България

Местността Рупите

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Местността Рупите

Рупите е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, област Благоевград. Селото се намира на 8 километра североизточно от Петрич. До 1951 година носи името Ширбаново, а до 1993 година Мулетарово. Разположено е в Петричко-Санданската котловина, а на 2 километра източно от него се намира вулканското възвишение Кожух. В източното подножие на възвишението в землището на селото се намира местността Рупите, известна с лечебните си минерални извори с температура 75 градуса по Целзий. В местността Рупите в последните години от живота си е живяла най-известната българска пророчица Вангелия Гущерова – Ванга. Тук през 1994 година, финансирана от самата нея и по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов, е построен храмът „Св. Петка Българска“, в близост до къщичката, където Ванга е живяла. Иконите на иконостаса са изрисувани от известният художник професор Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични, затова не се одобряват от Светия Синод. Храмът не е признат от Българската Православна църква, а свещениците дълго отказвали да го осветят. Предсмърното желание на Ванга е било тя да бъде погребана в двора на къщичката си, за да може хората да черпят сили от гроба й, и въпреки, че вече не е сред нас, тя пак да може да помага. Но от фондация „Ванга“ не са уважили нейното желание и тя е погребана до храма „Св. Петка Българска“.

Местността Рупите и храмът „Св. Петка Българска“
Местността Рупите и храмът „Св. Петка Българска“

Местността Рупите е разположена в подножието на хълма Кожух. Преди стотици години Кожух е бил вулкан. Чудотворните земи са резултат от изригването на този вулкан. Известна е с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на България. Има целебни минерални извори и басейни. Орнитологична станция се занимава с движението на мигриращите птици. За това късче земя прочутата баба Ванга казва, че е наситено с особена енергия. Местността Рупите, заедно с храма „Св. Петка Българска“, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. В района на Рупите се срещат 201 вида птици, в това число и средиземноморски, които рядко могат да се наблюдават другаде у нас. Тук минава  Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците. Това е единственото място в страна, където могат да се наблюдават и четирите вида наши костенурки, почти всички видове змии, както и балканската чесновница и малкият речен кефал. Преходносредиземноморският климат предоставя средиземноморска тревна растителност и топлолюбиви животински видове. Естествената крайречна гора е съставена предимно от бяла топола. Защитената местност е дом на различни видове змии. Тук се среща считания за рядък вид котешка змия.

Възвишението Кожух
Възвишението Кожух

Малко история

На 2 километра източно от селото в местността Кожух се намират руините на един от най-големите антични градове по долината на река Струма, съществувал от IV век пр.Хр. до VI век пр.Хр. В досегашните исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 година латински надпис от 308 година сл.Хр. по недвусмислен начин доказа, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град е локализиран на юг от Беласица.

Всяка година в Рупите на 15 август (Успение Богородично) се провежда традиционен събор. Предлагат се лакомства, играчки и дрехи. Свири се традиционна музика от Югозападна България и се танцуват местни танци. Популярни спортни мероприятия по време на събитието са футболът и народната борба. На името на местността Рупите е именуван ледник Рупите на остров Смит, от архипелага Южни Шетландски острови, Антарктида.

Къщичката на Ванга
Къщичката на Ванга

Всеки човек посетил местността, я определя като малко къстче от рая. Тук се изпълвате с усещане за величие, духовно пречистване и спокойствие. Не случайно Баба Ванга казва: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна“. Според нея именно във вулканичното възвишение Кожух се крие ключът към разгадаването на древното ни минало. Ванга твърдяла, че там, където е кратерът, някога е имало голям град, погребан под огнената лава. Хората, които живеели в него, били високи и едри, обличали се в тънки и блестящи като станиол дрехи, и били много просветени. Според едно предание, Ванга е загубила зрението си в ранна детска възраст в една буря, но при инцидента е получила видение, което дава началото на нейните уникални способности.

Местността Рупите

Според стари легенди, местното население наричало планината Кралимарковска. Хората разказвали приказки за митичния народен герой Крали Марко, който използвал пещерите за скривалище.

Понастоящем местността Рупите е благоустроено парково пространство, с няколко съвременни постройки, включващи гостилница, кафене и малки магазинчета предлагащи сувенири и местни плодове, и зеленчуци.

Pin It