Острови

Бахамските острови

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Една приятна ваканция на Бахамските острови

Бахамски острови

Бахамските острови, официално Дружество Бахамски острови, са островна държава в Карибския регион. Те са едни от първите острови в Карибите. Архипелагът, в който са включени Бахамските острови и островите Търкс, и Кайкос, също се нарича Бахамски острови. Страната има площ 13 900  кв.км. и е разположена в Атлантическия океан. Заема архипелага Бахамски острови, състоящ се от над 700 коралови острова между Северна и Южна Америка. Най-високата точка на Бахамите е само 63 метра над морското равнище. Това е планината Алверния, която представлява повдигнат коралов риф. Само четири страни в света имат по-ниско морско равнище – Гамбия, Маршалските острови, Тувалу и Малдивите. Столицата на страната, град Насау е разположена на острова Ню Провидънс, който е и най-гъсто населеният. Климатът на островите е субтропичен и тропичен. Характерни са множеството солени езера. Прясна вода се добива от карстови кладенци. Често са ураганните ветрове. Растителността са предимно вечнозелени бодливи храсти, листопадни и вечнозелени гори. Населението на страната е 353 658 души (към 2010 година). Етнически състав: бахамци (главно мулати) – 76,6%, хаитяни – 13,5%, ямайци – 1,8%, англичани – 2,7%, американци – 2,3%, други – 3,1%. Официалния език е английски. Конфесионален състав: християни – 97,4% (от тях протестанти 72,3% и католици 27,7%), други 2,6%. Основния отрасъл е туризмът. Добре развит е банковия сектор, като действат над 400 клона на чуждестранни банки. Промишлеността е представена от нефтопреработващи заводи, предприятия на хранително-вкусовата и леката промишленост. Отглежда се захарна тръстика, цитруси, ананаси и други. Развито е и птицевъдството и риболова.

Бахамски острови

Малко история

На 12 октомври 1492 година, остров Сан Салвадор (Уотлинг или Гуанаани) е първата земя от американския континент, открита от Христофор Колумб. През ХVI век островите са под контрол на испанците. През 1629 година започва създаването на първите английски постоянни селища и островите стават английска колония. От ХVII век до ХVIII век островите са пристанища на пирати и процъфтява търговията с роби. През ХХ век САЩ създават военни бази на островите Маягуана, Андрос и Голям Абако. На 10 юли 1973 година Бахама получава независимост. Днес независима държава, влизаща в състава на Британската общност. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Името на Бахамите идва от испанския термин „Baja Mar“, което означава „плитко море“. През 1986 година National Geographic пък съобщава, че откривателя Христофор Колумб първо попада на Samana Cay.

Архипелага Бахамски острови

Бахамските острови са архипелаг от 700 острова и коралови рифове в Атлантическия океан. Част са от Карибския регион. Само 30 от островите са обитаеми, като най-големи са Андрос, Литъл Абако, Грейт Абако, Гранд Бахама, Голяма Инагуа, Ню Провидънс и Уотлинг. Повърхността на островите е равнинна с височина до 63 метра, образувани са от коралови варовици с развит карст. Бреговата линия е 2460 километра. Върху тях са разположени: държавата Бахамски острови, чиято столица е Насау и британското владение Търкс и Кайкос със столица Провидансиал. Архипелагът е екологичен оазис, който се гордее с най-чистата вода на планетата.

Бахамски острови

Известен като морската детска площадка на американците, зажадняли за жаркото слънце, този зашеметяващ низ от субтропични острови е много повече от спирка на круизни кораби. Разпръснати между дълбините на Северния Атлантик и източното крайбрежие на Флорида, Бахамите обхващат повече от 700 острова и 2400 кея, повечето необитаеми, и всички са оградени от грандиозни коралови рифове. Тук има удивително множество плажове, рифове, гори и исторически градове, които трябва да бъдат разгледани. Безкрайната кристална тюркоазена вода омагьосва сетивата и ви кани да изследвате оживени коралови рифове под повърхността й, в този островен рай. Насау е известен със своите казина, фестивала Junkanoo, безмитните магазини и екзотични приключения, а за онези, които търсят повече занимания на открито, включително разходка с лодка, плуване с прасета, спортен риболов и гмуркане с шнорхел, това е точното място.

Бахамски острови

Лесно е да разберете защо всеки казва „По-добре в Бахамите“. Не е нужно да пътувате до Фиджи, за да усетите най-невероятните води. Ексумас е дом на някои от най-чистите води, включително известната Thunderball Grotto – подводна пещерна система, покрита с екзотичен морски живот, цветни коралови рифове и кристална вода. 700те острова има специална магия, която не се намира никъде другаде. Пясъчните ивици се появяват и изчезват в рамките на часове. Нежните лъчи на мантата се плъзгат под водата като грациозни пеперуди, а Bonefish (сребърни риби) са като бързи сенки. И цялата природа има ритъм в съответсвие с приливите. 330-годишният град Насау показва много очарователни признаци на своето британско колониално наследство. И все пак под тази английска атмосфера, пулсира жив карибски вкус, който оцветява и оживява всеки аспект на това процъфтяващо място. Насау открива широк прозорец от цветното си минало, като същевременно приканва всички да се насладят на най-доброто от бахамския живот.

Интересни места и забележителности

Плуване с прасета

Бахамски острови

Едно от най-оригиналните и уникални преживявания в света, Exumas Swimming Pigs е нарастващ международен феномен. Знаменитости от цял свят идват, за да плуват с тези очарователни прасета. Когато отседнете в Sandals Emerald Bay, можете да срещнете тези удивителни животни и да изживеете едно уникално приключение с тях.

Fowl Cay Resort

Fowl Cay Resort

Fowl Cay е частен остров, с шест уникално красиви вили, разположени на частна земя от 50 акра, в усамотената верига Ексумас. Няма съседни хотели, не преминават кораби, нито тълпи – само вие и вълнението на кристално чистата вода.

Синята дупка на Дийн

Синята дупка на Дийн

Синята дупка се намира точно на Бахамите и по-точно в Лонг Айлънд. За разлика от Синята дупка в Белиз, тази е в непосредствена близост до брега. И докато човек се разхожда във водата, която стига до коляното му, изведнъж  може да пропадне на 202 метра дълбочина.

Пътят Бимини

Пътят Бимини

Осем метра под вълните и простиращи се на половин миля, лежи странно съоръжение от каменни блокове, открито на западното крайбрежие на Северен Бимини, през 1968 година. Прецизността му изглежда неестествена и поражда съмнения, че най-накрая е бил открит митичния град Атлантида на Платон. Това десетилетия не дава мира на местните жители, учени, мистици и екстрасенси. Никой не знае откъде идва и накъде води подводният път Бимини, лежащ на дъното на Атлантическия океан, в близост до Бахамските острови. Той е изграден от огромни каменни плочи, някои от които достигат 6-метрова дължина. Благодарение на идеално прозрачната и чиста вода, прекрасно се вижда от повърхността.

Остров Харбор

Остров Харбор

„Бриляндия“, както го наричат местните жители и туристите е известен като един от най-красивите, най-стилни и приятни острови на Бахамите, ако не и на Карибите. Дълъг само 5 километра и широк 2 километра, с розовите си пясъчни плажове, и колониални къщи, той е един от най-фотогеничните острови.

Elbow Cay

Elbow Cay

Отделен от Марш Харбър с 10-километрово чисто, плитко море, Elbow Cay е просто прекрасен. Още с пристигането, ви посреща фарът Elbow Reef, един от само два ръчно поддържани фара в света. Изкачете 101 стъпала до върха и ще бъдете възнаградени с уникална панорамна гледка към пристанището, и пастелните вили на кея. Това е градът на надеждата, основан през 1785 година от Лоялистите, избягали от нововъзникващите Съединени щати и все още живеещите там потомци.

Национален парк Lucayan

Национален парк Lucayan

Този 40-акров национален парк е най-доброто съкровище на Гранд Бахама. Около 25 мили източно от Ранфурли Съркъл, паркът е известен със своята система за подводни пещери, която е една от най-дългите в света. Посетителите могат лесно да разгледат две от пещерите – Ben’s Cave и Burial Mound Cave, през кратка пешеходна пътека. Мангровите пътеки ви пренасят на уединения и красив плаж Голд Рок, като определено си заслужава тази спирка.

Национален парк „Синя дупка“

Национален парк „Синя дупка“

Сините дупки – дълбоки вертикални „пещери“, образувани от наводнения, които са запълнени с дъжд и морска вода, които формират уникални екосистеми, намиращи се на остров Андрос. Този национален парк с площ от 40 000 акра се състои от огромни площи карибска борова гора, заобиколена от тези явления. Пътеки и информационни табла ви запознават с флората, фауната и геологията.

Pin It