Европа

Рим – „бърза“ разходка из вечният град

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Рим

Рим е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, най-голямата и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим е съверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата. Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1287 кв. километра. Предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2,9 милиона жители, почти 3,8 милиона живеят в района на Рим. Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (Съвременна Италия). Рим е известен още като „la Città Eterna“  („Вечният град“), „l’ Urbe“ (от латински Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“. Първоначалното селище възниква на Седемте хълма: Палатин, Авентин, Квиринал, Капитолий, Виминал, Есквилин и Целий.

Независимо дали сте в Рим за 3 дни, 3 седмици или 3 месеца, бъдете готови да навлезете в най-големият открит музей в света. Можете да решите да следвате типичните туристически пътеки или да бъдете достатъчно смели, за да излезете от утъпканите писти. По един или друг начин той ще ви разкаже, ще ви изненада или накара да искате още. Рим е един от най-фотогеничните градове в света и притежава всичко: папата, художници, велики владетели, любовници, поети, Ватикана, Фонтана „Ди Треви“, площад „Свети Петър“, Испанските стъпала, Колизеума и много други. Тук е мястото да се поглезите с първикласна храна, виното и подновяването на гардероба ви. Рим е романтично място за меден месец, любима ваканционна дестинация и град на модата. Независимо дали прекарвате времето си в разглеждането на забележителности или гледате света в едно от откритите кафета, тук ще можете да участвате във ваши собствени римски празници. Рим или Вечният град е привличал посетители в продължение на над 2000 години. Това е един от най-величествените и романтични градове в света, притежава смесица от грандиозни забележителности, история, архитектура и шумен живот. Историческия център на града е част от културното наследство на ЮНЕСКО с прелестните си дворци, величествени романтични руини, изящни статуи и украсени фонтани, изключително богато историческо наследство, хилядолетни църкви и космополитна атмосфера.

Малко градове могат да съперничат на удивителното художествено наследство на Рим. През цялата си история градът е участвал във великите катаклизми на западното изкуство, като извлича най-добрите художници и ги вдъхновява да прокарат границите на творческото постижение. Резултатът е град, изпълнен с безценни съкровища. Древните статуи украсяват музеите от световна класа: Византийските мозайки и ренесансови фрески засияват в църквите, богатото изкуство в града и барокови фасади по средновековните площади. Разходете се из града, за да срещнете шедьоврите на гигантите от западното изкуство – склуптури на Микеланджело, платна от Караваджо, стенописи от Рафаело и фонтаните от Бернини. Храненето е едно от най-големите удоволствия на Рим, а комбинацията от романтична и превъзходна храна е гаранция за добре прекараното време. За съвременно изисканите ястия и петзвездното вино има многобройни ресторанти, но за истинските римски ястия се отправете към някоя пицария в по-забутаните квартали. Това са местата, където местните хора се хранят с приятели и се отдават на страстта си към тънки, хрупкави пици, скромни тестени изделия и студени бели вина от близките хълмове Castelli Romani.

Какво трябва да разгледаме в Рим

Колизеумът

Колизеумът

Амфитеатърът на Флавий е най-големият и внушителен в Римския свят, но е и най-известният паметник в Рим, познат като „Колизеум“. Най-пространният и великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 година и завършен през 80та година от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 година). С възможност да побере 50 хиляди зрители, Колизеумът е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През ранното средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм. Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и зивличане на каменни блокове, Колизеумът остава един от главните символи на Римската империя и нейните инжинерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рим и продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на Колизеума. Днес от първоначалната сграда е останала северната стена, заедно с 31 от оригиналните 80 входа, както и частта от сградата, която е между фасадата и вътрешната подпорна стена на горната колонада. Значителна част от площада също е запазена. Колизеумът заема видно място и в много филми. Вътре, на горния етаж има музей, посветен на гръцкия бог Ерос, където се излагат временни изложби.

Пинакотеката
Пинакотеката

Ватикански музеи

Те са обществени музеи във Ватикана. През 2013 година са осмите най-посещавани музеи в света с близо 5,5 милиона посетители. Музеите на Ватикана започват точно зад масивна бронзова врата, която като магия ви отвежда от Италия в най-малката страна в света – Ватикана. Тук има безценни произведения на изкуството, събрани от папите или често изрично поръчани от тях. Папа Юлий II основава музеите през 16 век. Това изключително културно и историческо богатство, собственост само на 80 души, наброява 11 музея с 5 галерии и 1400 зали. Сикстинската капела и Стаите на Рафаело са задължителни спирки при обиколката на Ватиканските музеи. Повече от 70 000 бройки са изложени в над 42 000 кв. метра, като в сейфовете и складовете се съхраняват още 50 000 броя. Забравете да видите всичко при едно посещение, просто не може да бъде направено. Пинакотеката (картинната галерия) на музея има картини на такива художници като Микеланджело, Рафаело и Фра Анджелико. Пио-Климентовия музей е основан от Папа Климент през 1771 година като е съдържал основно ренесансови и антични изработки. Колекцията е увеличена при Пий VI, а днес музеят има гръцки и римски скулптури. Музей „Киарамонти“ – името му идва от папа Пий VII Киарамонти, който го открива през 17 век. Музеят се състои от голяма куполна зала, в която са изложени редица статуи, саркофази и фризове. Новата галерия има важни статуи като тази на Август и река Нил. Грегориански етруски музей е открит от папа Григорий XIII през 1837 година, а в него има осем зали с важни етруски археологически находки. Грегориански египетски музей има голяма колекция от древноегипетски находки като папируси, мумии и прочутата Книга на мъртвите.

Пантеонът

Пантеонът

Пантеонът е бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове, а понастоящем католически храм, посветен на Богородица и вси светии. Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда. Той е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни. Римският паметник е най-добре запазения, с най-големият в света купол от неармиран бетон в историята на архитектурата и се смята за предвестник на всички съвременни места за поклонение. Той е най-копирания и имитиран от всички древни произведения. Построен е през 118-126 година сл. Хр. по време на управлението на император Адриан. Микеланджело е смятал, че това е дело на ангели, а не на мъже. Там, където се намира, не е избрано случайно, а е легендарно място в историята на града. Според римска легенда, това е мястото, където основателят на Рим, Ромул, по време на смъртта му е бил заловен от орел, който е стигнал до небето с боговете. Пантеонът е ротонда с правоъгълен портик на север. Ризницата и параклисът са долепени под формата на буква „П“, оформят външната фасада в южната част. Сградата е дълга 84 метра, широка 58 метра, а максималната височина е 58 метра. В абсидата на главния олтар се намира копие на византийска икона на Богородица, оригиналът на която понастоящем се пази във Ватикана. В Пантеонът се намират гробниците на италианските крале Виктор Емануил II, Умберто I и на кралица Маргарита Савойска. В храма са погребани също художника Рафаело, архитекта Балдасаре Перуци и музиканта Арканджело Корели.

Траянова колона

Траянова колона

Тя е издигната през 113 година на Траяновия форум в Рим, в тесен двор зад Базилика Улпия, в чест на победите на император Траян над даките. Висока е 35 метра с пиадестала, с диаметър 2,5 метра. Състои се от 23 цилиндрични кръга от бял карарски мрамор. В основите й са били положени Траяновите останки. Украсена е със спирален барелеф в 24 кръга, който изобразява епизодите от войната на император Траян с даките, който е много ценен за военната археология. На върха на колоната била поставена статуя на Траян, заменена през 1588 година със статуя на Св. Петър, която стои и до днес.

Циркус Максимус

Циркус Максимус

Това е древен хиподрум в Рим. Разположен е в долината между хълмовете Авентин и Палатин. Мястото е използвано за обществени игри от етруските крале на Рим. Първите игри се провеждат по времето на Тарквиний Приск, първият етруски управник на Рим. По-късно Циркусът е бил място за игри и фестивали, повлияни от гърците през 2 век пр.н.е., за да удовлетвори изискванията на римляните за масови забавления, Юлий Цезар го разширява, като е побирал около 250 000 зрители. В настоящето от Циркуса е останало много малко с изключение на покритата с трева писта и спината. Някои от стартовите вратички са оцелели, но повечето от зрителските места ги няма. Материалът без съмнение е използван за построяването на други сгради в средновековен Рим. Циркус Максимус има честта да е първата и най-голяма арена в Рим. Той продължава да е център за забавление на римляните. Разположен в центъра на Рим, често се използва за концерти и събирания.

Баните на Каракала

Баните на Каракала

Те са били обществени бани, или терми, построени в Рим между 212 и 216 година, по време на управлението на Император Каракала. Останките от банята са известна туристическа забележителност. Комплексът е бил 225 метра дълъг, 185 метра широк и 38,5 метра приблизителна височина, и е можел да побере от 2000 до 3000 човека. Специален Акведукт е бил построен за да снабдява баните с вода, който днес е напълно разрушен. Баните на Каракала са били по-скоро център за почивка, отколкото бани. Имали са и обществена библиотека. Сградата е била отоплявана от hypocaust – подземна система с въглища за затопляне на водата. Баните са отворени за посещения. Достапът е ограничен до отделни части, за да се избегне увреждането на мозаечните подове, въпреки че вече са очевидни.

Фонтанът ди Треви

Фонтанът ди Треви

Той е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е „Треви“, защото свързва три улици. Построен е през 1762 година от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символ на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим. До фонтана е разположена църквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“, която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за използване на Българската православна църква.

Площад „Венеция“

Площад „Венеция“

Намира се непосредствено до римските форуми. Тук през 15 век е издигнат дворецът „Венеция“ в стил ранен Ренесанс. Сега дворецът е музей с богата колекция от картини, брюкселски килими, гоблени и сервизи от фин порцелан. На това място се помещава и библиотеката на Института по история на изкуството. На площада е издигнат и паметник на Виктор Емануел II, обединил Италия през 1870 година. Паметникът е построен от Джузепе Сакони от 1885 година до 1911 година и е висок 81 метра.

Площад „Испания“

Площад „Испания“

Това е един от символите на Рим. Между него и площад Тринити дей Монти се намира монументално стълбище от 138 стъпала, построено с помощта на завещанието на френския дипломат Стефан Гафие, за да свързва испанското посолство към Светия престол и площада с църквата Тринити дей Монти. В десният ъгъл на стълбите се намира домът, в който е живял Джон Кийтс, английски поет – романтист, днес тя е музей посветен на него и неговият още по-известен приятел и колега Пърси Биш Шели.

Капитолий

Капитолий

Капитолият е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, на запад от Форума. През 1537 година Микеланджело оформя по поръчение на папа Павел III на върха на Капитолия красив площад, който е заобиколен от трите страни от два съществуващи двореца и един нов, а отпред е свързан с намиращия се в подножието град с широка стълба. Капитолия е неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим. На северното му възвишение се намирал твърдината Arx, на чието място днес е построена църквата „Санта Мария ин Арачели“, а на южното – етруският храм Юпитер, в който той бил почитан заедно със съпругата си Юнона и дъщеря си Минерва, оформяйки капитолийската триада. С Капитолийския хълм е свързана и известната легенда за гъските, които спасили Рим. През 3 век пр.н.е. галите навлизат в древна Италия и обграждат Рим. Имат огромно числено превъзходство, свещените гъски от храма на Юпитер, усещат пълзящите по стените на града гали и наддават крясък, с който събуждат не само заспалите стражи, но и всички жители и така спасяват Рим.

С толкова много гледки и неща, които трябва да направите, Рим наистина може да бъде квалифициран като „глобален град“.

Pin It