Европа

Бордо – култура и аромат на червено вино

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Бордо

Пристанищния град Бордо се намира в югозападната част на Франция и се разполага на бреговете на река Гарона. Градът е известен, като културен паметник и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Другата голяма гордост на Бордо е червеното вино носещо името на града. Ако имате път към тази точка на Европа, то със сигурност има какво да видите и усетите. Не е случайно, че това е една от дестинациите, които се радват на огромен интерес от страна на туристите. А сега нека се разходим малко из това толкова популярно място.

Културни ценности на Бордо

Художествения музей Бордо

На първо време ще се спрем на Художествения музей Бордо, който е един от най-старите във Франция. В него може да видите произведения на изкуството от 19 и 20 век, като в това число влизат шедьоврите „Лъв на лъвове” от Делакроа и „Рола” от Жерве. Разбира се, посетителите могат да видят платна на Ван Дайк, Жером, Бугро, Рубенс, Веронезе и още много артисти.

Музея на Аквитания

Веднага след това се пренасяме в Музея на Аквитания, който предоставя богатство от експозиции свързани с римската античност, доисторическата епоха и ранната християнска епоха. Етнографските и средновековни експонати със сигурност ще пленят всеки, който се интересува от култура, така че не би трябвало да подминаваме този музей, когато отидем в Бордо.

Льо Гран Театър

Естествено, не бива да пропускате и уникалния Льо Гран Театър, който заема огромна площ в централната част на Бордо. Там се играят великолепни постановки, които ще ви накарат да се засмеете или заплачете. По-важното е, че това е още една от културните ценности на града.

катедралата „Свети Андре”

Не на последно място прибавяме катедралата „Свети Андре”, която е построена и изградена под формата на латински кръст. В началото тази катедрала е била строена изцяло в римски стил, но по-късно е променена в готически стил, като от римските елементи е останала малка част, която да напомня за миналото. Екстериорът и интериорът на това свято място са уникални и трябва да се видят, за да се почувства тази специална и толкова неподправена атмосфера.

Бордо пази общо исторически паметници и за това е един от френските градове с най-висока култура и находки. Всеки, който дойде тук ще види невероятни неща, които може да съхрани в паметта си. Ние лично останахме очаровани от толкова архитектура и история на едно място.

Развлечения в Бордо

Вероятно най-голямото развлечение за романтично настроените туристи, би било да опитат от едноименното червено вино, което носи името на града и на цвета. По-голямата част от посетителите веднага отварят по една бутилка от чудната течност, за да усетят автентичните аромати и вкусове. Без никакъв спор това е една от големите гордости на цяла Франция.

Винарския музей

В този френски град се намира и най-големия винарски музей. Неговата площ е 3000 кв. м. в него влизат дегустаторската зала, луксозният ресторант „Тапас Бар”, конферентна зала, изба с подбрани видове вина от осемдесет държави и някои други помещения. Изграждането на музея на виното е продължило цели седем години, а цената за създаването му е над деветдесет милиона щатски долара, което само по себе си е рекорд за такъв вид музей. В случай, че искате да изживеете запомнящи се минути, то в никакъв случай не пропускайте това кътче на града.

Другите развлечения в тази част на Европа са свързани с каране на велосипед, разходка с корабче, посещения на зоопарка „Zoo de Pessac”, игра на голф, каране на лодка и така нататък. Феновете на футбола пък могат да посетят някой мач на градския отбор, който е един от редовните участници на френската първа лига. Ако пък не си падате по футбола, то просто посетете един от многото красиви ресторанти, където ще опитате френски специалитети.

За почитателите на френската и европейска музика пък са отворени множество барове и дискотеки, в които можете да изкарате приятно времето си. Най-добрата новина е, че цените тук са достъпни и няма да ви натоварят допълнително. Разбира се, за целта трябва да харчите умерено, ако не искате престоя ви в Бордо да се превърне в истински кошмар. Все пак не забравяйте, че стандарта във Франция е доста висок и за това се налагат някои икономии.

В заключение

Бордо привлича туристите със своята култура и история, но това далеч не значи, че тук не можете да преживеете романтични мигове с любимия човек. Най-малкото, че това е дестинацията на червеното вино, което нежно гали душата и ви кара да се отпуснете в блажен комфорт. Ние ви желаем много приятни моменти и дано съхраните емоциите си от този град.

Pin It