България

Старосел

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Старосел – Пълен Релакс и Презареждане

Старосел

Ако се чудите кое е мястото, където напълно можете да премахнете напрежението и да се отпуснете, това е Старосел – селцето, намиращо се в община Хисаря, Южна България. Освен че ще се насладите на спокойствие и приятен климат, вие имате възможността да подишате чист въздух, да се отърсите от всичко, което ви дразни и просто да поемете по красивите места и исторически свидетелства за величието на нашите предци, каквито ще откриете в Старосел.

България е известна с поне 10-ина значими постижения на световно равнище, като някои от тях са уникални. Две от тях са превъзходното качество на вината и фактът, че в родината ни има най-много на брой естествени извори. Наречена „СПА центърът на Европа“, нашата страна заслужено носи това си прозвище. А какво ще кажете за съчетаване на тези две благини? Това е напълно възможно и може да стане именно в Старосел. Наред с останалите си исторически забележителности, вие можете да се насладите на пълен релакс и прекрасни вина в

Комплекс за винен и СПА туризъм „Старосел“

Комплекс за винен и СПА-туризъм „Старосел“

Винарската изба е създадена през 2005 г. В нея можете да видите процеса на дестилиране на вино, да опитате от местните вина и да тръгнете на организирани преходи, джип-сафари, езда и други занимания. Хотелският комплекс ви предлага всичко, от което имате нужда на една такава почивка: природа, традиция, тракийска самобитност в стила на интериора, от който лъха уют и чар. Природосъобразносттта е залегнала както при винопроизводството, така и при проектиране на хотела. В СПА центъра можете да опитате винотерапия – метод при масажиране, при който се използват: гроздови семки, съдържащи важни антиоксиданти и помагащи при различни проблеми на кожата; винена кал, също богата на полезни съставки с подмладяващ ефект.

Тракийски култов комплекс – Старосел

Тракийски култов комплекс – Старосел

Това е едно от задължителните места, които трябва да посетите в Старосел. Тази  археологическа находка е световноизвестна и представлява най-големия царски комплекс с мавзолей. Намира се в близост до село Старосел, в местността Орешака. Още през 2000 г. проф. Георги Китов се натъква на основния храм, който е от V век пр. Хр., а две години по-късно се появява и единствената гробница-хероон с колонада. След това биват открити 120 могили, от които едва 22 са проучени до момента.

Според експертите, тази гробница е последният дом на великия владетел на Одриското царство – Ситалк. Да се придвижвате в могила е едно вълнуващо преживяване, особено щом се изкачите по парадното стълбище, където ще се изправите пред входа на това светилище. Там ще видите украса, съставена от орнаменти, известни с наименованието „вълчи зъби“.  Следва дълъг коридор, водещ до огромен портал. Преминавайки през първата камера, вие ще се озовете в главната част на гробницата – на самото място, където се е намирал покойникът.

Освен с останалите си качества, траките са били известни и като ценители на виното и за това свидетелства северната страна на храма. Там е вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. При разкопките са открити и пособия като цедилки и различни съдове за консумация на вино. А на няколко метра от това място ще се натъкнете на каменен саркофаг, в който са намерени бижута: златен пръстен с изображение на конник и сребърни предмети.

Могила „Хоризонт“

Могила „Хоризонт“

Тази могила е разположена недалеч от тракийската гробница. Известна е с това, че в нея се намира единственият тракийски храм с десет колони, тъй като по правило другите имали по пет. Ограбена още в древността, в нея все пак са останали златни и сребърни предмети, показващи, че покойният, погребан тук, е бил от висок ранг.

Тракийският комплекс „Кози грамади“ от V-IV век пр. Хр.

Тракийският комплекс „Кози-грамади“ от V-IV век пр. Хр

Още един забележителен комплекс от древността, разположен на площ от 8 декара, е тракийският „Кози грамади“. Той включва единствена по рода си царска резиденция, обградена с крепостна стена.

 

На Картата

Pin It