Централна Америка

Красотата на Белиз

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Белиз

Белиз е държава в Централна Америка. Официалният език в страната е английският, което я прави единствената англоговоряща държава в Централна Америка. Наименованието Белиз е утвърдено от руски език, като всъщност правилното произношение и правопис на названието на страната е Белийз. Северната част на Белиз се състои предимно от равни, заблатени крайбрежни терени, на които на места се намират гъсти гори. Флората е изключително разнообразна, като се вземе предвид малката площ на страната. Южната част се състои от ниска верига планини, наречени Майа. Най-високата точка е 1124 метра. Карибският бряг е  набразден с коралови рифове и около 450 острова и малки островчета, познати на местните хора като „кийс“, образуващи дългият около 322 километра Белизийски Бариерен риф, най-дългият в Западното полукълбо и вторият по големина в света след Големия бариерен риф. Също така Белиз е и единствената централноамериканска страна, която няма излаз на Тихия океан. Според най-скорошното изследване на растителността около 60% от територията на Белиз е обрасла с гори, а само 20% представлява земя, използвана от хората – за земеделие и жилища. Савана, храстова част и мочурлива местност съставляват основната част от земята. Като резултат от това, разнообразието на биологични видове в Белиз е много богато и разнообразно, като те са водни и сухоземни. Около 37% от територията на страната е резерват. Белиз е най-рядко населената страна в Централна Америка. Около 75% от населението са потомци на африкански роби, маи, европейски заселници и на смесени бракове между тях (мулати, метиси, креоли). Белиз е разделен на 6 окръга, които съставляват 31 избирателни колегии (района) и това са: Окръг Белиз, окръг Кайо, Коросал, Ориндж Уолк, Стан Крийк и Толедо. Най-големия град е Белиз Сити, където живее около 20% от населението, а столицата е Белмопан. В Белиз Сити са най-голямото пристанище и международното летище на страната. Белиз е специализиран в производството на захарна тръстика, цитрусови плодове, какао и банани. Обичайната храна тук е царевица, боб, зеленчуци и други. По крайбрежието е добре развит риболова, основно морски охлюви, раци и скариди.

Малко история

През ХV век територията влиза в състава на империята Мая. През 1502 година е открита от Христофор Колумб. През 1638 година англичаните проникват по крайбрежието. През 1798 година испанците правят неуспешен опит да изтласкат англичаните. През 1840 година страната получава името Британски Хондурас. През 1862 година територията на Белиз е обявена за колония на Великобритания. През 1964 година получава вътрешно самоуправление. През 1973 година си връща названието Белиз. На 21 септември 1981 година е провъзгласен за независима държава. През 1991 година е призната за независима държава и от Гватемала. През 1994 година британските власти окончателно напускат Белиз.

В Белиз през XVI век пристигат първите испански конквистадори, които по-късно напълно унищожават цивилизацията на маите. Самите испанци обаче смятали Белиз за затънтено място и са го използвали най-вече за добива на „кампеш“. Въпреки, че са били господари на Белиз, испанците не са я управлявали. Липсата на ефективна и силна власт в малката държава, и безопасния риф край бреговете, са привличали през XVII век английските, и шотландските пирати. Когато в началото на XVIII век пиратството е обявено за незаконно и заловените корсари са били заплашени от бесилка, много от тях се установяват в Белиз, и започват да работят в добива на дърва. Към края на XVIII век Великобритания завзема Белиз и я присъединява към своите колонии като разгромява Великата испанска армада, властвала дотогава в Тихия океан.

Белиз

През 1862 година, докато САЩ е разкъсната от Гражданска война и не може да наложи така наречената доктрина на Монро, според която Западното полукълбо не може да бъде колонизирано, Великобритания вписва Белиз като колония на Британски Хондурас.

След края на Втората Световна война икономиката на карибската държава е много слаба, появяват се идеите за независимост и отделяне от Британската империя. Радетелите за независимост успявят донякъде да реализират желанието си през 1962 година, когато се създава смесено правителство. Започва оформянето и на демократичните политически партии, и институции. През 1965 година правителството решава да построи новата столица Белмопан.

Истинската независимост на Белиз става реалност през 1981 година, когато Британски Хондурас официално признава страната за отделен член на Британската империя. Сега държавата е конституциална държава. Саид Муса е премиер на държавата от 1998 до 2008 година, като основно правителството се занимава с укрепване на икономиката.

Белиз

С единият крак в джунглите на Централна Америка, а с другият на Карибско море, Белиз е с богато украсени острови, приключения и култура. Белизийския Бариерен риф е втория по големина в света след Австралия и с повече от 100 вида корали, и около 500 вида тропически риби, това е чист рай за гмуркачите. Плувайки през полупрозрачните води, гмуркачите наблюдават с калейдоскоп корали, риби, китови акули и костенурки, гмуркат се по-надълбоко, за да изследват подводните пещери и стени, и световноизвестната Синя дупка. Добавете към това и  пясъчните заливи, може да прекарате и дните в каране на каяк, уиндсърф, риболов, плуване или пълна почивка в хамак, тогава имате перфектната тропическа ваканция. Навътре из джунглите на Белиз има огромна мрежа от национални паркове, светилища за диви животни и защитени територии, които предлагат безопасно убежище в дивата природа, простиращи се от трудолюбивите паради на мравките до тапирите, шумният смях на маймуните или срамежливия ягуар. Може да се насладите с бинокъла си на около 570 вида птици, които обитават реките, лагуните и широколистната гора. Планинарите, които отделят време за походи, лесно могат да видят паякообразни маймуни, пекари, гибони и зелени игуани. Дори забележителният китайски тукан – националната птица на Белиз, понякога се появява публично.

Белиз

Белиз е дом на една от най-загадъчните цивилизации в света – древните маи. Районът Кайо и дълбокият южен Толедо са осеяни с археологически обекти, които датират от времето на маите, където огромни стъпки водят до върховете на високи каменни храмове, които често предлагат панорамни гледки към джунглата. Проучете изкопаните гробници и изследвайте сложните йероглифи, или слезте в естествените пещери, за да видите къде царете на маите изпълняват ритуали, и принасят жертви на своите богове в подземния свят. На юг пък може да оцените културата още повече като останете в селските къщи за гости и научите изкуството за производство на шоколад.

Независимо дали се гмуркате в Синята дупка, обикаляте през джунглата, наблюдавате водопадите или пълзите през стари пещерни системи, Белиз е истинско приключение. Насочете се към района на Кайо, където можете да се разходите или канувате през мрачните подземни речни системи, или твърдата сърцевина в известната пещера Actun Tunichil Muknal. Конната езда е добре организирана и пешеходният туризъм е великолепен в националните паркове като Mayflower Bocawina, Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Shipstern Nature Reserve и Río Bravo.

Национални символи на Белиз

Черната орхидея

Черната орхидея

Националното цвете на Белиз е Черната орхидея.

Махагоновото дърво

Махагоновото дърво

То е националното дърво на Белиз, един от великолепните гиганти в дъждовната гора.

Туканът

Туканът

Националната птица на Белиз. Ярко-оцветен със зелени, сини, червени, жълти и оранжеви пера.

Тапирът

Тапирът

Националното животно на Белиз е тапирът на Байрд, най-големият сухоземен бозайник в американските тропици. Също така е известен като планинска крава, въпреки че прилича повече на кон или носорог. Защитен е съгласно белизийския закон.

Атракции и забележителности в Белиз

 

Синята дупка

Синята дупка

Смятаме, че това е Номер 1, но можете да решите сами. Голямата подводница и кристално чистата синя вода ви позволява да видите сталактити и акули, много акули. Това е истинско преживяване за гмуркачите. Намира се в центъра на Lighthouse Reef, световноизвестния природен паметник Синята дупка е несравнимо природно чудо. Точно когато смятат, че Голямата Синя дупка не може да вдъхне повече очарование, изследователите на океана са решени да намерят това, което се намира на самото дъно. През 70-те години на миналия век подводният пионер Жак Кусто е изследвал дупката и обявява мястото за едно от най-добрите места за гмуркане в света. Сега внукът му Фабиен Кусто, Ричард Брансън от „Virgin Mobile“, заедно с „Aquatica Submarine“, ще се впуснат в дълбините на това подводно чудо. Белиз продължава да бъде магнит за непоколибимите изследователи, тези, които не оставят дупката незабелязана, дори ако това означава, че се насочват право надолу към дъното на Земята.

Каракол

Каракол

Отвъд планината Пайн Ридж, на югозапад, са руините на най-големия и най-важен район на маите, Каракол. Единствения сред най-мощните градове в целия свят на маите, този древен град сега е заобиколен от гъста джунгла, близо до границата с Гватемала.

Glover’s Reef Atoll

Кръстен на английски пират от 18 век Джон Глоувър, атолът е дълъг 16 мили и широк 7 мили, и е доста отдалечен от континенталната част на Белиз. Този изключителен атол се състои от пет островчета и е много популярен сред гмуркачите, и водолазите. Разположен като нишка от бисери в синьото море, Глоувър риф е покрит от бял пясък, палмови дървета, шепа нискобюджетни курорти и барове.

Ambergris Caye

Ambergris Caye

Този остров е най-големият сред стотиците малки острови в Белиз. На него може да откриете голям брой ресторанти, барове и места за настаняване. Безспорната суперзвезда в туристическата индустрия на Белиз, „La Isla Bonita“, комбинира впечатляващ и може би дори магически баланс на широкомащабното развитие на туризма, със забавната, и спокойна атмосфера. Тук има много прости удоволствия, като да карате велосипед по ветровитата плажна ивица до блатата с кристално чисти води. И най-ценният актив на острова е процъфтяващия бариерен риф, който е на половин миля от морския бряг.

Ламанай

Ламанай

Едно от най-големите и най-добре разкопаните места на маите в северната част на Белиз. Ламанай се намира на 24 мили южно от Orange Walk Town до New River. Руините са известни, както с впечатляващата си архитектура, така и с прекрасната обстановка, заобиколена от гъста тропическа гора с изглед към „Новата речна лагуна“.

Пласенсиа

Пласенсиа

Пласенсиа е най-красивата и истинска плажна ивица, която се издига от континента, и е много популярна сред северноамериканските туристи. Кацнал на южния край, този дълъг, тесен пясъчен полуостров е едно уникално и вълшебно място. Пласенсиа може да бъде много забавно място, но това зависи единствено и само от вас, и как се чувствате тук. Спокойна атмосфера, разнообразни квартири, достъп до лодки и частно острови, и някои от най-добрите ресторанти в Южен Белиз, този плажен терен е точно за вас. По време на пълнолуние, особено през май и юни, водолази и гмуркачи са привлечени от това място, тъй като китовите акули идват да се хранят в близките води.

Белиз може да предложи още много на туристите си, особено за тези, които обичат океана, белите пясъци, екзотиката и палмите. В тази красива страна може да видите красивите коралови рифове, гъсти джунгли и гори, много пещери и древните останки на маите.

Pin It