Статии

Най-активните и опасни вулкани в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На Земята има около 1500 активни вулкана с общо около 60 изригвания средно на година. Не всички обаче са достъпни за туристи, но има и такива, които са отворени за посетители, а изживяването е уникално.

Йелоустоун, Сащ
Йелоустоун, САЩ

1. Йелоустоун Кадера, САЩ – Националния парк Йелоустоун е активен супер-вулкан. По-голямата част от територията на парка се простира върху него. Там е имало най-малко три гигантски изригвания, като за щастие последното е било преди около 640 000 години. Смята се, че е било 25 пъти по-голямо като мащаб от изригването на Сейнт Хелънс през 1980 година. Пожари обаче стават ежегодно, като през 1988 година, огънят унищожава почти 1/3 от парка, който е богат на растителност и животински видове.

Етна, Италия
Етна, Италия

2. Етна, Италия – Намира се на италианския остров Сицилия и е основна туристическа забележителност. Върхът е 3323 метра, което го прави най-високия в Европа. Един от най-активните вулкани в света, който изригва от над 2000 години насам. Последното сериозно изригване на Етна е от края на миналия век, като черните потоци от застинала лава са видими за туристите. Той изригва често, но слабо, което налага затваряне на въздушното пространство над острова, а последното такова е през февруари 2017 година. Етна пуши постоянно и е изключително атрактивна и уникална гледка, която се вижда от цяла Сицилия.

Везувий, Италия
Везувий, Италия

3. Везувий, Италия – Планината Везувий се намира в Кампания, Италия. Историята му е любопитна и изпъстрена от различни изригвания, който се смята за един от най-опасните. Най-известното му изригване е историческо, през 79 година, когато е унищожило градовете Херкулан и Помпей , като е отнело живота на хиляди души. Последното изригване е било през 1944 година и е било сравнително слабо, но учените предупреждават, че още едно е на път. Вулканът се намира на 8 км от град Неапол и поради това се възприема, като изключително опасна зона. Това е единствения вулкан в Европа, който е изригвал през миналия век.

Мауна Лоа, Хавай
Мауна Лоа, Хавай

4. Мауна Лоа, Хавай – Имeто на вулкана означава „Дългата планина“, той е най-големият в Хавай и един от най-активните в света. Постоянно е изригвал в продължение на последните няколко стотици хиляди години,  а най-скорошното му избухване е от 1984 година. Изригванията произвеждат сериозни количества лава и застрашават околните градове, но характерно за лавата му е, че скоростта й на придвижване е изключително бавна и това прави евакуацията спокойна.

Попокатепъл, Мексико
Попокатепъл, Мексико

5. Попокатепъл, Мексико – Представлява връх, който е покрит от глетчер, намира се на 56 километра от Мексико. От 1519 година, вулканът е изригвал повече от 20 пъти. Последното изригване е от 2000 година, като предизвиква временна евакуация на хиляди хора. Той се нарича още „Пушещата планина“, а изригванията са изключително мощни и пепелта се разнася на километри разстояние.

Сакураджима, Япония
Сакураджима, Япония

6. Сакураджима, Япония – Той представлявал остров, а изригването през 1914 година образува толкова лава, че тя потича към континента. Вулканът се слави с интензивната си активност. Всяка година от кратера бълват малки количества лава, които изпълват небето и околните пространства. Най-близкия град до вулкана е Кагошима, където съществуват готови укрития за местните хора. През февруари 2016 година, Сакураджима изригва отново, заливайки планината с лава и оранжев пушек. Голямата опасност идва от това, че на 50 км от него се намира атомна електроцентрала, а изригванията му са експлозивни.

Галерас, Колумбия
Галерас, Колумбия

6. Галерас, Колумбия – Намира се в Южната част на Колумбия, върхът му достига 4276 метра над морското равнище, диаметъра в основата е над 20 километра. Активен е от 1 милион години, а изригванията са често явление и се регистрират от 1580 година насам. В близкия град Пасто живеят 450 000 души. Галерас заспа през 1978 година, но при изригване от 1993 година загива група от учени и туристи, които са били във вътрешността на кратера, когато е избухнал. От 2000 година този вулкан постоянно изригва.

Мерапи, Индонезия
Мерапи, Индонезия

7. Мерапи, Индонезия – Буквалното значение на Мерапи е „Планина от огън“ и е определян като един от най-активните и опасни в света. Редовно изригва от 1548 година насам, а учените смятат, че е активен повече от 10 000 години. Близо до вулкана е разположен град Йогиакарта, в който живеят хиляди хора. През годините е изригвал многократно и е убивал хора, опустошенията са огромни, а хиляди хора са оставали без домове. Последното голямо изригване е през 2010 година, като всички хора в радиус от 20 километра са били евакуирни.

Нирагонго, Демократична Република Конго
Нирагонго, Демократична Република Конго

8. Нирагонго, Демократична Република Конго – Това определено е един от най-величествените вулкани, разположен в Африка и един от най-активните на континента. Кратерът му е с диаметър 3 километра, а езерата лава, които се образуват и кипят в него са много популярни.  Изригвал е няколко пъти през последния век и е взимал много жертви. Нирагонго е истинска заплаха за местното население. Последното изригване на вулкана причини евакуация и ако властите не бяха реагирали мигновенно, щяхме да сме свидетели на огромна трагедия.

Улавун, Папуа Нова Гвинея
Улавун, Папуа Нова Гвинея

9. Улавун, Папуа Нова Гвинея – Местните познават и наричат вулкана „Бащата“. Той е симетричен вулкан на остров Нова Британия и достига височина от 2334 метра. Вулканът е активен и от 1700 година насам са регистрирани 22 изригвания. Местните хора редовно забелязват микро изригвания, които се изразяват в лава и пепел.

Таал, Филипини
Таал, Филипини

10. Таал, Филипини – Намира се на остров Лузон, точно до езерото Таал. Намира се на 50 километра от град Манила, чието население достига 1,6 милиона души. От 1572 година насам са регистрирани 33 изригвания на вулкана Таал. Това коства живота на много хора, живеещи край езерото, според данни около 5000-6000 души.

Асо, Япония
Асо, Япония

11. Асо, Япония – Вулканът е един от най-големите и активните в света. След изригване на 6 септември 1979 година, трима души са загубили живота си, а 11 са ранени. Съвсем пресен случай е ноември 1997 година, когато двама туристи са загинали от обгазяване. От 1980 година повече от 70 души са били обгазявани на вулкана, за щастие не фатално.

Килауеа, Хавай
Килауеа, Хавай

12. Килауеа, Хавай – Едно от най-големите езера от лава се намира в кратера на Килауеа. Още през април 2015 година езерото от лава започна да се пълни, но сега вече има голяма опасност от преливане. Този вулкан не е спирал да бълва лава от 1983 година, а най- добре е вулканът да бъде посетен през нощта,за да се види прекрасния цвят на лавата. Килауеа се издига на около 6800 метра от морското равнище, а геолозите казват, че вулкана е възникнал преди 200 000 години. Често лавата потича към океана, където се вкаменява обратно и добавя още скали към територията.

Ейяфятлайокутъл, Исландия
Ейяфятлайокутъл, Исландия

13. Ейяфятлайокутъл, Исландия – Той е действащ вулкан, покрит с ледник, а надморската му височина е 1666 метра, диаметъра на кратера е 3-4 километра. Вулканът се активизира на 20 март 2010 година, а последното му изригване на 14 април 2010 година причинява затваряне на въздушното пространство на почти цяла Европа, поради изхвърлената вулканична пепел.

Аренал, Коста Рика
Аренал, Коста Рика

14. Аренал, Коста Рика – Това е един от най-активните и красиви вулкани в света. Изригването от 1968 година унищожава близкия град Табакон и заради този инцидент изкачването на вулкана е строго забранено. През октомври 2010 година Аренал влезе в неопределена фаза на почивка.

Тейде, Испания
Тейде, Испания

15. Тейде, Испания – Той е вулкан на остров Тенерифе, Канарските острови. Висок е 3718 метра над морското равнище, което го прави най-високата в Испания и най-високия вулкан на Европа. Около него е създаден националния парк Тейде, обявен за обект в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През 1706 година град Гарачико е бил унищожен след изригване.

Котопакси, Еквадор
Котопакси, Еквадор

16. Котопакси, Еквадор – Жителите на Кито, столицата на Еквадор, живеят в постоянен страх заради вулкана. Изригването му би заличило голяма част от града. Вулканът не е избухвал сериозно от 1903 година, но въпреки това, най-големия страх на жителите не е магмата или пепелта, а глетчера, който е разположен върху него и ако се разтопи би предизвикал огромни свлачища.

Стромболи, Сицилия
Стромболи, Сицилия

17. Стромболи, Сицилия – Това е остров, който се е сформирал от морското дъно преди милиони години. Той е един от най-активните вулкани в света, който не е спрял да избухва през последните 2000 години. Стромболи се издига на над 926 метра над морското равнище, но под водната повърхност има още 2000 метра океанска площ. Той е рекордьор по най-продължителен период на вулканична активност. Последното му избухване е през август 2008 година, което е накарало много хора да избягат от острова с лодки. Друга голяма експлозия е регистрирана през 2002 година, която е причинила свлачища и наводнения.

Ясур
Ясур

18. Ясур – Разположен е в югоизточната част на Тихия океан и е един от 83те острова, които лежат на Тихоокеанския огнен пръстен. Поради постоянната си вулканична активност е известен сред пилотите и моряците като фара на Тихия океан. Избухвал е многократно и ежечасно през последните 800 години и изглежда няма да се успокои.

Pin It