България

Кръстова гора

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Кръстова Гора

Кръстова гора позната още като Родопската Света гора, се намира в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх (1413 м). Разположена е на територията на община Лъки, близо до Асеновград, между селата Белица и Мостово. Комплексът се намира високо в планината с надморска височина 1545 метра. Това е едно уникално и свято място, където спокойно можеш да се отдадеш на размисъл, истинско извисяване и пречистване на духа. Тази местност крие много тайнственост и история. За нея се знае и много, и малко, случват се много необясними неща, сбъдват се много желания. Известно християнско хранилище и поклоннически център от международна известност. Наричат това място свещеният енергиен триъгълник, заради трите родопски върха Кръстов връх (1413 м) – Караджов камък (1448 м) – Белинташ (1226 м). Така устроени дават вид сякаш се оглеждат един в друг, те са почитани като светилища от векове наред.

Най-популярният ден за посещение на Кръстова гора е на 14 септември, когато църквата отбелязва Кръстов ден. Празника се нарича още Гроздоберник и на него денят и нощта се „кръстосват“. Хиляди хора се стичат на този празник, за да се молят за себе си и близките им. Енергията на Святото място е най-силна през нощта на 13 срещу 14 септември, затова точно тогава, българи от всички краища на страната нощуват под небето направо на поляните в подножието на върха. Там вярващите се чувстват най-близо до Бог, спазват строг пост и слушат нощната литургия на отеца. Молят се за здраве и изцеление, което настъпва докато спят. Вярващите се прекланят пред кръста, на който е разпънат Исус Христос и според поверието, тази нощ небето се отваря, и изсипва най-голямата си благодат. Вярва се също, че през тази нощ Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание. Има традиция, според която на този ден се бележи началото на есента. Храмът  „Покров на Света Богородица“ е единственият в България, където вярващите могат да присъстват на нощна литургия, всяка вечер. Тя започва в 0:00 часа и приключва в 2:00 часа в полунощ. По време на литургията в църквата се носи питка, върху която се слага свещ. И след като бъде осветена, тя се раздава на присъстващите. Също така се носят и дрехи за освещаване, и след това се преспива с тази дреха на самата Кръстова гора, или се дава на болен да я облече, за да си отидат болестите и проблемите му. Има много истории, в които хората твърдят, че след литургията в небето се появявал образът на целия Ерусалим, сияещ сред звездите. Други разказват, че нощем над храма са виждал огромен светещ кръст. А по време на вечерня се чували песните и стъпките на дванадесетте монаси, които били посечени от турците през 17 век, заради отказа им да сменят вярата си.

Сред природата в комплекса се намира църквата  „Покров на Света Троица“, която е завършена през 1995 г., а вляво от нея по алея стигаща до върха с огромният метален кръст са разположени дванайсет параклиса, посветени на Дванайсетте Апостоли.

Причината всяка година Кръстова гора да привлича толкова много хора от всички краища на страната е, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Преданието гласи, че на този връх преди много време се издигал голям манастир, в който се пазила частицата от Кръста Господен. Преди това тя се съхранявала в Истанбул, в султанската съкровищница. Когато руският цар научил за това, той пратил свои хора с богати дарове за султана, като им заръчал, ако султана поиска и той да върне жеста, те да му кажат, че царят им не иска нищо друго, освен частицата от кръст, която се пази в съкровищницата. Пратениците изпълнили заръката на царя, султанът се съгласил и им дал частицата. Когато майката на султана научила за това, много се ядосала и му казала, че точно тази частица му помагала да държи народа си покорен и крепяла властта и силите му. Рекла му веднага да прати потери да ги настигнат и да си я върнат. Той така и сторил, но веднага щом руските пратеници научили за намеренията му, не се върнали по същия път, а се отправили към Средните Родопи, за да заблудят турците. Тогава попаднали в манастира на Кръстова гора и предали частицата на монасите там с обещанието, че ще се върнат за нея, като потеглили към Русия. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи, а монасите избити. Но преди това те успели да скрият частицата в подземното манастирско скривалище. На същият този връх сега е построен манастирът „Света Троица“.

Местните хора разказват за Йордан Стойчев Дрянков роден в село Ковачевица, Гоце Делчев. Той се отказал отдавна от светски изгоди и земни блага, посветил се на Господ, и до края на живота си бил изключително религиозен. Една вечер имал видение, в което Бог му се явил и му разкрил, че в миналото на хълма се издигал красив храм, където се съхранявала частица от кръста, на който е бил разпънат Исус и сега той трябва да постави нов кръст на върха. Йордан разказал всичко на цар Борис III и с негова помощ взели решение да бъде излят огромен метален кръст, тежащ 66 килограма (Удвоена Христова възраст), като разходите били поети от царя. И така на 1 май 1936 г., на най-високата точка на Кръстов връх бил поставен кръста, който станал най-големият символ на местността.

По време на посвещаването на кръста от свещеника Петър Василев Кошелев, върху менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче и литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев казал на хората да последват гълъба, защото той щял да им покаже пътя към старото манастирско аязмо. Гълъба кацнал на една скала и след разчистването й от натрупаните камъни от нея бликнала вода. Това е аязмо в близост до църквата, което се нарича „Гълъбичката“,  и от което хиляди вярващи си наливат вода с надеждата, че ще се излекуват. Над него е издигнат втори метален кръст и малък параклис от дарители. Йордан Стойчев изчезва и през 60те години мъченичечески умира в Ловешкият лагер, заровен жив до главата в пръст. За живота му не се знае много и не е проучен, а около него съществуват много загадки.

През 1995 г. кръста подарен от цар Борис III изчезва. Той е откраднат от трима братя помаци от село Белица, които го разрязали на три части. Скоро след това двама от крадците починали внезапно, а третия брат се уплашил и захвърлил частите в дерето близо до манастира. След около седем месеца по чудо го открива един местен овчар. Кръста е възстановен и поставен в новопостроеният храм, а на мястото на стария е отлят нов от неръждаема стомана с тегло 99 килограма.

Друго поверие гласи отиването до Кръстова гора не бива да бъде планувано, то ще се случи когато Господ реши това. Камъчетата в околността, сякаш са изрисувани с кръстове, но не всеки може да ги види, а само този който вярва. Много хора посетили мястото си взимат с надеждата, че ще им донесат здраве и късмет. Друго невероятно място е чудодейният дъб, който се намира до лечебното аязмо и хората го посещават за здраве и изцеление. Клоните му са сплетени по интересен начин, като образуват кръгъл отвор, за който се вярва, че през него могат да минат само праведните. А в дънера на дървото има множество малки хралупи, в които вярващите пъхат ръцете си, за да се заредят със сила.

От Кръстова гора може да се стигне пеша до Караджов камък и Белинташ. Районът на Караджов камък е защитена територия и там се срещат много редки видове животни. Белинташ е познат още като „Камъка на познанието“ и е на два часа път пеша, той е една от най-големите загадки на Родопите. Това светилище е от времето на каменно-медната епоха.

Има манастир с хотелска част, в който могат да отсядат посетителите и да се наеме стая. Не се правят резервации, а стаите се заемат на място, но заради постоянният приток на туристи е много трудно да се наеме, макар че комплекса разполага със 120 места за нощувка. Затова хората идват седмица по-рано, за да си запазят стая. По настоящем манастирът е мъжки, само няколко монаха и техните послушници обслужват манастира, и с удоволствие отговорят на всички въпроси. В християнският комплекс има и църковен магазин, където се продават свещи, икони и книги с историята на Кръстова гора.

 

 

Pin It