Европа

Флоренция

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Флоренция – архитектурни шедьоври и изкуство

Флоренция

Флоренция е италиански град, който се слави с истински архитектурни шедьоври и приложение на различни изкуства, които му придават романтична нотка, с която човек не може да се раздели. Всеки посетил тази точка на стария континент, ще може да почувства Ренесанса и културните белези, които е оставил от гледна точка на музика, изобразително изкуство, строителство, литература и други. За тези неща ще пишем в следващите редове на статията.

Екскурзиите до Флоренция се организират предварително, тъй като интересът е огромен. Ако все пак не намерите място в хотелите и къщите за гости, то може да посетите градчето Монтекатини, което се намира на тридесет километра от приказния италиански град. Там със сигурност ще намерите къде да пренощувате, а и ще станете свидетели на красивата природа.

Флоренция

Кои са духовните ценности на Флоренция?

По време на управлението на династията Медичи (12 – 17 век), Флоренция се слави с изключителни културни забележителности, сред които множество крепости, дворци и катедрали. Много от тези архитектурни и духовни ценности са запазени и до днес, а това свидетелства за огромния наплив на туристи, които искат да се докоснат до тези сгради.

Не е тайна, че Флоренция е била столица на Италия за периода от 1865 до 1870 година. Градът е известен като люлка на Ренесанса и тази история се помни до днес. За да стане това факт се използват исторически извори и доказателства за развитието на различни архитектурни стилове, напредъкът на изкуствата, опитните музиканти, творци, писатели и така нататък.

Всички тези духовни ценности са причина този град да е сред най-предпочитаните дестинации в Южна Европа. В наши дни стотици хиляди, та дори милиони туристи посещават града всяка година, за да видят с очите си, това което са чели по книгите или са гледали по филмите.

Откъде да започнем разглеждането на Флоренция?

Санта Кроче
Санта Кроче

Повечето туристи се насочват към „Църквата на Светия кръст“ позната още като базиликата Санта-Кроче. В тази францисканска църква можете да видите уникалните фрески на Джото, които ще ви грабнат с фантастичното си изпълнение. Друг интересен факт е, че тук се намира гробницата на много популярни особи в Италия. Легендата гласи, че храмът е основан от Свети Франциск и е финансиран от заможни фамилии през далечната 1442 година в града.

Това, с което е специална тази сграда е, че постройката представлява египетски Т-образен кръст и е най-голямата францисканска църква в Италия. Готическият й стил и оригиналните витражи на прозорците са само малка част от нещата, които си заслужава да видите и усетите.

Излизайки от уникалния храм ще се сблъскате със спомените за легендарния писател Данте Алегиери. На църквата се виждат издълбани тъмни ивици, които идват в следствие на наводненията в Италия, за които се смята, че се дължат на гнева на твореца. Малко по-натам можете да видите невероятната му къща, която е превърната в своеобразен музей.

Горещо препоръчваме да разгледате богатия на природа и архитектура комплекс „Пиаца дел Дуомо”, който обхваща Кулата на Джото, Катедралата,Музея дел`Опера дел Дуомо и други интересни места. Таксата за вход в комплекса е €15 като билети се продават в музея на комплекса. Без никакво съмнение тук ще изкарате приятни часове и ще се запознаете с най-интересните места във Флоренция. Естествено, ще срещнете и още много хора, които се наслаждават на културните и исторически ценности в едноименния италиански град.

Не забравяйте да обърнете специално внимание на „Купола на Брунелески”, който представлява автентично средновековно творение на Филипо Брунелески.  Той се слави със своите 92 метра височина и изографисаните фрески във вътрешната му част, които са дело на артистите Федерико Дзукари и Джорджо Везари. Времето за разглеждане на този шедьовър е около четиридесет минути, но нищо чудно да се задържите и повече, заради великата гледка.

Разбира се, ще срещнете и запазени исторически къщи на старите флорентинци, чиято визия ще надмине всичките ви очаквания. Впечатляващи фасади и материали са в основите на всеки един стар дом, който волю или не ви връща в Ренесанса и неговите архитектурни достойнства.

Не пропускайте и галерията „Уфици“, тъй като там се намират произведенията на великите Микеланджело, Рафаело, Джото, Леонардо да Винчи, Рубенс и десетки други художници. Този музей със сигурност ще създаде у вас усещане за автентична средновековна атмосфера.

Има и още множество катедрали, къщи, музеи и паметници, които можете да видите. Но това са най-важните локации с историческа ценност, на която би трябвало да обърнете внимание.

Къде да се храним и забавляваме във Флоренция?

В града ще намерите ресторанти за всеки джоб, така че няма да останете гладни. Едно от най-изкусителните предложения за посетителите на Флоренция е така наречената „Аперичена”, която представлява аперитив и храна по ваш избор, от сорта на мини сандвичи, ризото, салати с вкусна паста или кускус. Това е един евтин и приятен начин да се нахраните на закуска или обяд. Естествено, ако желаете можете да посетите и луксозните заведения, където ще опитате от изисканите специалитети на най-добрите готвачи. Забавленията обаче не свършват дотук.

В известния италиански град има и много барове, където да пиете кафе, бира или студен коктейл. Тук обаче трябва да ви предупредим, че ако седнете на маса и чакате да бъдете обслужени, то цената ще ви излезе двойно. За да минете по-евтино, е необходимо да изпиете своята напитка на барплота в даденото заведение. Така няма да натоварвате сервитьорите и те няма да ви вземат такса за обслужването. Това е често срещано явление, така че внимавайте.

Редовна гледка представляват пикниците във Флоренция. Много туристи предпочитат да похапнат в парковете, вместо да плащат в скъпите ресторанти. Така например, ако посетите парк „Le Cascine” ще видите много двойки с опънати одеяла и кошници с храна. Тук ще отбележим, че продуктите в обикновените магазини не са никак скъпи и няма да натоварят джоба ви. Ето защо лично ние предпочитаме романтичния пикник пред баналния ресторант.

Нощният живот във Флоренция също не е за изпускане. За доброто ви настроение ще се погрижат десетки нощни клубове, дискотеки, открити и закрити барове и така нататък. Купонът не стихва до зори, а посетителите могат да избират заведения, според стила музика, който слушат и харесват. Разнообразието е огромно, тъй че няма да съжалявате за избора си.

Какво можем да кажем за Флоренция?

Едва ли има град, който да е събрал на едно място, толкова много култура, история и архитектура. Ето защо, ако пътувате за Флоренция със сигурност ще почувствате една по-особена тръпка, която ще ви пренесе в миналото, за да усетите стойностните хора живели по онова време. Ние можем да напишем още за тази дестинация, но смятаме, че и тази информация е достатъчна за хората, които искат да усетят духа на този прекрасен град.

 

 

 

 

 

Pin It