Европа

Испанската столица Мадрид

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Мадрид

Мадрид е столицата на Испания и най-голямата община като цяло. Това е третият по големина град в Европейския съюз, по-малък от Лондон и Берлин. Населението на града е 3 141 991 души (2015 г), а на градската агломерация около 6,5 милиона души. Разположен на бреговете на река Мансанарес в централната част на страната, градът е административен център на автономната област Мадридска общност. Като столица на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля, Мадрид е също политическият, стопански и културен център на Испания. Територията на Мадрид е 604,3 кв.км, разположен на 657 метра средна надморска височина и е втората най-висока столица в Европа след Андора Ла Веля.

Малко история

Първите сведения за града са от 9 век, когато днешна Испания е Ал-Андалус и емирът на Кордоба заповядва изграждането на малък дворец там, където днес се издига кралският дворец. Около него е построена крепост, наречена Махерит. По време на Реконкистата, при своето настъпление към Толедо крал Алфонсо VI превзема крепостта, през 1085 година и я присъединява към кастилската корона.

През 1479 година кралство Кастилия със столица Толедо и кралство Арагон със столица Сарагоса се обединяват в лична уния след сватбата между Исабела Кастилска и Фердинанд II Арагонски, което поставя основата за обединението на Испания.

Макар да е столица на най-могъщата държава в света, Мадрид продължава да отстъпва по своето развитие на много европейски и испански градове. Първият Бурбонски крал, Фелипе V решава, че това не може повече да продължава и предприема мащабно строителство.

По време на Испанската гражданска война (1936 – 1939), Мадрид е сред главните центрове на републиканците, като още от самото начало на войната в някои предградия се водят ожесточени боеве между националистическите и републикански сили.

Мадрид е космополитен град, който съчетава най-модерната инфраструктура и статута на икономически, и административен център с голямо културно, и артистично наследство от векове. Никой град на Земята не е по-жив от Мадрид – уникално място, чиято чиста енергия носи посланието: Този град наистина знае как да живее. Малко градове се гордеят с художественото си родословие, както Мадрид – много любители на изкуството се връщат тук отново и отново. В продължение на векове Кралското семейство приема похвалите и богатството на най-добрите художници, от талантите като Гоя и Веласкес до Фламандците и величието на италианците. Шедьоври от тези и други испански художници като Пикасо, Дали и Миро сега украсяват стените на галериите от световна класа. Три от тези галерии са – Музея Прадо, Музей Тисен-Борнемиса и Музей Рейна София, но тук това е само началото на добрите места за посещение.

Издигайки се над скромните претенции на местната кухня, Мадрид се превърна в една от най-богатите кулинарни столици в Европа. Градът изцяло е превърнал цялата креативност и иновации на гастрономическата революция в Испания. Но това приемане на новото, привързаността и страстта към трайните традиции на испанската кухня е приятно хранително преживяване и показва безкрайното разнообразие от храни, от всеки испански регион.

Мадридските нощи са легендарни и перфектно допълнение към по-уютната атмосфера на изисканото изкуство и хранене. Градът има повече барове, отколкото всеки друг град на Земята – колекция от коктейлни барове и нощни клубове, които съчетават нотка блясък. Разходете се из нощните улици и ще се озовете сред тълпа от хора, придружена от веселба, която се стреми да танцува до сутринта.

Мадрид може да не притежава паметта на Париж, монументалната история на Рим или репутацията на Барселона за шедьоври на модернизма. И не, няма еквивалент на Айфеловата кула, Колизеума или Ла Саграда Фамилия, с които да посочиш и да кажеш „това е Мадрид“, но определено няма за какво да завижда. Широкият прочит на архитектурната история в Испания осигурява великолепен фон на градския живот, от средновековни имения и царски дворци до несмислените ъгли на съвременна Испания.

Стратегически разположен в географския център на Иберийският полуостров, Мадрид има един от най-важните исторически центрове на всички големи европейски градове. Това наследство съвпада безпроблемно с модерната и удобна инфраструктура на града, широкообхватно предложение за настаняване и услуги във всички най-съвременни технологии, в аудиовизуалните и комуникационните медии. Той е бил населен още от епохата на Долния Палеолит, макар че едва през 1561 година крал Филип II е превърнал Мадрид в столица на своята огромна империя. Оживеният нощен живот  на Мадрид е друга ключова атракция, поради разнообразието и вълнуващата атмосфера, която се намира в баровете, кръчмите, клубовете и фламенко залите. Други възможности за забавление през деня включват традиционни танци на открито, популярни празници и фестивала – борба с бикове San Isidro, считан за един от най-важните в света.

Големите и красиво поддържани паркове и градини в Мадрид, предлагат на обитателите и посетителите възможност да се насладят на слънцето, да се поразходят около езерата или да нахранят катеричките, които обитават една от най-зелените столици на Европа.

Какво трябва да разгледате в Мадрид

Една от главните забележителности на града е музеят Прадо, основан от Мария-Изабела де Браганса, втората жена на Фердинанд VII. През 1819 година музеят е преместен в сегашното си здание в качеството на Кралски музей. Двата други музея на Мадрид – Център за изкуства „Кралица София“ и музей Тисен-Борнемиса, заедно с музея Прадо образуват така наречения „златен триъгълник на изкуствата“. В музея „Кралица София“ се намира най-знаменитата кратина на Пабло Пикасо „Герника“, както и творби на Салвадор Дали и Хуан Миро. В музея Тисен-Борнемиса се намират картини от различни епохи, започвайки от Ренесанса и завършвайки с творби на известни импресионисти, сюрреалисти и кубисти.

Музея Прадо

Музея Прадо

Добре дошли в една от най-големите художествени галерии в света. Повече от 7000 картини, които се намират в колекцията на музея, от които само 1500 са на показ, са като прозорец към историческите капризи на испанската душа. Величието в кралските картини на Веласкес, бурността в „Черните картини“ на Гоя, Тициан, Рубен, Бош и още много красиви произведения на изкуството от цяла Европа. Отворен преди 200 години, колекцията на музея постоянно расте.

Музей Тисен - Борнемиса

Музей Тисен – Борнемиса

Тук се намира една от най-невероятните частни колекции на преобладаващото европейско изкуство на света. Докато другите два музея ви позволяват да навлезете дълбоко в даден художник, Тисен е мястото където ще се потопите в спиращата дъха артистична форма. Повечето големи имена са тук, понякога само с една картина. Този музей представя немски картини от XVII век, импресионизъм, руски конструктивизъм, поп изкуство, както и други стилове.

Музей Рейна София

Музей Рейна София

Преместен в огромна бивша болница, сградата датира от средата на XVIII век, а по-късно към нея са добавени външни асансьори от прозрачно стъкло и стомана. Това е домът на „Герника“ на Пикасо, може би най-известното произведение в Испания, както и много престижни колекции от съвременните изкуства на Мадрид. Освен много картини на Пикасо, тук място намират и произведения на Салвадор Дали и Миро. Колекцията обхваща главно испански платна от 20 век.

Кралският дворец

Кралският дворец

Кралският дворец е като кутия за бижута и,  въпреки че се използва само от време на време за царски церемонии, кралското семейство се е преместило в скромния „Palacio de la Zarzuela“ преди години. Когато „Алказар“ (мюсюлманска крепост) изгаря на Коледа 1734 година, Фелипе V решил да построи дворец, който да замести предишният. Кралят починал преди двореца да е завършен, което може би е причината, поради която италианският бароков колос има само 2800 стаи, само ¼ от първоначалният план. Значителна част от зданието е отделена за музей. Туристи се допускат почти из целия дворец. Интерес представляват тронната и празничната зали, както и богатата колекция от живопис, включващи творби на майстори като Ел Греко, Веласкес, Бош и Гоя. Около двореца има два парка – „Сабатини“ и „Кампо дел Моро“.

Църквата Сан Антонио де ла Флорида

Църквата Сан Антонио де ла Флорида

стенописите на неотдавна възстановената църква е един от най-изненадващите тайни в Мадрид. Южният от двата малки параклиса е едно от малките места, където може да се види работата на Гоя в оригиналната си обстановка, нарисуван от майстора през 1798 година по искане на Карлос IV. Фреската в купола изобразява чудото на Св. Антоний, който призовава млад мъж да се издигне от гроба и да освободи баща си, несправедливо обвинен в убийството му. Художникът е погребан пред олтара. Неговите останки (освен мистериозно липсващата му глава) са преместени през 1919 година от Бордо, където умира в изгнание през 1828 година.

Стадион Сантяго Бернабеу на Реал Мадрид

Стадион Сантяго Бернабеу на Реал Мадрид

За феновете на футболният отбор със сигурност това ще е първата спирка. Може да се запишете за обиколка на стадиона, да разгледате съблекалните, тунела и колекцията от купи на тима.

Плаца Майор

Плаца Майор

Създаден по поръчка на крал Фелипе III от архитект Хуан Гомес де Морой. Строителните работи започват през 1617 година и продължават две години. Зданията са построени в стил мадридски барок. На площада 136 здания с 437 балкона, от които в миналото са наблюдавали кралските церемонии, рицарските турнири, кориди и аутодафе. В центъра на площада е паметникът на крал Филип III, третият испански крал от династията на Хабсбургите. И до днес площадът е едно от най-оживените места в града, тук са разположени многобройни кафенета и ресторанти.

И определено има още много места, площади и манастири, които може да разгледате. Просто казано, това е един красив град.

Pin It