Статии

Най-опасните пътища в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В продължение на хиляди години пътищата са осигурили по-безопасно и по-ефективно придвижване на хора и стоки, но както ще видите в тази класация, това не винаги е така. А човекът е създал пътища и на най-невероятните места – насред планини, в скали, джунгли и дори във водата. Този списък включва някои от най-опасните пътища в света.

Юнгас, „Пътят на смъртта“

1.Юнгас, „Пътят на смъртта“

Този път в Боливия често е споменаван като най-опасният път в света. Построен през 30-те години на миналия век от парагвайски затворници, с дължина от 61 километра и се намира между столицата Ла Пас и град Коройко в провинция Юнгас. Пътят е еднопосочен, няма маркировки, мантинели или сфетофари и криволичи през тропическата гора на Амазонка. Лентата за движение е само една, а шофьорите слизат и се разбират как да се разминат. Пътят се спуска на височина от 4700 метра в боливийските Анди до 320 метра над морското равнище. Годишно загиват от 200 до 300 души на този път. По него могат да се забележат многобройни импровизирани паметници на загинали хора. От 2006 година функционира нов двулентов асфалтов маршрут и трафикът е намалял.

Fairy Meadows, Пакистан

2. Fairy Meadows, Пакистан

Този път е само за хора, които обичат да карат в планината и имат нерви от стомана. Построен е преди стотици години от селяни живеещи в планината Нанга Парбат и не е бил ремонтиран през последните десетилетия. Въпреки, че звучи доста безобидно, в превод Приказни ливади, определено не е много подходящо име за такъв път на смъртта. Този скалист, чакълест и тесен път е дълъг 16 километра, но накрая плътното се стеснява толкова много, че се налага да продължите пеша. Широк е колкото един джип, без мантинели, без никакви предпазни съоражения, ужасно нестабилен на места и заобиколен от дълбоки пропасти. Фейри Медоус води до Нанга Парбат (Планината убиец), вторият по височина връх в Пакистан. Освен това е частен път и преминаването му по него се заплаща.

Зожи Ла, Индия

3.Зожи Ла, Индия

Почти всеки път, който се движи през най-високата планинска верига в света, вероятно ще бъде поне малко опасен за пътуване. Проходът Зожи Ла със сигурност се квалифицира в това отношение, тъй като това е черен път без никакви парапети или пътни знаци, а свлачищата са постоянен проблем. Освен това пътят криволичи между планинските върхове и е разположен на 3500 метра надморска височина в Западните Хималаи. Свързва градовете Шринагар и Лех, в щата Кашмир, Северна Индия и е дълъг около 9 километра. Заради обилните снеговалежи е затворен през по-голямата част от годината. Построен е през 1947 година и използван за военни цели.

Тунелът Гуолян, Китай

4.Тунелът Гуолян, Китай

Гоулян е малко китайско селце на върха на планината Тайханг, което нямало връзка с останалия свят. В началото на 70-те години на миналия век, китайското правителство решава, че не си заслужава трудностите и разходите да направи път, който ще бъде използван само от 300 селяни, а 13 от тях решават сами да построят път. В продължение на пет години, те изкопали 1,2 километра в твърдата скала и свързали Гуолян със съседното селце. За да пробият скалата, селяните използвали експлозиви, но заради липсата на опит, някои от работниците загубили живота си. В тунела има 30 издълбани прозореца, през които влиза светлина, а когато вали е особено опасен и под него се намира страховита пропаст. По-късно правителството построява 1200-метров тунел, за да подпомогне на местните жители с транспорта.

Магистрала „Колима“, Русия

5.Магистрала „Колима“, Русия

Пътят през Сибир винаги е предизвикателство. Преименуван на „Пътят на костите“, както го наричат местните, води към Якутск и минава през един от най-студените райони в света. Официалното му име е „Колима“ и свързва Якутск и Магадан. С температури падащи до -70 градуса, „Колима“ е разположен в най-студения необитаван район на света. Предпочитаното време за пътуване е през зимата, когато водата и земята са замръзнали, което го прави малко по-лесно. През юли и август, когато вали дъжд, шосето се превръща в чудовищно блато, водещо до задръствания. Името „Пътят на костите“ получава при управлението на Сталин от 30-те до 50-те години и говори за трагичната си история – построена от политически затворници, изпратени в местния лагер. Първите 90 километра са построени от затворниците през 1932 годин, а строителството е завършено през 1953 година. Днес дългият 2031 километра все още е известен като „най-студеният път“ и понякога вали сняг и през юли и август.

“Трансфъгърашан“, Румъния

6.“Трансфъгърашан“, Румъния

Намира се в Карпатите и пресича Фъгърашки планини. Достига височина 2034 метра и е най-високият път в Румъния. Построен е по заповед на Николае Чаушеску през 70-те години като военен маршрут в случай на преврат срещу режима му. Пътят става добре познат през 2009 година, когато екипът на известното шоу „Топ Гиър“ тестват автомобили и обавяват 90 километровата магистрала за перфектно каране на спортни автомобили, и смяната на предавките през няколко секунди. Днес шосето е смятано за едно от най-красивите в света, както с уникалните си забележителности, така и с високата си опасност, и резките и обратни завои.

Магистрала Джеймс Далтън, Аляска

7.Магистрала Джеймс Далтън, Аляска

Известна също като „Северен склон“, магистралата е използвана главно от шофьорите на камиони. Тя е най-изолираната магистрала, както се счита и за най-заснежената. Пътят е дълъг 662 километра, свързва Феърбанкс с Дедхорс, а ¾ от нея са без асфалтово покритие. Няма никакво обезопасяване, въпреки, че минава през три града. Препоръчва се, всеки който пътува по нея, да носи със себе си съоръжения за оцеляване, включително сателитен телефон, защото мобилните нямат никакво покритие.

Атлантик роуд, Норвегия

8.Атлантик роуд, Норвегия

„Атлантическият път“ е признат за наистина уникален път и се счита за един от най-опасните на света, за разлика от другите обаче, той се поддържа в отлично състояние. Този път определено е предназачен за туристическа атракция, защото е на нивото на Норвежко море. Дълъг е само 8 километра, а забележителностите му са изумителни, но определено предразполага и за критични ситуации. Атлантик роуд преминава през множество малки острови и е построен за да свързва отдалечените общности от хора. Когато времето се развали, водата го залива и колите, които минават по него могат да бъдат повлечени. Построен е в периода между 1983 година и 1989 година, и тогава шосето е било ударено от 12 урагана.

Магистрала „Еър“, Австралия

9.Магистрала „Еър“, Австралия

Магистралата свързва Западна с Южна Австралия, дълга е 1650 километра и определено е предизвикателство за шофьорите. Изглежда обикновенна и скучна, слабо натоварена и добре поддържана, но крие доста приключения особено с животните. Докато карате спокойно, на платното могат да изкочат кенгура, емута, а дори и камили, и всичко това прави пътя доста рискован, защото може да доведе до доста сериозни ситуации. Броят на катастрофите по нея е изключително висок. Пейзажът наоколо е доста еднообразен, че шофьорите понякога заспиват на пътя.

Тианмен, Китай

10.Тианмен, Китай

Планината Тианмен (Врата към рая) е сред най-живописните и известни места в Китай. Пътят е разположен в национале парк Tianmen Mountain и е дълъг 11 километра от началото до края. Най-високата му точка е на 1300 метра надморска височина, а най-ниската е 200 метра. Строителството на пътя е отнела осем години и е завършен през 2006 година. Този път е обявен за един от най-забележителните по света, но и най-опасните. Представлява дълъг криволичещ път с 99 остри завоя, а краят му води до Небесната порта със 999 каменни стъпала. Водачите трябва да бъдат изключително внимателни, особено при мокро или тъмно време.

Pin It