Европа

Метеора

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Метеора

Метеора е голям манастирски комплекс, който се намира в Северна Тесалия, Гърция. В близост до град Каламбака в северозападната част на равнината в Тесалия, недалеч до река Пинийос и планината  Пинд. На това удивително място и едно от най-привлекателните дестинации за поклонници и туристи, се извисяват огромни, природни скални блокове. На върха на тези каменни стълбове и трудно достъпни високи скали намират място едни от най-големите и удивителни комплекси от източноправославни манастири. Това вълшебно място възниква през  X век и сред гъстата природа се издигат около 60 на брой гигантски скални образувания с височина до 300 метра. Място, на което все още е жива втората по големина и важност (след Атон, Света гора) монашеска република обитаваща манастирите и предпочела отшелничеството. Името Метеора означава „Горе в небесата“ или „Висящ във въздуха“. Включени са девет манастира, от които само шест функционират.

Метеора

Тези уникални,огромни, мегалитни скали се издигат от земята в плодородната Тесалийска равнина и в подножието на планинския масив Пинд, на височина до 600 метра над морското равнище. Тяхната необичайна и интересна форма е трудна за обяснение. Съществуват доста теории за геоложкия им произход. Една от тях е, че преди около 60 милиона години днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно, пълноводно езеро, заобиколено от планини. Вливащи се в него многобройни планински потоци, носещи със себе си камъни, пясък и кал се отлагали в склоновете. След огромен катаклизъм, атмосферно влияние на водата,вятър и рязка смяна в температурите, водите на езерото се оттекли в морето. И така планинските потоци отмиват по-меките седименти и се появили тези скални образувания.

Метеора

Пещерите в околността са били обитавани непрекъснато в продължение на 50 хиляди години. Като първата и най-стара изкуствена конструкция е построена преди 23 хиляди години и представлява каменна стена, блокираща част от входа на пещерата Теопетра, и предпазваща от студените ветрове. Скалните пещери са били населени още през XI век от християнски отшелници. Все още нито един от манастирите не е бил построен, но в края на 14 век, при османското нашествие и нарастващия брой на турски атаки, монасите били принудени да се крият в естествените скални укрепления. Те започват да строят манастири до които се стига по въжени мостове и стъпала издълбани в камъка. Идеята за построяването на манастирите идва през 1336г. от двама монаси идващи от Атон- Грегориос и Атанас. Двамата обединяват останалите монаси, а Атанас започва да строи манастир.

Метеора

Пещерата Теопетра се намира на четири километра от Каламбака. От археологическа гледна точка, тя е уникална, защото съдържа записи от два културни прехода: Неандерталци и модерните хора. Пещерата се състои от огромна правоъгълна камера от 500 кв. метра, а входа е широк 17 метра и висок 3 метра. Тя е отворена и до днес и може да бъде посещавана от туристи. В района съществували двадесет и четири манастира, но днес са останали само седем, като единия е затворен за посетители. Пет обитавани от монаси и два от монахини, като във всеки от тях има около 10 души. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки са построени асфалтови пътища, по които могат да бъдат посещавани и шестте манастира. Забранено е да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене.

Метеора

Манастирът „Св. Преображение Господне“ или „Големият Метеор“ . Това е най-големият манастир, издигнат през 1340г. от св. Атанасий Метеорски. Въпреки, че през 2015г. в него живеят само трима монаси. След като е пострадал от заметресение, през 1544г. е възстановен във формата на кръст с купол висок 24 метра. Една част служи като музей за туристите. Манастирът е изографисан  от много стенописи, на които е изобразено преследването на християните от римляните. Срещат се много съвременни картини, които пресъздават манастирското битие. Много кръстове направени от дърво, а сред тях има копие на Рафаиловия кръст от Рилския манастир, който монахът Данаил е изработвал в продължение на 10 години. Коридорите му са огромни и покрити с множество картини, на които е изобразено гръцката история.

Манастирът Варлаам е вторият по големина манастир, кръстен на отшелника, който го е издигнал. Построен е през 1541г. за двадесет дни, като материалите му са събирани цели 22 години. През 2015г. в него се помещават най-много монаси (седем) от останалите манастири. Той е посветен на всички светии, с квадратна форма, като куполите му са построени във формата на кръст. За да се достигне до него, трябва да се изкачат 195 стъпала. Старата столова днес се използва като музей. По стените са изобразени сцени от живота на Йоан Кръстител.

Метеора

Манастирът Русану или Св. Барбара издигнат през 16 век върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина. Днес е просъществяващ манастир с 13 монахини живеещи в него.

Манастирът Св. Никола Анапавса построен през 16 век върху малка тясна скала. В костницата му се съхраняват черепите на починалите монаси. Изрисувана от известния критски художник Теофанис Стрелицас, на стените са изобразени сцени от Изкушението, Бичуването на Иисус. През 2015г. там живее само един монах.

Манастирът Св. Стефан е построен през 16 век и за разлика от останалите, той е изграден върху равнина, а не скала. Предаден е на монахините през 1961г., а днес в него живеят 28.

Манастирът „Света Троица“ или „Агия Триада“, е една от най-старите сгради. Основан през 15 век от монах Дометиос. При управлението на игумена Никандър през 1925г. в скалата са издълбани 140 стъпала, които водят до манастира. В него живеели около 50 монаси, но в началото на 20 век до днес има само 5. Той е един от най-бедните манастири.

Седмият манастир е Ипапандис или „Сретение Господне“, създаден през 1347 г. Той е недействащ и затворен за посещения.

През 1921 г. Румънската кралица Мария посещава Метеора и става първата жена, която е допусната да влезе във великия Метеорски комплекс. През 1988г. той е включен в Списъка на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Pin It