Острови

Палаван

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Палаван
Палаван

Палаван е приказен остров в Тихия океан , част от територията на Филипините. Той е третия по големина остров на страната, отличаващ се с това, че не е толкова гъсто населен. Определян като новата звезда в небосклона на международния туризъм, за втора година взима приза за „Най-добър остров в света“. Тази дестинация почти е непозната за българите, но определено трябва да бъде посетена, защото на острова се предлагат много развлечения, уникална природа и прекрасни условия за почивка.

Палаван

Островът се простира между Миндоро на североизток и Борнео на югозапад, заобиколен от Южнокитайско море и морето Сулу. Той е с дължина 450 километра и ширина 50 километра. Негова столица е добре развития град Пуерто Принцеса.

Екип от изследователи водени от доктор Робърт Брадфорд Фокс изучавали ранната история на острова. Те изследвали пещерите на Табон и установили, че на острова са живеели хора от преди 50 хиляди години. Открити са човешки костни фрагменти, но въпреки че произхода им все още не е установен, са сигурни, че идват от Борнео. Табонските пещери са смятани за люлката на филипинската цивилизация. През 982 г. древни китайски търговци редовно посещавали островите. Много артефакти, грънчарски изделия били намерени във водите и пещерите на Палаван, които разкриват за добронамерените отношения между китайските и малайските търговци. През 12 век се заселват малайски имигранти, които били управлявани от вождове. Добре развити в земеделието се изхранвали с ориз, джинджифил, сладки картофи, кокосови орехи, банани и захарна тръстика. Отглеждали също свине, кози и пилета, но най-вече практикували риболов и ловуване, като използвали бамбукови капани. През 13 век били последвани от индонизийците, които изповядвали будизма и хиндуизма. И до днес има много оцелели будистки изображения и статуи в близост до пещерите Табон. Поради близостта на Палаван до Борнео (южните части на острова били под контрола на Брунейската империя), близо 2 века се е изучавал ислямът. През този период търговските отношения разцъфтявали и се развивали, както между местните и китайците, така и с японците и арабите.

Палаван

След смъртта на Фернандо Магелан, останалата част от флота му пристига в Палаван, където богатата земя ги спасява от глад. Северните Каламански острови (част от провинция Палаван) са първите, които падат под испанска власт и по-късно са обявени за отделна провинция от Палаван. През 1902 г. след Филипинско-американската война, американците поемат гражданското управление на северен Палаван и сменят името му на Парагуа. През 1903г. , съгласно закона на Филипинската комисия провинцията е преконструирана да включва южните части и отново връща името си Палаван, като нейна столица става Пуерто Принцеса.

През Втората световна война на 14 декември 1944 г. Японската армия на четиринадесетия район, за да предотврати спасяването на военноплениците от съюзниците на Филипините (американски и филипински войски), задържа 150 пленници и ги затваря в три покрити окопи, като ги запалва с бъчви пълни с бензин. Затворниците, които се опитват да избягат биват свалени отново, други които се катерят по скала, която се простира от едната страна на окопите, успяват да избягат, но по-късно са настигнати и убити. Само 11 души са успели да избягат от клането, а между 133 и 141 са били убити. Островът е освободен от японските императорски сили между 28 февруари и 22 април 1945г. от филипински и американски войски.

Палаван

Бреговата линия на Палаван е покрита със скалисти заливи и бели пясъчни плажове. Разполага с огромна част от девствени гори, които образуват много планински вериги. Планината Mantalingajan е с надморска височина от 1100 метра, като най- високия връх достига до 2886 метра.  Растителния и животински свят на острова е много богат и разнообразен. Има над 200 вида птици, над 600 вида пеперуди, над 1500 вида растителност, застрашен вид морски костенурки.

Единадесет езера заобиколени от варовикови скали и многобройни рифове привличат стотици любители на природата, три от които свързани с морето, намиращи се в близост до град Корон. По-специално езерото Kayangan, което е едно от най-чистите езера в страната. Освен това най-малко 15 кораба са потънали в плитчините на околните води по време на Втората световна война, а сега останките им са популярна туристическа атракция за водолази.

Ел Нидо е рай с безкрайно бели плажове, кристално чиста вода и уникален подводен свят. Той пленява с удивителна природа, скрити водни пещери, тихи сини лагуни и много морски пейзажи. Това градче се намира в северната част на Палаван и до 1980 година е било непознато място за туристите. Срещат се над 100 вида корали и 800 вида свободно плуващи риби в тюркоазените води на градчето.

Палаван

Национален парк „Пуерто Прицеса“ се намира в планината Свети Пол на северозападния бряг на Палаван. Има блата с мангрови дървета, красиви коралови рифове, а главната туристическа атракция е подземната река. Извира от планината и е дълга 8 км., по нея плуват много лодки. Преди да се влее в морето, реката минава през огромни пещери с тавани, високи до 60 метра и широки 120 метра, в които има огромни скални образувания. Поради вливането на реката в морето се съчетават сладководна и соленоводна екосистема. През 2010 г. еколози и геолози откриват, че реката има и втори етаж, което значи, че в пещерата се намират малки водопади. Открили и пещерен купол с размери около 300 метра над подземната река. Имало скални образувания, големи прилепи, много речни канали, както и много видове речни животни. По-дълбоките части на реката  е невъзможно да бъдат изследвани, поради липсата на кислород.

Палаван

Природният парк риф Тубатаха е защитена зона, разположена в средата на морето Сулу. Състои се от два атола (коралов остров във формата на пръстен) северен и южен. Южният е с дължина 5 км. и ширина 3 км., а северният е с дължина 16км. и ширина 8 км. и служи като зона за гнездене на птици и морски костенурки. Този риф е един от най-добрите за гмуркане в страната. Националния парк и останалата част от филипинския архипелаг са част от Кораловия триъгълник , признат за център на морското биоразнообразие. Районът е подложен на сериозна заплаха, заради прекомерен риболов и разрушителните природни практики. Изледване на учените посещаващи рифове, разкриват, природния парк Тубатаха съдържа не повече от 600 вида риби, 360 коралови вида, 11 вида акули, 13 вида делфини и китове, и 100 вида птици.

Острова е пълен с безброй малки рибарски селища, както и ферма за крокодили отворена за посетители. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за природно и културно световно наследство. Едно вълшебно място, с уникални пейзажи, красиви морски плажове, богато на флора и фауна. Палаван е бил снимачна площадка на много известни филми, както и любима дестинация на много известни личности.

Палаван

Pin It