Острови

Скалата череп, Клефт Айлънд

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Скалата череп, Клефт Айлънд

Клефт Айлънд, известен също като Skull Rock (Скалата череп) е гранитен остров, разположен край брега на „Национален морски парк  Wilsons Promontory“ в щата Виктория, Австралия. Той принадлежи към група от три острова, наречени Ансер и е един от най-живописните не само в националния парк, но и в света. Изглежда като излязъл от филмов скрипт – голяма каменна скала с форма на череп, която се издига наполовина от дълбокото синьо море, което се намира в един изолиран участък от брега. Със сигурност островът създава изключителен изглед, който допълва ярките цветове на небето и малките вълни на океана. Този скалист остров е най-южната точка на цялата континентална част на Австралия, а когато сърфирате, разхождате се или къмпингувате, остров Клефт мълчаливо се извисява като опустошаващ череп.

След като започнете да обикаляте около него, ще бъдете изумени да откриете, че всъщност не е остров, а впечатляващо огромна пещера, която крие много тайни. И най-завладяващата част е, че всичко е създадено от Майката Природа. Западната му част има гигантска пещера с тревен под, който вероятно е бил издълбан от морето преди хиляди години, когато нивата на водата му са били по-високи. Пещерата е широка 130 метра, висока е 60 метра и дълбока също 60 метра. От определен ъгъл островът прилича на череп – оттук и идва името му Skull Rock. Смята се, че пещерата е била използвана като цел за обучение на преминаващите кораби. Всъщност има две големи пещери от западната страна. Покривът на по-малката пещера е на около 25 метра над морето и образува пода на горната по-голяма пещера, повърхността, на която е покрита с растителна почва.

Скалата череп, Клефт Айлънд

За да се добави още към мистериозната атмосфера на скалата, се смята, че само една шепа хора някога са стъпвали там. Островът практически е недостъпен, с високи вертикални скали и дори няма място, където малка лодка да се закрепи. За съжаление Клефт Айлънд може да бъде само гледан, защото достъпът е невъзможен, освен с хеликоптер. А и нищо чудно, стените му са високи 50 метра. Поради това много малко хора са стъпили на острова или са изследвали пещерата. Според някой съобщения на изследователите, вътре в пещерата са открити уръдия.

Птиците, особено Черният корморан, са се възползвали от изолацията и недостъпността на остров Клефт от хората, като са го превърнали в свой дом. Освен ако не сте посветен водолаз, шансовете са, че остров Клефт ще бъде нещо, което гледате отдалеч – дали сте се отпуснали на Норман бийч, карате сърф или се наслаждавате на пътеките на южният бряг на Виктория. Вероятно има много други хора, които не знаят за това място и се надяваме, чрез тази статия да разбудим интереса ви.

Pin It