Азия

Храмът на милион бутилки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Храмът на милион бутилки

През 1984 година група монаси в Тайланд, започват епичната игра на „100 бутилки на стената“. Удивителното е, че играта им продължава, докато на стената им буквално има 100-те бутилки, надброяващи над 1,5 милиона. Това става един от най-уникалните храмови комплекси в света. Празните бирени бутилки, стават основа на нов храм, с които монасите се борят срещу замърсяването.

Уат Па Маха Чеди Кайо (Ван Па Маха Чеди Каео, буквално Храм на дивата природа на Великата стъклена погода), известен също като Храмът на милион бутилки, е будистки храм в квартал Хун Хан, провинция Сисакет, Тайланд. Храмът се състои от над 1,5 милиона празни бутилки от бира  Heineken и Chang. Събирането на бутилките започва през 1984 година, а строежът на основния храм отнема две години. След това монасите продължават да разширяват обекта, а до 2009 година са изградени по подобен начин около 20 сгради. Всеки ден монасите се събуждат сред празните бирени бутилки. На тях не им е позволено да пият алкохол, но по този начин извършват едно добро дело. Мозайките вътре са направени от камъчета и капачки за бутилки.

Храмът на милион бутилки

Историята за строежа на храма постановява, че местните будитски монаси търсят средства за подпомагане на изхвърлянето на отпадъци и помагат на местните райони да водят по-екологичен начин на живот. След събирането на стъклените бутилки е решено, че могат да се използват като строителен материал. И до днес продължават да събират бутилките, за да намалят емисиите на въглероден диоксид и да държат бутилките извън депата за отпадъци.

Основния храм представлява бетонно ядро, със събрани бутилки, използвани като строитeлeн материал. Използват се два типа бутилки – зелени от Heineken и кафяви от Chang. От събирането им, което започва още 1984 година и големия запас, монасите се обърнали към местното правителство да им изпращат допълнително бутилки. В допълнение към самите бутилки се използват капачките за мозайка по стените. Според монасите стените и покривът от бутилки имат много преимущества, включително красив цвят и лесно поддържане. Пак от бутилки е създадено и изображението на Буда. От 2009 година до сега има общо 20 сгради, построени по този начин – крематориум, множество молитвени стаи, местна водна кула, бани за ползване на туристите, както и няколко бунгала, които се използват като жилища за монасите. Основния храм им отнема две години за построяване, но тъй като има още много материал на разположение, той постоянно се разширява. През 2015 година е обявен за един от десетте водещи примера за устойчива архитектура. Според China Daily – „Тайландския будистки храм е намерил екологичен начин да използва изхвърлените бутилки, за да достигне нирвана“.

Pin It