Статии

Интересни природни явления

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Съществуват множество природни явления, с които възможностите на природата далеч надхвърлят нашите представи и очаквания, и винаги има с какво още да ни изненада.

Езера От Асфалт

1.Езерата от асфалт – През 1595 година английския изследовател Уолтър Рали, пристигнал в Тринидад и бил първият европеец, който чул за „Тера де Брий“ – мистериозна местност, където имало езера с черно вещество, вместо вода. Оказало се, че черното вещество е катран (битум или асфалт). Днес езерото е известно като Катраненото езеро и е най-голямото находище на битум. Намира се в Тринидад и е едно от малкото такива наистина уникални местенца. Някои учени смятат, че езерото се е формирало в резултат на две дълбоки пропадания на земната кора, които се срещат и сблъскват, като в процеса на потъване на земната маса, нагоре се изхвърля намиращия се в недрата нефт. Но разбира се това е само предположение… Катраненото езеро се е образувало преди 50 милиона години от гниещите останки на морските организми. Те отделяли вещества, наречени въглероди, които се просмуквали през скалите и след химични преобразувания, се превърнали в битум. Шумерите използвали битума като спойващ материал, а вавилонците като хидроизолиращ. Катраненото езеро се експлоатира повече от 100 години, но няма никаква опасност, за изчерпване, тъй като битума запълва всяка новопоявила се пукнатина. Катраненото езеро La Brea е най-голямото от този вид в света, като дори е икономически плюс за държавата Тринидад и Тобаго.

Ролки От Сняг

2.Ролки от сняг – Това е явление, при което се образуват топки или цилиндри от сняг, подредени в едно направление. Образуват се, когато върху слой лед се образува плътен слой сняг. За да се получи подобно нещо, снегът трябва да бъде с точно определена консистенция и в хълмиста открита местност, която е подложена на постоянни ветрове. При точната температура и скоростта на вятъра, тази снежна покривка може да се откъсне и белите парчета да започнат да се движат. Когато вятъра духа прясно навалелия и лек сняг, той се повдига, събира се и се слепва, а по пътя си продължава да събира още сняг и се получават тези бели ролки. Тъй като, за да се получи подобно нещо е нужна изключително рядка комбинация от прецизни климатични условия, то това явление се среща доста рядко. Регистрирано е в части от Северна Америка и Обединеното Кралство.

Синя Лава

3.Синя лава – Природното явление се намира в Източна Ява, Индонезия и когато гори, хората го гледат в захлас, вместо да бягат далеч от него. Преди около две години, жителите на Индонезия стават свидетели на този феномен, когато Вулканът Кавах Йен, разположен там, започва поредното си изригване, но за огромна изненада на наблюдателите в околността, лавата бликаща от кратера е синя. Това е така, защото на дъното му се намира езеро от сяра, а газовете, които са с температура, достигаща 600 градуса по Целзий пламтят в синкав отенък. Някои от съединенията остават в течно състояние и продължават да се стичат около гърлото на вулкана. Въпреки,че се вижда доста рядко, стопената сяра е процес, който се среща доста често при активните вулкани.

Ледено Цунами

4.Ледено цунами – Това явление се случва, когато силните океански течения или ветрове карат леда и частично разтопения сняг се събират на ръба на водния басейн, като след това започват да се изсипват на брега постепенно. Макар и не толкова често срещано, това явление може да бъде видяно най-вече по бреговете на езерата. Ледената маса се придвижва по земната повърхност, точно както се движат айсбергите. Тези огромни ледени блокове се движат по водата благодарение на силните океански течения и в комбинация със силни и по-топли ветрове, могат да позволят на леда да преодолее триенето със земната повърхност и да започне да се движи. Свидетелите на такива явления, описват гледката придружена със звук, като гръмотевична буря или милиони счупващи се едновременно стъкла. Ледените цунамита могат да бъдат доста опасни, като ледената маса може да разруши къщи, с лекота да прекършва дървета в близост до водата. В северните области на Канада, съществува служба за предупреждения от такива ледени нашествия, които често през зимните месеци алармират живеещите в близост до брега.

Вълнисти Облаци

5.Вълнисти облаци – тези облаци са отскоро класифизиран тип облаци, чието име е предложено и прието през 2009 година от научната общност. Макар и да са фотографирани от около 30 години насам, те са сравнително рядко явление. Придават на небето вид на морска повърхност, като дори при движението си приличат на движеща се вода. Въпреки страховития си вид, те не са опасни и не носят никаква заплаха за урагани или бури. Тъй като са ново явление, учените все още не са сигурни как точно са образувани и какво ги предизвиква. Най-често се образуват в районите на Великите равнини на запад от Скалистите планини в САЩ. Това включва части от щатите Колорадо, Канзас, Монтана, Небраска и други.

Избухващи Езера

6.Избухващи езера – природно явление на избухващите в огън езера се получава, когато необикновено големи количества от въглероден диоксид или метан са се натрупали във водния масив, след което се изпуска рязко навън, а с помощта на хора или друг източник на огън се възпламеняват. По време на тези експлозии, наблюдателите обясняват, че повърхността на езерото буквално ври от мехурчетата газ, изпускани от дълбините. Този процес създава опасни облаци от невидими газове, които могат да бъдат фатални за живите организми около тях. За пръв път явлението е наблюдавано през 1984 година, когато едно езеро в Камерун, Африка, буквално изригва и образува огромен облак невидими газове, като убива 37 души наблизо. Следващия подобен инцидент е през 1986 година, отново до езеро в Камерун, като убива цели 1700 души и се превръща в истинско бедствие.

Въздушни Вълни

7.Въздушни вълни над островите – ветровете могат да се движат с постоянна скорост, образувайки правилни вълни не само върху водата, но и в небето. Когато силните въздушни течения над океана, срещнат някое относително ниско препятствие, въздухът се разпръсква и образува подобно на флуид около релефа на повърхността.

Ледени Дендрити

8.Ледени дендрити – това са кристали, които формират строго повтарящи се шаблони с наподобяващи дървета структури. В минералогията формацията от дендритни кристали е установено, че се образуват, когато богати на манган и желязо води текат от около препятствия и пукнатини, обвивайки повърхността на различни типове скали. В химията дендрит се нарича всеки кристал, който се разклонява по време на нарастването си и образува различни ръкави и форми.

Морска Пяна

9.Морска пяна – Тя е красиво, но понякога и неприятно явление, което се получава, когато морската вода съдържа високи концентрации на органични вещества и организми. При силните удари в брега водата започва да образува все по-плътна и голяма пяна, която в началото е само по брега, но усилвайки се от вятъра, може да образува огромни парцали от пяна. Морската пяна може да е в огромни количества поради няколко причини, като най-честата е заради пик в растежа на водорасли. Когато масивни количества от тези автотрофни организми се концентрира около бреговете, те започват масово да измират, а техните органични остатъци се превръщат в тази пяна. В повечето случаи тази пяна е напълно безопасна, но дори понякога да изглежда леко страшничко, тя на практика показва, че океанската екосистема е в добро състояние и си върши работата. В редки случаи може да е опасна за здравето, когато е наличен огромен растеж на динофлагелантния микроорганизъм Karenia Brevis, властите предупреждават, защото тогава, тя съдържа токсини, които могат да дразнят очите и респираторната система.

Ефектът На Лайденфрост

10.Ефектът на Лайденфрост – Когато течностите влязат в контакт с повърхността, която е много нагрята от тяхната точка на кипене, около тях се образува изолиращ слой изпарения, обвиващ цялата капка. Този слой поддържа течността, така че тя да не се докосва директно до нагрятата повърхност. И така я предпазва от бързото изпарение и изкипяване. Самата пара има доста лоша топлопроводимост.

Луминисцентно Океанско Течение

11.Луминисцентно океанско течение – при определени условия океанския фитопланктон, започва ускорено да увеличава своята биомаса, образувайки гъст видим слой, точно под повърхността на водата. Това е така наречената еутрофикация, известна още като цъфтеж на водораслите или „цъфтеж на водата“. Понякога този процес не изглежда нищо особено, но в някои части на Калифорния и Пуерто Рико е наистина уникално явление. Учените са нарекли биолуминисцентния цъфтеж на представителите на Noctiluca scintillans – „червено течение“. Ускорените биохимични процеси оцветяват планктона в синьо и превръщат огромния океан в лапмпа.

Светещи Гъби

12.Светещи гъби – освен светещи животни, в природата съществуват и светещи видове гъби. Те растат в тропическите гори, където влажността е повишена и стимулира окислителния процес, който предизвиква луминисцентността, и толкова силно светят в тъмното, че могат да бъдат използвани за лампа. Зловещите светещи гъби, приличат на уникални по форма светещи инсталации. За да свети в тъмното, освен влага на тази естествена природна инсталация е нужен и кислород. На сушата тези гъби, намиращи се върху мъртвите дървета, създават зловещия нощен феномен, познат като „Foxfire“. Според някои учени, по този начин гъбите привличат насекоми, които разпространяват спорите им в природата. За първи път са открити през 1840 година от бразилски ботаник. През 2011 година, такова явление е било наблюдавано близо до Сао Паолу, Бразилия.

Раиран Айсберг

13.Раиран айсберг – някой айсберги, невинаги са непременно скучно бели, някои от тях могат да се видят в различни украски, във формата на райе. Те се получават, когато разтворени в океанската вода мръсотии и други частици, останат затворени между старите и новите слоеве лед. Райетата на повърхността могат да бъдат най-различни цветове. Сините се получават, когато водата замръзва толкова бързо, че въздушните балончета в нея не могат да се оформят. Когато айсберга се разчупи на две и частите му паднат във водата, попадналите върху тях водорасли могат да образуват жълти райета. Това красиво явление се наблюдава из ледовете на Антарктика.

Огнена Дъга

14.Огнена дъга – Явление, на което можем да станем свидетели през лятото. Нарича се заоблено-хоризонтална дъга и ако сте видели такава, може да се смятате за късметлии, защото тя се формира само в определени части на света. Огнената дъга, се получава, когато слънчевите лъчи (а понякога и лунната светлина) се пречупят през ледените кристали, намиращи се в атмосферата. Те най-често се забелязват в перестите или в пересто-слоестите облаци. Интересното е, че дъгата се образува, без да вали дъжд. Този феномен изисква източника на светлина да се намира високо – на 58 градуса или повече над хоризонта. И въпреки, че говорим за ледени кристали, най-добрите условия, за да се запали небето, са в географските ширини в близост до екватора, тъй като там слънцето е достатъчно високо, за да се образуват перести облаци. Например в Лос Анджелис, Калифорния, огнената дъга може да се види през шест месеца в годината, а в Лондон едва през два.

Седефени Облаци

15.Седефени облаци – Този рядък вид облачни образувания, са известни като „полярни стратосферни облаци“. Те могат да се видят само в райони като Исландия, Аляска, Северна Канада, Скандинавските страни и Антарктика, в тъмните часове преди изгрев или залез слънце. Скандинавците ги наричат „майка на перли“, заради техните ефектни преливащи цветове. Описвани като едно от най-красивите облачни образувания, седефените облаци са и най-разрушителните за нашата атмосфера. Разположени са на много висока надморска височина, те отразяват светлината, която минава под тях, светейки ярко и в ярък контраст с обикновенните тъмни облаци от тропосферата. Земната стратосфера е много суха, затова е толкова трудно да се образува облак и точно заради това са толкова рядко срещани. Екстремно студените полярни зими, правят това красиво явление възможно.

Дъжд От Жаби

16.Дъжд от жаби – това е рядък метеорологичен феномен, при който нелетящи животни падат от небето. Такива случаи са описани в много държави през историята. Регистрирани са валежи от риби или други малки животни, които обитават водните пространства. Една от хипотезите е, че водните смерчове понякога вдигат животни като риби или жаби във въздуха и ги пренасят в продължение на няколко километра. Тази част от явлението никога не е била наблюдавана от учени. Друга причина за този феномен са торнадата, които се образуват на земята и преминават през водата, като пренасят леките същества на далечни разстояния и след това ги изсипе като дъжд.

Зелени Отблясъци На Хоризонта

17.Зелени отблясъци на хоризонта – те са рядко срещано метеорологично явление, което може да се наблюдава при залез или изгрев слънце и представлява игра от страна на слънчевите лъчи. През това време на денонощието, те преминават през по-голямата част от земната атмосфера, вследствие на ефекта на призмата един малък участък от хоризонта свети в зелено.  В зависимост от формата си, може да бъде сбъркан с летяща чиния. Зелените отблясъци се получават най-вече над океана, над прериите или на хоризонта гледан през стъклото на самолет.

Pin It