Северна Америка

Чикаго

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ЧИКАГО – ОТ ВСИЧКО ПО МНОГО

Чикаго

Големите мегаполиси имат доста сходни характеристики – множеството от хора, което сякаш никога не заспива, препълненият трафик, шумотевицата, магазините, заведенията, проблемите… Пристигаме някъде с предубеждението, че няма с какво да бъдем изненадани. И все пак, има. Изненадата в тази категория носи името Чикаго. В този известен американски град също има и необятност, и колорит – но и много повече, надхвърлящо нашето смело въображение.

Чикаго

Градът на емигрантите, на вятъра, на Ал Капоне, на 65-те лауреати на Нобелова награда, възпитаници на най-стария университет в САЩ, Метрополията на брега на езерото Мичиган… или както и да е още наречен, град Чикаго няма равен на себе си. Тук можете да срещнете представители на всички раси, хора от над 20 националности и от всякакви религии, както и от различни социални нива, преплитащи се във всеобщата атмосфера на музика, одухотворение, смях, реч и атракции. Например истина е, че в Чикаго живее най-многобройната полска общност в света – над 1 милион поляци, които, също така, си имат и полски музей. Идилия и контрасти, характерни здания и спиращи дъха пейзажи – какво ли не можете да откриете в Чикаго, представено по начин, характерен само за този знаков американски град. Всяка година той се посещава от над 40 милиона туристи, което го прави една от най-желаните дестинации в САЩ. Изпълнен е с много зеленина, която приятно изненадва всички, очакващи да заварят бетон и автомобили.

Именно в Чикаго е построен първият небостъргач още през 1885 г. и макар и разрушен 20 години по-късно, този факт остава в историята на света. Остава обаче името “Чикагска школа“, което архитектите оставят. То е свързано със стила на построяване на небостъргачи.

Чикаго

Чикаго е третият по големина град в щатите, но по отношение на икономиката, той е вторият най-значим след Ню Йорк. Разположен е на север, в щата Илинойс, при устието на река Чикаго. Интерес буди още от времето на Алеко Константинов, когато знаменитият наш писател пише „До Чикаго и назад“ и представя един от малкото градове в световен мащаб, предизвикващ туристически интерес както в миналото, така и понастоящем. Въпреки дълготрайното пътуване с два самолета, потокът от посетители не спира. И има защо – възхитителните гледки сякаш на спират… Веднъж пристигнали в този космополитен град, трябва да посетите местата, които ще запомните завинаги:

Downtown – центърът на Чикаго

Чикаго Downtown

Центърът на Чикаго е огромен, като се има предвид, че общото населението на града се доближава до 7 милиона души.  В центъра се намира главният булевард Мичиган авеню, като от двете му страни се разполагат важните забележителности на града. Счита се за най-привлекателният булевард в цяла Америка. Тук особено известна е Великолепната миля, изпъстрена с луксозни магазини, бутици и галерии. Феерия от светлини нощем и наслада за очите денем – това ви дава всеки обект, намиращ се по Мичиган авеню.

Милениум парк

Милениум парк

Не пропускайте да видите Милениум парк, където се намира огромното бобено зърно, имитиращо огледало. Това място е чудесно и за разходка, като междувременно имате възможността да се насладите на панорамната гледка към скайлайна на Чикаго, както е наречен пейзажът, наситен с небостъргачи. Милениум парк е създаден по идея на един от бившите кметове на града и се разпростира на около 25 декара площ. Независимо от сезона, това място е истинско вълшебство, изпълнено с изкуство и прелест – скулптури, зеленина, зашеметяваща архитектура, чешми, синият цвят на езерото Мичиган, всички тези красоти ще ви омаят и ще се почувствате в свят, различен от градската суматоха. Точно в това се е състояла идеята на създателя на парка – хората да усетят спокойствие и уют, откъснати от обичайния шум и типични градски дразнитещи елементи. В централната част на Милениум парк има стадион с внушителни размери, който често се използва за концерти и други културни мероприятия. През зимата онези от вас, които обичат адреналина, могат да се попързалят по ледената пързалка, в която се превръща стадионът в студеното време.

Следващите места, които си струва да разгледате, са музеите

Фийлд Мюзиъм, Аквариумът и Планетариумът.

Фийлдс Мюзиъм

Толкова са обширни, че ще трябва да си планирате поне два дни само за тях. Във Фийлд Мюзиъм ще видите динозаври и препарирани животни, както и множество много експонати, свързани със зараждането на планетата ни и началото на човечеството. След като разгледате музеите, имате уникалната възможност да се качите на борда на лодка-такси – изживяване, което определено си струва. Лодката ще ви поведе по каналите на Чикаго, като пред погледа ви ще се редят красиви сгради. По този начин ще стигнете до

пристанището Navy Pier,

Navy Pier

където можете да си закупите прекрасни сувенири и магнити. То датира от 1916 г., когато е било проектирано за пристан и увеселителен парк, а в днешно време се явява една от най-атрактивните туристически дестинации. Съставено от цели 50 акра земя, пристанището Navy Pier радва посетителите си с най-разнообразни забавления. Тук се провеждат и фестивали през цялата година, сред които задължителният летен Чикагски фестивал.

Театърът на Шекспир

Театърът на Шекспир

Още една емблема на Чикаго е Театърът на Шекспир. Той представлява постоянно съоръжение на пристанището, съставено от седеметажна сграда от стъкло с 500 на брой места, като има и допълнителни 200 сгъваеми седалки.

Музей на науката и индустрията

Музей на науката и индустрията

Този бележит музей води началото си от 1933 г. Посветен е на индустриализацията и технологичния прогрес, които обаче са в синхрон с природата. Това е и първият музей в Щатите, в който посетителите са насърчавани пряко да взаимодействат с многобройните експонати.

Ориенталският музей

Ориенталският музей

Сред множеството музеи не бива да се пропуска и Ориенталският. Както подсказва името му, посветен е на изкуството и археологията от Ориента. Повечето от автентичните експонати са антики, открити в земите на Близкия Изток.

Институтът по изкуствата

Институтът по изкуствата

Още едно място, където се помещава обширна галерия и което няма да ви остави безразлични, е Институтът по изкуствата. Този музей от световна класа включва хиляди творения на фотографията, рисуването, текстила, архитектурата и други направления в арта. Можете да видите както модернистични, така и класически произведения. Сградата на института е в бароков стил и е била създадена специално за Световната колумбийска експозиция през 1893 г.

Sears Tower

Willis tower

Щом сте пристигнали в Чикаго, просто няма начин да пропуснете това. Прочутият небостъргач Sears tower, със сегашно име Willis tower, е открита през 1974 г. и представлява най-високата сграда в САЩ, с височина 443 м, съставена от общо 110 етажа. За търсачите на силни усещания е голямата атракция, наречена скайдек – това е издадена встрани от фасадата стъклена площадка, на която човек може да стъпи, ако желае, и да погледне надолу, за да види града под себе си, на 400 м височина.

Центърът John Hancock

Центърът John Hancock

Този именит център е с обща височина 1125 фута. Поради тъмния си метален екстериор и кръстов дизайн, той е много лесен за разпознаване отдалече. На покрива му се намират две високи телекомуникационни антени. От обсерваторията на етаж 94-можете да се изумите от невероятната гледка, която ви се предоставя. Самото здание е построено през 1970 г., като в него има магазини, офиси и жилищни помещения.

Рекорди

Освен всичко останало, Чикаго държи първенство по някои световни рекорди: най-голямото континентално пристанище, най-големият фонтан, най-големият симфоничен оркестър, най-големият железопътен възел и най-голямото летище за пътници.

Чикаго – градът, в който действително се усещат ветрове почти през цялото време, необятен и страховит, плодороден и все по-населен, чаровен и завинаги запомнящ се, е място за всекиго – както мечтател, така и реалист. Всеки характер ще намери своето място и нещо, което да отговори на личния му вкус. Споменът от видяното и преживяното е незаличим.

Pin It