Статии

Най-дълбоките дупки в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Някои са направени от великата природа, а други от човешка ръка, но и в двата случая дъха ти секва от невероятната гледка. При търсене на минерално богатство, човекът е способен да изкопае невероятни дупки. Но и в допълнение, от време на време природата произвежда изумителни ями.

Дупката Кола

1.Дупката Кола – Колския свръхдълбок сондаж, намиращ се в Колския полуостров, в Печенегския минен район на Мурманска област, в далечния северозапад на Русия. Това е най-дълбокия сондаж в света, а съветските геолози са прекарали 24 години в изкопаването й, за научни цели. Целта им е да пробият до границата между земната кора и магмата на земната мантия. Съветския съюз започва този проект през 1961 година, а целта е била да победи САЩ е състезанието кой ще стигне до границата на Мохоровичич. След 22 години сондажната дупка е наречена Кола Superdeep и е обявена за най-дълбоката на земята. Разбира се пробиването на такава дупка изобщо не е лесна задача и отнема на руснаците девет години да надмине рекордьора Берта Роджърс в Оклахома – 9583 метра. Когато през 1983 година, сондата достига 11 887 метра, учените решават да си вземат една година почивка и да отпразнуват успеха си. Скоро след това, проектът е възобновен и продължава с пълна сила, докато достигат до екстремните температури, по-високи от 299 градуса по Целзий, което прави сондажите невъзможни. Проекта е прекратен през 1992 година, а крайната цел е достигната – дълбочина от 12261 метра.

Карстовата дупка Гватемала сити

2.Карстовата дупка Гватемала сити – На 30 май 2010 година в Гватемала сити се отвори мистериозна дупка. Причинта е пропадане, предизвикано от подземни води, дъждове, и най-вече рухналата канализация  и спуканите тръби. Ямата в сърцето на града е широка 18 метра и дълбока 91 метра, а при инцидента погълна триетажна сграда, убивайки един човек и евакуирайки хиляди. Земята, на която се намира Гватемала сити е предразположена на подобни пропадания, защото първите няколкостотин метра почват се състои от пемза, която лесно ерозира.

Мината на каньона Бингам

3.Мината на каньона Бингам – Известна като медна мина сред жителите, това е най-голямата изкуствено създадена дупка на земята, която се намира в Солт Лейк Сити, Юта. След повече от 100 години работа върху нея, тя е широка 4,4 километра и дълбока 1,2 километра. Работат започва през 1906 година, като работниците премахват стотици тонове руда всеки ден. В нея се съдържа не само мед, но и злато, сребро и молибден. От 1863 година до сега от нея са извлечени над 17 милиона тона мед и 715 тона злато, което я прави най-продуктивната по рода си мина в света. Скоро не се очаква изчерпване на рудника, а прогнозите са, че ще става все по-дълбок.

Язовирът Монтичело Дам

4.Язовирът Монтичело Дам – Намира се в окръг Напа, Калифорния, САЩ и е известен с големия си кръгъл преливник. Това е язовир, но също така бивш град, наводнен в резултат на строителство и сега напълно под повърхността на изкуственото езеро. Скоростта на водата, която тя изтича е с над 48 000 кубически фута в секунда. Това отверстие служи за източване на излишната вода и предпазва от наводнение.

Марианската падина

5.Марианската падина – Най-дълбоката известна засега океанска падина. Намира се в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно до Северните Мариански острови. Дълбока е 11 100 метра и дълга 2550 километра. Дъното и се намира на 6366,4 километра от центъра на Земята. Наричана е „четвърти полюс на планетата“ и е най-слабо проучения участък на хидросферата. Тя е границата на две тектонски плочи, които се засичат. То лежи под 5000 метра вода, а най-ниската му точка е Challenger Deep – 11 100 метра под морското равнище.

Голямата дупка, Кимбърли

6.Голямата дупка, Кимбърли – Намира се в Кимбърли, Южна Африка и е една от най-големите мини и дупки изкопана на ръка. Мината Кимбърли, известна още като Голямата дупка е с диаметър 463 метра и дълбока 240 метра, а днес 65 метра от нея са запълнени с вода. От 1866 година до 1914 година, 50 000 миньори са изкопали дупката с кирки и лопати, което е донесло 2722 тона диаманти. Правят се опити, да бъде регистрирана като обект на световно наследство.

Чукикамата, Чили

7.Чукикамата, Чили – тя е открита медна мина в Северно Чили. Това е най-големия по изкопан обем, открит рудник, за добив на медна руда – с размери 4,3 км дължина, 3 км ширина и дълбока над 850 метра. Използвана е в продължение на 100 години, от нея са добити рекордните 29 милиона тона мед.

Диамантена мина Диавик

8.Диамантена мина Диавик – откритата уникална по рода си мина се намира в северозападните части на Канада. Изкопана е остров с площ 20 кв. км на 220 км от Полярния кръг, а гледката е още по-удивителна, когато заобикалящите го води замръзнат. Мината е открита през 2003 година и произвежда 8 милиона карата или около 1600 килограма диаманти всяка година. Тя е шеста по продуктивност в света.

Голямата синя дупка

9.Голямата синя дупка – намира се в средата на Карибско море и е част от бариерния риф, близо до бреговете на Белиз. Според учените се образувала преди около 1,9 милиона години, оформена като варовикова пещера през ледниковия период. Дълбочината и е 120 метра, а диаметъра 300 метра. Французина Жак Кусто, който направи дупката известна през 1971 година, когато я показа в шоуто си, споменава, че това е едно от най-добрите места за гмуркане.

Кратерът Дервезе

10.Кратерът Дервезе – намира се в пустинята Каракум в Туркменистан и не е природно явление, а резултат от човешка дейност. Този горящ кратер е наречен „Вратата на ада“ и е с диаметър 91 метра. През 1971 година Съветския съюз изпраща геолози, за да търсят находища на природен газ. Докато копаят дупката, за да изтласкат газа нагоре, сондата се сгромолясва, оставяйки масивна дупка. За да се предотврати изтичането на отровни газове, геолозите запалили дупката и оставили да гори. Този кратер продължава да гори и до днес, без прекъсване.

Pin It