Северна Америка

Ванкувър

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ванкувър

Ванкувър

Знаехте ли, че често град Ванкувър се бърка с остров Ванкувър, намиращ се на близо? Всъщност и двете населени места са наименувани в чест на британския морски капитан Джордж Ванкувър, който е правил изследване на района. Но днес ще ви запознаем с град Ванкувър, който впечатлява и вдъхновява със своята живописна природа, мек климат и запомнящи се гледки на заснежените върхове на Норт Шор и бреговете на океана.

Ванкувър

За града

Ванкувър, Британска Колумбия, регистриран като град през 1886 година, е най-големият град в Британска Колумбия и третият по големина град в Канада. Град Ванкувър се намира на полуостров в югозападния край на континенталната част на провинцията. Центърът на Ванкувър е отлично разположен на полуостров в пролива Джорджия, ограничен на юг от делтата на река Фрейзър и на север от дълбок фиорд, достигащ далеч във вътрешността. Също така на север, блестят често покритите със сняг вериги на крайбрежните планини.

Ванкувър

Със своите обширни паркове и сравнително равномерен климат, поддържащ умерена температура през цялата година, Ванкувър е рай за развлекателни дейности. Но той също може да се похвали с оживен културен живот, а модерният център е на близко разстояние. Има много прекрасни кътчета във Ванкувър и около него, които заслужават да бъдат посетени. Но тъй като времето за посещение е ограничено, затова сме подготвили кратък списък със забележителности, които да включите в своя маршрут.

Забележителности

Стенли Парк

Стенли Парк

Стенли Парк е буен полуостровен парк, където има огромни дървета, и е разположен в непосредствена близост до центъра на Ванкувър. Пътят  с настилка към парка е заобиколен от зелени площи и повечето посетители отделят време за разходка пеша или с велосипед. Във вътрешността на парка има много неща за вършене, а посетителите могат да прекарат цял ден в проучване на забележителности, вариращи от тотемните полюси в Броктън Пойнт до морския живот на западното крайбрежие във Ванкувърския аквариум. Забележителните гледки са стандартни за целия парк.

Остров Гранвил

Остров Гранвил

Преди време предимно индустриално място, остров Гранвил сега е процъфтяващ център на дейност със спокойна и отличителна атмосфера. Художници и търговци на дребно са се преместили в преустроени складове заедно с плавателни съдове, театри, галерии и ресторанти. Общественият пазар на остров Гранвил е една от най-популярните атракции, предлагащи плодове и зеленчуци, морски дарове и голямо разнообразие от други специалитети, както и готови за консумация продукти. Не е истински остров, центърът за изкуства е свързан с жилищни райони с един път и пешеходни алеи на юг.

Rocky Mountaineer

Rocky Mountaineer

Ако обичате да пътувате с влак, то задължително трябва да се насладите на едно незабравимо преживяване по маршрута Ванкувър – Калгари. Трасето преминава по железопътните линии, през които е пътувал канадския Pacific train през 1885 година. Ще видите естествена дива природа – черни лавови скали и каньони, ледникови езера, бурни реки, диви северноамерикански овце, черна мечка или мечка гризли. Пътуването е с обща продължителност, като има престой за нощувка в Камлупс. Препоръчваме ви да си направите резервация за първа класа, където таванът е направен от стъкло за още по-панорамна гледка.

Гроуз Маунтийн

Гроуз Маунтийн

През зимата и през лятото Гроуз Маунтийн предлага несравнима панорама при ясно време. Това е особено важно вечер, когато светят градските светлини. Ежедневната гондола работи от нивото на улицата до върха, където храненето, дейностите и дивата природа очакват изследователи на планинския връх през цялата година. Особено за семейства планината Груз е зимна страна на чудесата, която предлага пързалки на открито, снегоходки, ски и сноуборд. През лятото Гроуз Маунтийн е рай за туристите, обичащи разходките по екопътеки пътеки..

Музей на антропологията

Музей на антропологията

Част от Университета на Британска Колумбия, Музеят на антропологията се занимава с култури от цял свят, но поставя особен акцент върху Първите нации на Британска Колумбия. Експонатите показват местно изкуство, включително големи тотеми в голямата зала. Други експозиции изследват етнографски и археологически обекти, представляващи Азия, Южния Пасифик, Северна и Южна Америка, Африка и Европа. Интересната сграда първоначално е била част от крепост от Втората световна война, а местният архитект Артър Ериксон я преобразува в този музей от световна класа.

Плаж Кицилано

Плаж Кицилано

Пясъчният бряг на плажа Кицилано отговаря на спокойния и забавен начин на живот във Ванкувър. Това е място, където местните жители излизат с приятели или се потопят в открития отопляем басейн с морска вода, а туристите идват да се възхищават на планинския фон. Гледките от Кицилано над центъра на града са прекрасни. В допълнение към плажа и океанския бряг, районът има множество кафенета и пешеходни пътеки, а оживената търговска ивица се намира на няколко пресечки на юг от Западнао Четвърто авеню.

Gastown

Gastown

Най-старата част на града, Gastown е район с ресторанти, галерии и магазини, разположени в детайлно реставрирани викториански сгради. Калдъръмените улички и железните стълбове придават на мястото характерна за района атмосфера. Gastown възниква през 1867 година, когато в града пристига мъж на име Джон Дейтън. Дейтън имал навика да излиза на дълги истории и скоро придобил прозвището „Гаси Джак“. В резултат на това околностите са станали известни като „Град Гаси“ или „Гастаун“. Статуята на някогашния собственик сега наблюдава хората, докато се разхождат. Туристите спират за снимки с Gassy Jack, а също така обичат да посетят и близкия Steam Clock, който издава звук благодарение на парен механизъм на всеки 15 минути.

Canada Place

Canada Place

За много посетители от Ванкувър, Canada Place е мястото, където започва пътуването им. Необичайният покрив създава впечатление за огромен плавателен съд. Архитектурно забележителната структура е част от терминала за круизните кораби, частен конгресен център и хотел, и част хъб за туристически обиколки на забележителности.

Китайския квартал

Китайския квартал - китайската градина Dr. Sun Yat-Sen
Китайския квартал – китайската градина Dr. Sun Yat-Sen

Отвъд богато украсената врата на хилядолетието, отбелязваща входа на квартала, екзотичната и интересна Чайнатаун във  Ванкувър се отличава с модерни сгради сред много по-стари, датиращи от викторианската епоха такива. Знаците в магазините и ресторантите често са написани на китайски йероглифи, особено по протежение на Източна Пендер, Кифер и Главни улици – основните търговски зони. Местните забележителности включват красивата китайска градина Dr. Sun Yat-Sen, оформена по традиционен начин от династията Минг. Също така си струва да се види сградата Сам Кий, която се смята за най-тясната офис сграда в света. Всяка година китайската Нова година се празнува с пищен парад.

Окаченият мост “Капилано”

Окаченият мост “Капилано”

Първата туристическа атракция на Ванкувър е открита през 1889 година и оттогава насам вълнува посетителите с мост над падналия каньон. Пешеходният мост се простира на 70-метров речен каньон, водещ до парк, изпълнен с горски пътеки. Преходът включва много високи дървета и вековни растения. Също така посещението по окачения мост Капилано си заслужава (особено през есента), за да видите сьомгата, докато се опитва да плува нагоре по течението.

Улица Робсън

Улица Робсън

Робсън Стрийт е най-известна като място за пазаруване. Освен много магазини на доста от най-известните световни марки в сферата на дизайна, на улицата се помещава и главната художествена институция в града – Ванкувърската художествена галерия. Галерията притежава отлична колекция от картини на Емили Кар (1871-1945), а периодично там са изложени и доста6ъ7йк международни експонати.

Музей на Ванкувър

Музей на Ванкувър

Музеят на Ванкувър е музей за гражданската история, разположен в парк Вениеър. Той е най-големият граждански музей в Канада и най-старият във Ванкувър. Музеят е основан през 1894 година и е преминал през многобройни преобразявания, преди да бъде обявен като Музей на Ванкувър през 2009 година. Той представя изложби и програми, фокусирани върху града.

Парк Кралица Елизабет

Парк Кралица Елизабет

Центърът на парк Кралица Елизабет, Little Mountain, е най-високата точка във Ванкувър, а високата му позиция дава отлична гледка към центъра на града и планините на север. Паркът предлага занимания, свързани с голф, тенис на корт, тенис на маса, дискотечен голф.

Светът на науката

Светът на науката

Футуристичната сграда, подобна на сферата на науката, е дом на интересен за деца изследователски център, който обяснява явленията чрез практически експонати и демонстрации. Темите включват вода, въздух, движение и изобретение. На място има театър, както и масивен екран IMAX.

Небостъргачът „Харбър Сентър“

Небостъргачът „Харбър Сентър“

Небостъргачът се откроява с външен остъклен асансьор, който превозва туристите до наблюдателната площадка, която се намира на 130 метра надморска височина, разкривайки им панорамна гледка към града и заобикалящите го води и острови. А за да запазите усещането от обстановката на това забележително място, след като отново се върнете на земята, грабнете чифт ролери и се впуснете в обиколка по мрежата от алеи, ображдащи брега.

В средата на лятото или в началото на есента е идеалното време, в което да планирате своята почивка във Ванкувър. Имайте предвид, че тогава има и доста други туристи, но тогава метеорологичните условия са най-благоприятни да се насладите на дивната природа, да се запознаете повече с местната култура и традиции или да посетите някой плаж. През останалото време обикновено във Ванкувър вали дъжд. Във Ванкувър ще видите една много нетипична гледка как съвременните сгради, представени от високи небостъргачи, са в пълна хармония с природата. Насладете се на едно незабравимо и зареждащо приключение в Канада.

Pin It