинация в рамките на един ден, през горещият летен сезон. Ако търсите канадските езера в красиви условия, езеро Малайн определено се вписва с сметките. То е най-голямото езеро в парка.

Езерото Емералд

Езерото Емералд

Националният парк Йохо в Британска Колумбия е домът на езеро Емералд. То е най-голямото езеро в парка, в който има 61 езера. Емералд е една от най-престижните туристически атракции в Националния парк Йохо. Това е отлично място за посещение независимо от времето, въпреки че юли може да е най-подходящото време, тъй като смарагдово-зелената вода изглежда най-красива. Езерото получава цвета си от прахообразният варовик, който се намира във водата. Посещението през зимата, означава едно от най-добрите преживявания за каране на ски.

Езерото Гарибалди

Езерото Гарибалди

Това е тюркоазено алпийско езеро в Британска Колумбия. Намира се в провинциалния парк Гарибалди, който обхваща красиви планини, ледници, пътеки, гори, цветя, ливади и водопади. Паркът е защитена зона за дивата природа, която се намира във Ванкувър и поради това е много популярна атракция. Той предлага множество развлекателни дейности като каране на кану и плуване през лятото, а през зимата посетителите могат да се насладят на туризъм и други дейности на открито. Тъмносиньото езеро, заобиколено от високи върхове е прекрасна гледка в Канада. Това е едно от най-красивите езера в страната. Предлага дейности през цялата година.

Езеро Супериор (Горно езеро)

Езеро Супериор (Горно езеро)

Това е едно от петте големи езера в Северна Америка и като цяло се смята за най-голямото сладководно в света по площ. То е третото по големина на обема сладководно езеро в света и най-голямото по обем в Северна Америка. Разполага с хубав и дълъг бряг, с пясъчни плажове, поради което привлича хиляди туристи всяка година. Всъщност съдържа 10% от общата сладка вода на света. Създадено от вулканична експлозия, то е едно от най-старите езера, съществували от стотици милиони години. За разлика от други езера в Канада, това има прекрасна брегова линия, която може да се ползва през цялата година. Южната част на езерото Супериор разделя Съединените щати и Канада, а тази част обикновенно се нарича „Гробище на Големите езера“, поради големият брой корабокрушения тук. Напоследък тази част от езерото е превърната в подводен резерват.

Езерото Ейбрахам

Езерото Ейбрахам

Това е изкуствено езеро на река Сасканчеван в Западна Албърта, Канада. Езерото Ейбрахам има площ от 53,7 кв.км и дължина 32 километра. Еврейското езеро е създадено през 1972 година с изграждането на язовир Бигхорн. Неговата спокойна обстановка дава невероятна гледка през зимата. Температурата пада под -30 градуса по Целзий, което води до най-голямото замръзване. Уникалните мехурчета замръзват – те представляват запалим метанов газ, идващ от дъното на езерото, в резултат на бактериално разграждане на органичен материал. Това създава необичайно явление, което през зимата изглежда невероятно. Поради тази причина езерото Ейбрахам се е превърнало в популярна дестинация за фотографите. Това езеро и околностите му създават ефектна атмосфера за добро прекарване и обхванати само от природата, докъдето може да види окото ви.

Петнистото езеро

Петнистото езеро

Петнистото езеро е солено-алкално езеро, разположено в долината на Британска Колумбия, Канада. Петнистото езеро със сигурност загатва за името си и то не заради водата, а поради голямото разнообразие от минерали в него. Най-доброто време за посещение на езерото е през лятото. Когато водата се изпарява през лятото, тя изпълва езерото с цветни минерални нюанси. Минералите остават като „петна“ на повърхността, които се втвърдяват през летните горещини. За съжаление, не можете да се доближите до езерото, но може да го наблюдавате зад ограда.

Езеро Upper Arrow

Езеро Upper Arrow

Намира се в Британска Колумбия и това езеро допълва списъка само заради прекрасната си гледка през нощта. Въпреки, че не предлага уникална гледка през деня, то конпенсира през нощта. Обхванато изцяло от невероятна, гъста борова гора и уникална панорама от хълмове, то дава чудесна възможност за дейности на открито, а също така и изобилие от сянка през лятото.

Pin It