Северна Америка

Дяволската кула

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Дяволската кула

Дяволската кула е скално образувание, подобно на обелиск, разположена в Блек Хилс, Североизточен Уайоминг, САЩ. Тя е първият национален паметник в САЩ, обявен на 24 септември 1906 година от президента Теодор Рузвелт. Представлява група от некове с височина 386 метра, издигащи се драматично над река Бел Фурш. Диаметърът на основата им е около  300 метра, а на върха около 85 метра. А общата височина на образуванието се издига на 1559 метра над морското равнище. От върха и се виждат пет щата: Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота и Небраска. През последните години само 1% от 400 000 посетители годишно са изкачили паметника, използвайки най-вече традиционните методи за катерене.

Пейзажът около Дяволската кула е съставен предимно от утаечни скали. Според учените кулата започва да се сформира преди 50 милиона години, когато извираща магма се излива през пукнатините на повърхността. В течение на много години меките скали около втвърдената магма се разрушават и открива група от многостенни некове, наподобяващи колони. Според други теории „Дяволската кула“ е отдавна изгаснал огромен вулкан. Други теории предполагат, че Дяволската кула е част от изчезнал вулкан.

Има няколко легенди за Дяволската кула: Според индианските племена Киова и Лакота, група от седем момичета излезли да си играят, но били забелязани от няколко гигантски мечки, които започнали да ги преследват. В стремежа си да избягат от мечките, момичетата се изкачили на една скала, паднали на колене и започнали да се молят на Великия дух да ги спаси. Чувайки молитвите им, той кара скалата да се издигне към небето, така че мечките да не могат да достигнат момичетата. Мечките, в стремежа си да изкачат скалата, остават белези от нокти. Тези белези се появяват днес отстрани на Дяволската кула. Когато момичетата достигнали небето, били превърнати в звездите на Плеядите.

Друга версия гласи, че две момчета от племето суикси, се скитали далеч от селото си, когато огромна мечка, която имала нокти с размерите на върхове на типи, ги забелязва и иска да ги изяде. Почти стигнала до тях, момчетата започват да се молят на Уакан Танка, за да им помогне. Тогава се издигат на една огромна скала, а мечката опитвайки се да се изправи от всички страни, оставяйки огромни драскотини. Най-накрая се отказва и се отдалечава, разочаровен и обезкуражен. Един орел помага на момчетата да слязат от скалата и да се върнат в селото.

Дяволската кула

Дяволската кула се вижда от 160 километра. Тя служи за ориентир на първите европейски заселници. Името на Дяволската кула идва през 1875 година, по време на научна експедиция за геоложки изследвания, водена от полковник Ричард Ървинг Додж. Той нарича върха на кулата „недостъпен за безкрили същества“. Неговият преводач, му казва, че местното име, с което Шайените я наричат е „Кулата на лошия Бог“, заради злия бог, който живее на върха й, бие барабани и хвърля гръмотевици. Додж нарича скалното образувание „Дяволската кула“, пишейки , че местните жители я наричали „Кулата на лошия Бог“. Много от наименоиванията дадени от местните, съдържат думата „мечка“ и е възможно просто да не е превел правилно името на забележителността. Освен туристическа атракция, Дяволската кула е свещено място за над 20 индиански племена. Тези племена обитаващи района на Големите равнини, споменават за това място в множество техни истории и свещени разкази, но има и няколко древни имена. Най-често я наричат „Къщата на мечките“, наименование идващо от суиксите – индиански народ, населяващ Северна Америка. И до днес Дяволската кула е център на церемониални ритуали, слънчеви танци, молитви и излагане на артефакти.

Филмът от 1977 година „Близки срещи от третия вид“ използва формацията, като елемент от сюжета и като местонахождението на своите кулминационни сцени.

През последните години, изкачването на Дяволската кула е увеличило популярността си. Първото изкачване е на 4 юли 1893 година, от Уилям Роджърс и Уилард Рипли, местните фермери в района. Това е станало с помощта на стълба от дървени щифтове, забити в пукнатините и свързани помежду си. Някои от тези дървени щифтове са все още непокътнати и се виждат на кулата. Парашутист се приземява на върха през 1940 година и изгубвайки въжето си, остава там 6 дни преди да бъде спасен.

Много от индианските племена, включително Лакота, Шайен и Киова, се противопоставят на алпинистите и са против изкачването на кулата, защото смятат, че това е оскверняване. Катерачите, твърдят, че имат право да катерят кулата, тъй като се намират на федерална земя. Накрая е постигнат компромис, с доброволна забрана за катерене през юни, когато племето провежда церемонии около паметника.

Pin It