Острови

Магията на островите Кук

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Островите Кук

Островите Кук са владение на Нова Зеландия и се намират в централната част на Тихия океан. Обединяват 6 острова и 9 атола, разпределени в 2 островни групи – Северни и Южни Кукови острови, разположени на площ от 850 000 морски мили. Кръстени са на британския мореплавател капитан Джеймс Кук, който ги посещава в края на 18-ти век. Островите Кук се състоят от 2 групи – Северни (6 атола) с площ 22,3 кв.км. и Южни (3 атола и 6 острова) с площ 214,3 кв.км. Северната група е съставена от коралови острови, а в южната островите са предимно с вулканичен произход. Най-високата точка е връх Те Манга (653метра) на остров Раротонга. Климатът е тропичен, пасатен, мек и влажен със средногодишна температура 24 градуса по Целзий. Островите Кук са самоуправляваща се територия, свободно присъединила се към Нова Зеландия. Жителите на острова имат новозеландско поданство. Глава на страната е кралицата на Великобритания, със свой представител. Към Законодателното събрание има съвещателен орган – Палата на вождовете, състояща се от 15 членове. Въоръжени сили няма. Столицата Аваруа се намира на най-населения остров Раротонга.

Островите Кук

Основа на стопанството на островите Кук е туризма, в който са заети близо ¾ от работоспособното население. Годишно островите се посещават от 83 хиляди туристи. Основни отглеждани селскостопански култури са тропически плодове и кокосови орехи. Отглеждат се и изкуствени бисери. Промишлеността е представена от две шивашки предприятия, пивоварен завод и предприятия за преработка на плодове, и копра. От особено голямо значение за брутният вътрешен продукт на страната са продажбата на пощенски марки и монети. В административния център Аваруа има голямо пристанище и международно летище. На островите има изградени 190 километрови шосета, от които 35 километра са асфалтирани. Няма железопътни линии.

Според неокончателни археологически данни островите са заселени около V век с преселници от Таити и Самоа. Северната група острови са открити от испанския мореплавател Алваро де Менданя де Нейра на 20 август 1595 година, а Южната група на 22 септември 1773 година от капитан Джеймс Кук. През 1888 година Великобритания обявява архипелага за свой протекторат. През 1901 година островите минават под управлението на Нова Зеландия, а през 1965 година получават право на самоуправляваща се територия. Проблемите на Островите Кук са свързани с емигрирането на квалифицираните работници в Нова Зеландия, както и с държавния дефицит. В края на 1990-те години на остров Мауке като островен лекар работи българинът Асен Цанев, който е почитан от местното население.

Островите Кук

Шестте острова и деветте атола, всеки един, представляват самостоятелна административна единица. Северните Кукови острови са: атол Манихики (Хъмфри), атол Насау, атол Пукапука, атол Ракаханга, атол Суворов, атол Тонгарева. Южните Кукови острови: атол Аитутаки, остров Атиу, остров Мангаиа, атол Мануае, остров Мауке, остров Митиаро, атол Палмерстън, остров Раротонга, остров Такутеа.

Ако седите на бюрото си и мечтаете за нещо по-разнообразно, островите Кук може да са чудесно място за почивка за вас. Перфектни плажове, дълбока джунгла и коралови лагуни, всеки от 15-те острова изглежда уникален, и спиращ дъха по свой начин. Цялата островна група е прекрасна. Раротонга и Аитутаки са зашеметяващи, обградени от тюркоазени лагуни и палмови дървета, които ви насърчават да се отпуснете. Круизите в лагуната ще ви отведат в рая, където ще плувате из рибите, ще обядвате на безлюден остров и ще направите толкова много снимки, че има опасност да останете без място в камерата. Не само, че са красиви, но е и лесно да се пътува. Местните жители са приятелски настроени и приветливи, а местните ястия са вкусни. Накратко, нямате причина да не пътувате до островите Кук. На островите Кук не съществува безплатен Wi-Fi, така че е препоръчително да планирате прекарването на по-голямата част от времето си в страната офлайн. Ще останете изненадани колко е лесно да посетите Раротонга с нисък бюджет. Има хостели, обществените автобуси са евтини, може да намерите улична храна, а екскурзиите не са скъпи. Островите Кук са известни със своите бързи шофьорски курсове за мотоциклети, които след това ви остават сувенир. 10-минутен шофьорски тест и 20 долара е всичко, което ви е нужно, а това ви позволява да наемете скутер и да се возите из островите.

Островите Кук

Ако имате строг бюджет и не искате да харчите много пари за дейности, има много неща, които да ви държат заети, напълно безплатно на островите. Разбира се, слънчевите бани на плажа, са това за което повечето хора идват тук, а голяма част от къщите за гости дават шнорхели, които може да използвате в лагуната. Аитутаки е рай, а раят не е евтин. Тук няма хостели, но има няколко достъпни къщи за гости. Аитутаки е много по-малък от Раротонга и лесно може да разгледате целият остров за половин ден. Няма съмнение, че това е дестинация за семейства и младоженци. Островите Кук имат най-симпатичните монети. Къде другаде по света ще намерите държава, в която имат триъгълна форма?

15-те острова Кук са разположени в сърцето на Тихия океан, по средата между Хавай и Нова Зеландия. Оазис на свободата с кристално сини води, бели пясъчни плажове, топло време през цялата година и автентични, приветливи местни жители. Петнадесет капчици земя, хвърлени в дивият Тих океан, островите Кук са едновременно отдалечени и достъпни, модерни и традиционни. Със силната кафе-култура, процъфтяващата органична и занаятчийска хранителна сцена, шепата барове и клубове, Раротонга живее уверено в 21-ви век. Но отвъд туристическият шум на острова и съвременния външен вид, се намира силна култура, здраво закрепена от традиционните полинезийски ценности и потопена в устната история. Северно от Раротонга, възвишената лагуна на Аитутаки е обградена с малки изоставени острови и е една от най-невероятните живописни места в Тихия океан. Островите Кук са туристическа дестинация, на която е развит бутиковият туризъм. Тук все още не са се установили големи хотелски вериги. Туристите се настаняват в сравнително малки хотелчета и фамилни къщи, също така са разрешени бунгалата на плажа. С приемането на новия закон архипелагът Кук се превръща в зелена и по-скоро луксозна туристическа зона.

Островите Кук

Храната и нощният живот

Колкото повече проучвате островите Кук, толкова повече местни автентични ястия ще откриете, като се започне от обикновена прясна риба, на която се наслаждавате със забити крака в пясъка, към ресторантите от висок клас. Заобиколен от Тихия океан, местните рибари излизат извън рифа преди изгрев слънце, като подпомагат спечелването на репутация за създаване на най-добрата кухня в Тихия океан. Пресни морски дарове направо от океана, приготвени просто с вкусни местни съставки от богатите на хранителни вещества, вулканични островни градини. Можете да ядете на различни места по всяко едно време. Островните нощни забавления са задължителни – красиви танци, традиционни костюми и хипнотизиращи барабани. Когато слънцето залезе, партито изгрява. Тук се гордеят с най-добрият нощен живот на всички острови в южната част на Тихия океан. Смесете се с приятелски настроените местни жители в откритите барове по плажа, напоени с хладни островни настроения и зрелищни гледки. Вземете питие и се насладете на шоуто, било то местна музика на живо или зашеметяващ залез над водата. Преди всичко нощният живот е вълнуващ и екзотичен, той е изключително безопасен. Без чужда опасност, всеки тук е посрещнат като част от семейството.

Островите Кук

Арт и култура

На древните острови Кук, полинезийската култура не е само в музеите, а и в ежедневието. Толкова е лесно да го изпитате, като го споделите с местните. Красивите бели коралови и варовикови църкви на Раротонга се изпълват с множество поклонения в неделя. Прекрасни химни и хармония се въртят над изящно украсените шапки на местните енориаши. Смятани за някои от най-добрите художници и резбари в Тихия океан, декоративните дърворезби и татуировки имат характерен допир до островите Кук. Не е посещение без културното шоу „Островна нощ“ за незабравимо преживяване. Предлагано в различни курорти и културни центрове в Раротонга, Аитутаки и Атиу, това е прекрасна вечер, където страстните местни жители, споделят историята и традициите чрез музика, песни, танци и храна. Още по-забавно за всички е, когато тълпата участва в традиционните танцови движения. Древните начини на племенният живот може да бъде преживян, чрез автентичните посещения на селата в Раротонга и Аитутаки. Ще се запознаете с предците, които са живели и умрели тук, за племенните обичаи, богатата история на племенните войни, нахлуването на канибализма преди навлизането на християнството.

Плаж Мури

Плаж Мури

Със своите четири островчета, Мури е най-красивата част от заобикалящата лагуна на Раротонга. Синята вода е пълна с тропически риби, особено около Таакока, Коромири, Онероа и Мотутапу. Таакока е вулканичен остров, докато другите са пясъчни. Плуването и гмуркането е прекрасно, заобиколено от искрящия бял пясък. Има оборудване за водни спортове и круизи из лагуната. Други атракции включват кайтсърфинг, гребане и добри ресторанти. Плажът Мури е една от най-популярните и живописни плажни ивици на острова.

Лагуната Аитутаки

Лагуната Аитутаки

Зашеметяващата лагуна на Аитутаки, изпълнена с морски живот, обградена с 15 островчета, покрита с палми е сълзата в южната част на Тихия океан. Maina предлага превъзходно гмуркане с шнорхел и е дом на червеноопашатата тропическа птица, която някога е била ценена, заради пурпурните си пера. На близо е развалината на товарният кораб „Александър“, който е заседнал през 30-те години на миналия век. Tapuaeta’i е най-известното островче, оградено от бели плажове и разделено от съседа си Tekopua, от дълбок воден канал, който е изпълнен с тропически риби.

Атиу

Атиу

В предевропейските времена Атиу е било важно място на регионалната власт и неговите воини са били известни със свирепата борба, и безмилостност. За разлика от това, скалистият остров има и по-нежни занимания. Той е екологичният капитал на островите Кук и убежище за природолюбители, и любители на птици. Също така привлича туристи в търсене на приключения. Петте основни села в Атиу – Ареора, Тенгатанги, Мапумаи, Теенуи и Нгатиаруа са събрани заедно в централното плато на острова, заобиколени от група плодородни, водолюбиви и буйни плантации. Макатеа – издигащата се скала, богата на морски фосили и някога била външен риф на острова е само една от природните дадености на Атиу. Също така острова е покрит с гъста гора и варовикови пещери. Най-известната пещера на Атиу е Анатакитаки.

Мангаиа

Мангаиа

Той е най-старият остров в Тихия океан – едновременно скалист и с буйно растящи гори, изпълнен с варовикови пещери, които някога са служили за свещени гробища, и убежища по време на племенни борби. Има езера в центъра на острова, драматични скали и много зрелищни забележителности. Местните жители на този остров имат репутацията на надменни и малко по-непривлекателни на първи срещи, но са приятелски настроени, милостиви и много добре възпитани. В непосредствена близост до Раротонга, той е вторият по големина остров (малко по-малък от Раротонга), който покрива вулканична калдера, която се спуска от всяка страна на хребета.

Pin It