България

Банско – предпочитаният град за туризъм

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Банско

Банско е един от най-известните градове в Югозападна България, който привлича туристи от всяка точка на страната и чужбина. Градът се намира в Благоевградска област и се слави със страхотните си ски писти, хотели, ресторанти и множество забавления. Тази точка на България е известна и с исторически и културни ценности, на които ще обърнем внимание в статията.

Малко за културата и историята в Банско

Родом от Банско са народните будители на България Паисий Хилендарски и Неофит Рилски, както и големият поет Никола Вапцаров. През 19 век градът е бил център българщината в Пиринска Македония. Това са само малка част от културните и исторически факти за това очарователно място. В наши дни Банско е един от най-големите и развити ски курорти у нас.

Банско

Банско през различните сезони

Още с откриването на сезона за зимни спортове през декември, градът приема множество посетители, които се радват на различни ски дисциплини, каране на сноуборд или шейни. Тук се подвизават любители и професионалисти, като за всекиго има подходящите условия за спортуване. Не на последно място оставяме и ски инструкторите, които обучават хора от различни възрастови групи. Общо ски трасетата достигат впечатляващите 75 километра.

За доброто изкарване на туристите се грижи голяма хотелска мрежа, която предлага нощувки на различни цени. Най-известните хотели в града са „Kempinski Hotel Grand Arena – Bansko“, „Lucky Bansko Apart hotel SPA & Relax“, „Сейнт Джордж Палас Хотел“ и много други. Ако пък искате може да отседнете в някоя от многото къщи за гости и гостоприемните хижи. Разбира се, за вас се предвидени ресторанти с български и европейска кухня и музиканти на живо.

Естествено не само зимните спортове привличат погледите на посетителите на Банско. В тази част на страната се намират възрожденски къщи и постройки съхранили автентичната и нестандартна архитектура, която впечатлява с уникални идеи и хрумвания. Всичко това в комбинация с прекрасната дивна природа кара все повече туристи да предпочитат курортния град за пролетни и летни почивки. И все пак зимата предлага най-горещите емоции за хората.

Банско

Какво друго можем да видим в Банско?

Освен всевъзможните екстри за почитателите на ските и зимните спортове, можете да видите още куп интересни неща. Ако се интересувате от култура, то на всяка цена трябва да посетите етнографските изложби в града. Там ще срещнете автентичната за този край носия и още много находки. Друга интересна забележителност са кукерите и техния карнавал, който се провежда всяка година. И тук акцентът пада върху националното българско хоро в страната.

Не бива да пропускате посещението на следващата интригуваща изложба „Огън и лед“. Тя се провежда през зимата и на нея могат да се видят невероятни ледени фигури. Ако пък се интересувате от събитията през лятото, то можете да посетите джаз или театрален фестивал, а също и фолклорния фестивал, който е абсолютно традиционен за този край на България

Сами виждате, че няма да скучаете, когато посетите Банско, пък дори да не сте скиори или сноубордисти. Най-малкото, че стигайки до тази дестинация можете да отскочите до близките градове и села, които също ще ви очароват със специфичната си родолюбива атмосфера.

Банско

В обобщение

Северната част на Пирин планина се гордее с Банско, тъй като този град е предпочитаната точка за почивка на стотици хиляди българи и много туристи идващи от различни чуждестранни страни. Разбира се, с времето това място ще се развива още повече и ще стане една от най-желаните туристически дестинации на балканите. Ако не сте ходили в Банско, то със сигурност сте изпуснали много. Не робувайте на слуховете, че почивките тук са прекалено скъпи, защото има за всекиго по нещо. Пожелаваме ви приятна и незабравима ваканция.

Pin It