Централна Америка

Антигуа

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Антигуа Гватемала

Антигуа Гватемала

Антигуа Гватемала или както още я наричат Ла Антигуа („Старата Гватемала“) е бившата колониална столица на Гватемала. В наши дни, градът е административен център на провинция Сакатепекес, Гватемала и е очарователен стар колониален град, който в продължение на много години е бил политически, религиозен и стопански център на Централна Америка. Той се намира на 34 километра югозападно от днешната столица Гватемала, на 1530 метра надморска височина и към 2007 година има население от 34 685 жители. През 1979 година, Антигуа Гватемала, благодарение на своята добре запазена колониална архитектура и богато културно-историческо наследство е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Антигуа е разположен в долина заобиколена от всички страни с планини и вулкани. На запад от града се намира масив, който се състои от поредица от пет вулкана, от които най-близките са Акатенанго (3880 метра) и Фуего (3763 метра), а на юг е вулкана Агуа (3752 метра). Наличието на толкова много вулкани често развива засилена сеизмична дейност с висока вероятност от земетресения.

Най-развитият отрасъл в икономиката на град Антигуа е туризмът, който влива и най-съществената част от приходите в бюджета. Основните дейности в града са ориентирани към организацията на всякакъв род услуги свързани с притока на туристи в страната и чужбина. Освен културно-познавателен, градът предлага на своите посетители и религиозен, планински, конгресен, учебен и други видове туризъм. Всяка година, през старата колониална столица преминават около един милион туристи.

Антигуа Гватемала

Друг развит отрасъл е земеделието. Регионът около Антигуа е известен с производството на кафе с много високо качество и разполага с повече от 935 производители, много от които са малки фермери. Кафето от Антигуа има славата на най-качественото в страната и на едно от най-добрите в света.

Известността на града идва най-вече от своята добре запазена архитектура, повлияна от испанския барок, както и с редица руини от колониални църкви. Антигуа е развиваща се туристическа дестинация в Гватемала, тъй като е близо до Гватемала Сити, но е много по-спокойна и по-безопасна, както и с повече туристически дейности.

Три големи вулкана доминират над хоризонта около Антигуа. Най-главният на юг от града е Вулкан де Агуа, висок около 3766 метра. Когато испанците пристигнали, жителите на района, маите Какчикел, го наричали Хунапу (и все още го правят). Въпреки това, той остава известен като Вулкан де Агуа, след като лахар разрушава втория обект на столицата, кара испанските власти да я преместят в днешна Антигуа. Първоначалното място на втората столица сега е село Сан Мигел Ескобар. На запад от града са останалите два вулкана, Акатенанго, който последно изригнал през 1972 година и е висок 3976 метра. Вулкан де Фуего е висок 3763 метра и е известен с това, че почти постоянно е активен на ниско ниво. Пари и газове излизат от върха му почти ежедневно, докато по-голямото изригване е било през септември 2012 година.

Антигуа Гватемала

Антигуа е много компактен и лесен за разходка. Повечето туристически дестинации са разположени на по-малко от един километър. Можете да преминете през него за 15 минути. Бъдете внимателни, калдъръмените тротоари са тесни и не винаги в добро състояние. В дъждовния сезон е добра идея да имате водоустойчиви обувки, когато се разхождате, заради огромните дупки, а някои райони са склонни към наводнения. Друго нещо, с което трябва да се внимава, са ръбовете на каналите и покривите, които винаги изглеждат насочени точно към пешеходците, преминаващи отдолу. През нощта трябва да бъдете предпазливи и да сте с група хора, а не сами, защото се случват нападения и измами.

Малко история

През 1524 година група испански конкистадори, водени от Педро де Алварадо навлизат в земите на днешна Гватемала. След като побеждават в битка маите, водени от Текун Уман, те завлядяват цялата територия, а Алварадо става управител на новите земи. Първата испанска столица е създадена върху руините на град Ишимче в територията на племето Какчикели, но малко след това е взето решение да бъде преместена на по-безопасено срещу нападения място, в долината между вулканите Агуа, Фуего и Акатенанго. Така, в деня на „Св. Джеймс“, на 25 юли 1524 година е основан град Антигуа Гватемала с името Сиудад де лос Кабалерос де Сантяго де Гватемала (превод: Градът на рицарите на Св. Джеймс от Гватемала).

Съществуването на първото селище продължава за кратко, защото няколко години по-късно е унищожено от пожар, настъпил вследствие на изригване на вулкана Агуа. Малко след това, през 1527 година колониалната столица е възстановена. През 1542 година градът е разрушен отново, този път в резултат на разразило се земетресение и лавина от свличащи с кални маси, но до следващата 1543 година е изграден наново, на около 6 километра от предишното си местонахождение.

След 1543 година Антигуа Гватемала все повече се разраства и става официален дом на испанската колониална администрация в района. Вследствие на това, в града са построени редица внушителни общински и религиозни сгради и той става третият по големина, след Мексико и Лима, културен, икономически, религиозен, политически и образователен център в Нова Испания. Към 1660 година, населението му възлиза на близо 60 000 души, в това число известни писатели, художници, скулптури и занаятчии. През същата година в Антигуа се появява първата печатница в региона, а до 1772 година колониалната столица разполага с вече 33 големи църкви, осем манастира, 25 параклиса, пет болници, един университет и едно сиропиталище.

Антигуа Гватемала

През годините, град Антигуа успява да устои на още множество природни бедствия – наводнения, вулканични изригвания и трусове, но на 29 юли 1773 година, отново е сринат до основи от земетресението Санта Марта с магнитуд от 7,4 по скалата на Рихтер. След този пореден крах, управата на Гватемала взема решение столицата да бъде преместена на по-безопасно място, в град Нова Гватемала, а силно разрушената бивша столица да бъде изоставена. Много хора напускат руините, но въпреки всичко, някои остават.

Докато новата столица на Гватемала просперира бързо, старият град се възстановява бавно. Все пак, много от сградите са възстановени и селището постепенно се разраства. Хората спират да го наричат Сантяго и го преименуват с днешното му име Антигуа Гватемала. Макар и да не е вече столица на целия регион, градът е избран през 1821 година за административен център на провинция Сакатепекес, когато Гватемала става независима от Испания. Към 1850 година, населението му наброява около 9000 човека.

В днешно време, Антигуа е университетски град и една от най-привлекателните туристически дестинации на Гватемала, която привлича посетители от цял свят. Градът запленява с богатото си историческо наследство, удивителни постройки обвити в колониална архитектура, художествени галерии, пазари, красиви руини и природни забележителности. Някои от основните сгради на колониалната столица са възстановени и служат за публични функции, но най-старите манастири и катедрали са все още в руини, все пак консервирани и обезопасени. През 1990-те години на Антигуа са отворили врати множество езикови училища, книжарници и научноизследователски институти.

Град Антигуа е особено известен и със своите религиозни тържества по време на „Страстната седмица“. Всяка неделя, по време на „Великия пост“, местната енория организира шествие из улиците на града. Красиви килими, цветя, борови клонки и плодове украсяват пътя на процесиите.

Антигуа Гватемала е обявена за национален паметник на 30 март 1944 година. От 1979 година град Антигуа Гватемала е в списъка на ЮНЕСКО, като паметник на световното културно наследство.

Кокетната красота на Антигуа започва да съблазнява в момента, в който пристигнете. Някога столицата на Гватемала, нейните улични пейзажи от пастелни фасади се разгръщат под погледа на три вулкана, а красиво реставрираните колониални сгради стоят до живописни руини в паркова среда. Статусът на световното наследство на града означава, че дори веригите за бързо хранене трябва да се крият зад традиционните фасади на сградите. Докато църквите, площадите и пазарите на Антигуа пулсират с активност, градът е и глобална гореща точка с непринудена атмосфера, благодарение на десетките училища по испански език, които работят тук. Извън града – маите, кафе плантациите и вулканите предлагат широки възможности за проучване. През цялата си история този град е претърпял земетресения, наводнения, вулканични изригвания и изоставяне. Но през последните десетилетия се появява отново с възмездие, подкрепено от гордостта на жителите му. Не е чудно, че Антигуа остава най-посещаваната дестинация на Гватемала.

Някои от най-добрите атракции в Антигуа

Арко де Санта Каталина

Арко де Санта Каталина

Арката на Санта Каталина е най-емблематичната забележителност на Антигуа и вероятно един от най-разпознаваемите символи на Гватемала. Намираща се над оживена улица, тази историческа арка е построена през 1690 година, а ярко жълтият и камък, чистата бяла подплата и френският часовник правят перфектната снимка – особено с Вулкан де Агуа. Каква е целта на тази арка? Сградата в западната част на арката е била използвана като манастир през деня. След това е купена сградата от другата страна на улицата и така манастира се е разширил. Но тъй като монахините трябва да живеят в изолация и им е трябвало начин да пресекат улицата, без да се безпокоят. Решението е да се изгради коридор вътре в арката.

Църквата Ла Мерсед

Арко де Санта Каталина

Това е може би най-красивата барокова църква в града и със сигурност една от най-запазените. Всеки дори и с малък интерес към изкуството, архитектурата или дизайна трябва да я посети, тъй като църквата се гордее с великолепна циментова замазка, която демонстрира влиянието на мавританите в Испания по това време.

Централен парк

Централен парк

Известен също като Plaza Central Park, е биещото сърце на Антигуа. Плажът е най-доброто място да почувствате града и да се насладите на мястото, където да наблюдавате хората, катедрали, фонтани, дървета и колониални сгради.

Серо де ла Круз

Серо де ла Круз

Разходете се до Cerro de la Cruz – „Хълм на кръста“, за най-добър изглед към Антигуа. Това отнема само около половин час и ще можете да направите някои драматични снимки на града и неговият грандиозен вулканичен фон. Опитайте се да отидете в слънчев ден, така че облаците да не замъгляват гледката.

Църквата Сан Франциско

Църквата Сан Франциско

Църквата е построена през 1542 година и е най-старата активна църква в града. Нейната грандиозна колониална архитектура, величествен двор и разрушен манастир я правят невероятно фотогенично място за посещение. Има интересен музей, посветен на Ермано Педро, испански мисионер, който е единствения светец на Гватемала.

Фермите Caoba

Фермите Caoba

Само на 15 минути от Антигуа, органичната ферма с кафене предлагащо изискана местна гватемалска храна и често с музика на живо. В събота сутрин може да посетите фермерския пазар и да закупите продукти като органични плодове и зеленчуци, натурални сапуни и пресни сокове. Първо се разходете покрай красивите им градини и вижте как се отглежда храна, а след това вечеряйте в техния ресторант. С разнообразни международни ястия, както и страдиционна гватемалска кухня и опции за вегетарианци, тук има по нещо за всеки. Ще се почувствате добре, като знаете откъде идва храната, която ядете.

Museo Casa del Tejido

Антигуа е известна с производството на красиво тъкани текстилни изделия, а Музея Каса дел Техидо е най-доброто място да научите повече за тези традиционни дизайни, които са далеч по-значими, отколкото бихте си помислили. Това е музей, пазар и работилница в едно, с демонстрации за техники на тъкане, излжби на регионални дрехи и класове по тъкане.

Palacio de los Capitanes Generales

Palacio de los Capitanes Generales

От 1549 година този дворец е бил колониален щаб на Централна Америка, а голямата фасада с двойни арки на южната страна на площада е всичко, което е останало от оригиналния коплекс. След продължителния ремонт дворецът сега е културен център на Антигуа и има художествени експонати и изпълнения на живо.

Convento de las Capuchinas

Convento de las Capuchinas

Манастирът е бил сериозно засегнат от земетресение през 1773 година и е изоставен в продължение на два века. Болезнените ремонти през последните години позволяват на посетителите да видят какъв е бил животът на монахините, които също са управлявали сиропиталище и женска болница.

Вулкан Пакая

Вулкан Пакая

Това е най-достъпният вулкан, което го прави и най-посещавания. Походът до върха е на височина от 1500 фута и отнема около два часа, в зависимост от вашето ниво на фитнес. Вулканът все още е активен, така че можете да препечете сладкиши на горещите скали.

Вулкан Акатенанго

Вулкан Акатенанго

Малко по-голямо предизвикателство са походите до вулкан Акатенанго. Можете да направите еднодневна екскурзия, която започва в 5 часа сутринта и струва около 80 долара. Като алтернатива, можете да направите екскурзията в продължение на два дни и да пренощувате на вулкана.

Музеят на шоколада

Музеят на шоколада

Гватемала е родното място на шоколада, а в музея можете да научите за процеса на производство на шоколад и как се е развил през годините. След това посетете магазина за шоколади, за да си купите някои подаръци, като какаово масло или богат шоколадов ликьор. Разположен на главната улица, музеят на шоколада е популярно място, където може да спрете, докато обикаляте града. Има експонати, които описват процеса на правене на шоколад, и разбира се можете да намерите и закупите всички видове на вкус.

Ферма Финка лос Ниетос

Ферма Финка лос Ниетос

Гватемала произвежда едно от най-добрите кафета в света, а разходка из плантациите ще ви даде представа за процеса на приготвянето. Подкрепете местните земеделски производители, като посетите Finca los Nietos, независима, семейна ферма за кафе, която отглежда изключително богати зърна без никакви химикали или пестициди.

Каса Санто Доминго

Каса Санто Доминго

Каса Санто Доминго е петзвезден хотел с убедителна история: преди години тя е била манастир и светилище, която осигурява подслон за хората от ордена на Санто Доминго де Гузман. Днес в хотела има музей, фабрика за свещници, църква, шоколадова фабрика, ресторант и бар. Градините са красиви, с фонтани, басейни и тропически птици.

Вулканът Фуего

Вулканът Фуего

Наблюдението на вулканът е едно от най-важните моменти от пътуването е Централна Америка. Ще прекарате нощта в основен лагер, който гледа към Вулкан Фуего, известен с честите си изригвания (на всеки 30 минути). Може да стоите топло до огъня и да гледате горещата лава, която се издига над ръба на вулкана, недалеч от мястото където се намирате. Гватемала има 37 вулкана, а 3 от тях са все още активни. Един от тях е Вулкан Фуего. Но това пътуване не е за хора със слаби сърца. Самият поход е изтощителен 5-7 часа изкачване право нагоре. Близо до върха верочтно ще забележите ефектите на голямата надморска височина, като главоболие, замаяност или недостиг на въздух. И това не включва студените нощни температури и факта, че може да спите в палатка с непознати. Обикновено изригванията са малки и безвредни, но има и изключения. Ако посетите тази област, имайте предвид живота, който е бил изгубен и зачитайте силата на Майката природа.

Разходка из руините

Разходка из руините

Антигуа е построена в земетръсен регион и масивно земетресение през 1773 година разрушава голяма част от града. Въпреки това, някои от основните паметници в града са запазени и все още могат да се видят днес. В целия град ще намерите шепа църкви, манастири и дори училище, което датира от 16 век.

Pin It