България

Язовир Въча

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ЯЗОВИР „ВЪЧА“ ВИ ПРЕДЛАГА ПЛЕНЯВАЩА ПРИРОДА И НЕЗАБРАВИМА ОТМОРА

Язовир Въча

Природата на България удивлява не един посетител на забележителни места по нашите земи. А що се отнася конкретно до Родопите, всеки, който се е докоснал до тях, знае, че е останал омагьосан завинаги – величествена красота от гори, поля, реки и селца. В тази чудна планина се намира и язовир „Въча“. Той представлява част от каскадата „Доспат-Въча“, дълга около 10 км и който има за ограничение най-високата язовирна стена в България, с височина 144,5 м. Старото име на язовир „Въча“ е „Антонивановци“ , като с това си име е бил от 1960 г. до 1999 г., в памет на загиналите партизани от отряд „Антон Иванов“.  Днес има мемориален паметник, издигнат в тяхна чест.

Язовир „Въча“ е разположен по поречието на река Въча, при границите на общини Смолян, Пазарджик и Пловдив. Независимо от сезона, язовирът е привлекателно място със съответната си зелена или бяла, зимна красота на водоема, която спира дъха на всеки, който съзерцава гледката. По поречието на река Въча можете да видите дори препускащи коне. Има места за нощувка в кокетни дървени къщи, които са „плаващи“ – построени върху водите на язовира. А вътре в тях плава небивало разнообразие от риби: бяла риба, амур, платика, костур, кефал, шаран, червеноперка, сом, щука и много други. Това многообразие привлича и доста риболовци.

Язовир Въча

Добре е да се запознаете лично и с други любопитни места наоколо, които си струва да посетите, като Михалково, където се намира естествен извор на газирана вода. Не са далеч и Девин, и Триград, както и пещерите Дяволското гърло, Ягодинската и Орловатата, а близо до самия язовир води началото си изключително красивата Осикова пътека. Тишината, зеленината и чистият въздух при язовир „Въча“ са пленителни. Можете да се наслаждавате на дълги, отморяваща разходки, романтика с обсипано със звезди небе – отдих, който ще ви накара да забравите ежедневното, лудо препускане в градска среда.

Pin It