Острови

Хавана, Куба

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Хавана

Хавана е столицата на Куба, най-голям град в страната и на Антилските острови. Градът е една от четиринадесетте провинции на страната, наричана Сиудад де ла Абана. Населението му е около 2 110 000 души (2012). Хавана е разположена на северният бряг на Куба, южно от архипелага Флорида Кийс, при който Мексиканския залив се свързва с Атлантическия океан. Градът се намира главно на запад и на юг от дълбок залив, отделен от морето с тесен проток, който се разделя на три основни пристанища – Маримелена, Гуанабакоа и Атарес. Известна забележителност е 60-метровият варовиков хребет, издигащ се от изток и завършващ с хълмовете Кабаня и Моро, на които през колониалната епоха са разположени укрепления, охраняващи източния залив. Друг известен хълм е разположен на запад и е зает от Хаванския университет. Климатът на Хавана, както и в по-голямата част от Куба, е тропичен. Топлият бриз и местоположението на острова в зона с пасатни ветрове, прави климата по-мек. Според климатичната класификация на Кьопен, Хавана се намира в тропичен саванен климат. През 2009 година градът/провинция има третият най-висок доход в страната. Хавана може да се опише като три града в едно – Старата Хавана, Ведадо и по-новите крайградски квартали. Градът привлича над един милион туристи годишно. Официалното преброяване на Хавана съобщава, че през 2010 година градът е бил посетен от 1 176 627 международни туристи, с 20% увеличение от 2005 година. Старата Хавана е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1982 година, известен със своята история, култура, архитектура и паметници.

Хавана

Градът е основан на сегашното си място през 1519 година и първоначално носи името Сан Кристобал де ла Абана. Той е сред първите испански селища на острова и се образува край удобен за пристанище естествен залив. Първоначално Хавана е търговско пристанище, често нападано от пирати. През 1555 година градът е опожарен от френския корсар Жак дьо Сор.

През следващите години испанците изграждат в Хавана крепост, която да предотврати пиратските набези. Тя започва да играе важна роля в предотваряването на контрабандата и налагането на монопол в търговията с колониите – всички кораби от испански колонии в Америка първо доставят стоките си в Хавана и оттук те се транспортират към Европа. През 1592 година селището официлано получава статут на град.

Хавана

През XVII век Хавана бързо се разраства, изграждат се множество сгради, главно от дърво, съчетаващи архитектурни стилове от Пиринейския полуостров с типични елементи от Канарските острови. През 1649 година тежка епидемия довежда до смъртта на една трета от жителите на града. В средата на XVIII век населението на Хавана надхвърля 70 хиляди души и градът е трети по големина в Америка, след Лима и Мексико. По това време Хавана е най-важното испанско пристанище в Новия свят с най-големите корабостроителни и кораборемонтни съоръжения.

През 1762 година по време на Седемгодишната война, Хавана е превзета от Великобритания – продължилата една година британска окупация довежда до бързо разрастване на търговията с британските колонии в Северна Америка и Антилските острови, което предизвиква съществени обществени промени. В края на войната Испания отстъпва на британците Флорида в замяна на връщането на Хавана. След като си връщат града, испанците го превръщат в най-силно укрепената крепост в Америка. През 1796 година от Санто Доминго са пренесени останките на Христофор Колумб – те остават в града до оттеглянето на испанците през 1898 година, когато ги пренасят в Севиля.

Хавана

В края на колониалния монопол в началото на XIX век търговията между Антилските острови и Северна Америка нарастват, и Хавана се превръща в процъфтяващ град. Развиващата се средна класа изгражда нови жилищни сгради в неокласически стил и градът става известен като Париж на Антилите. През 1837 година е построена първата железопътна линия  – с дължина 51 километра до Бехукал, по която се превозва захар от долината на Гинес до пристанището. С това Куба става петата страна в света и първата испаноезична страна с железница. През 1863 година са разрушени крепостните стени на града, за да се даде възможност за неговото разширяване. След забранта на робството в САЩ, много американски плантатори се местят в Хавана, тъй като робството в Куба остава легално до 1886 година. През 1898 година, по време на Войната за независимост, Хавана става сцена на сблъсъци между противници и привърженици на независимостта, които провокират Испано-американската война, и довеждат до края на испанския колониализъм в Америка. Градът остава под американски контрол до 1902 година, когато Куба става независима държава.

Бумът на туристическия бранш през 30-те години довежда до изграждането на множество луксозни хотели, казина и нощни клубове, част от тях контролирани от организираната престъпност в САЩ. Като център на хазарата в средата на века Хавана изпреварва Лас Вегас. Градът през този период е известен с яхтените си пристанища, големи автомобилни състезания, музикални представления и обширни паркове.

Хавана

След кубинската революция от 1959 година в страната е наложена комунистическа диктатура. Национализацията на икономиката и наложеното от Съединените щати ембарго се отразяват тежко на града. В началото на XXI век режимът прави опити за съживяване на туристическата индустрия и дава възможност за чужди инвестиции в сектора. Като част от опитите за привличане на чужди туристи са положени усилията за възстановяването и по-добрата поддръжка на части от старият град.

През 50-те години на 19 век преди Комунистическа революция Хавана е била една от най-горещите точки за почивка на Карибите, а откакто Куба е отворена за туристи през 90-те години, отново се превръща в популярна дестинация. Макар и с много по-малко американски граждани, заради почти пълната забрана за пътуване, наложена от Федералното правителство на САЩ. Първите впечатления за Хавана са, че изглежда като разбъркан пъзел, но малко по малко сглобявате парчетата и се появява красивата картина. Може би това е история за оръжията, която все още се забелязва в атмосферата на колониалните улици, оцелелият дух на населението, белязано от две войни за независимост, революция и търговско ембарго на САЩ, или неумолимата салса енергия, която се усеща категорично между хората. Не идвайте тук с дълъг списък от въпроси. Просто елате с отворен ум и се пригответе за дълго приключение. Може би не е като Париж или Ню Йорк, но художествената култура в Хавана в момента е една от най-големите изненади на града. Креативността не е нищо ново. Кубинските художници тихо предизвикват културният елит, а още от раждането си, Хосе Николас де ла Ескалера започва да рисува черни роби през 18 век. Днес работата на Ескалера и други художници е изложена в Museo Nacional de Bellas Artes. Междувременно по-нов, по-рационален екип се събира за наелектризиращите събития в Fábrica de Arte Cubano, вихъра на съвременната сцена на Хавана.

Църквата Nuestra Señora de la Merced
Църквата Nuestra Señora de la Merced

Сега Хавана преминава през интересен етап и в резултат на това градът е пълен с експерименти. Разходете се по улиците на Стара Хавана и бързо ще почувствате истинската връзка с миналото във величествените крайбрежни укрепления и интимни плажове без навалици. Слънце, танцуващи, ледени коктейли в баровете, срутени колониални развалини, дизайнерски купувачи, авангардно изкуство и доза комунизъм привличат посетителите на тропическия остров Куба. От 26 февруари до 2 март Хавана се осветява с ежегодният кубински фестивал на пурите Habanos. Испанското колониално ядро на Стара Хавана е звездната атракция на града, пълно с фрески, калдаръмени плажове, имения и домове на благородници, превърнати в музеи, галерии и ресторанти. Ще се насладите на църковната интериорна красота на Nuestra Señora de la Merced и подробните експонати в Музея на революцията, които очертват издигането на власт на Фидел Кастро. Зад двореца се намира Музея на изящните изкуства. Посетете поп-изкуството на Раул Мартинес, хомо-еротиката на Сервандо Кабрера, африканскта символика на Мануел Мендиве и авангардните произведения на процъфтяващата съвременна художествена общност в Куба.

музеят Bellas Artes
музеят Bellas Artes

През 2019 година Хавана ще отпразнува 500 години на картата, така че е страхотно време да погледнем обратно към историята на града. В продължение на векове Куба е център на културно влияние в Америка. Известна като „Ключът към новия свят“, островът служи като кръстопът за изследователи, буканери, колониални сили (Англия и Испания), коренното население и артисти. Без значение какво се случва, няма никакво съмнение, че Хавана ще продължи да предлага огромни преживяване за посетителите. Куба е известна с американските автомобили, които местните собственици са запазили в изключително добро състояние от десетилетия насам. Поради пълната забрана на Фидел Кастро за внос на чуждестранни автомобили и новите са малко, и далеч от Хавана. Поради това ограничение пътят за Хавана изглежда като музей на класически американски автомобили. Нищо не потвърждава страхотната история на града, толкова убедително, както определението от ЮНЕСКО за световно наследство, а Старата Хавана има това. Градът е основан точно до брега от испанците през 1519 година. Така че много от съществуващите му сгради датират от бароков и неокласически период. В страната, която е толкова политически натоварена като Куба през последните 50 години, изкуството не може да не е провокативно. Домът на най-голямата колекция от кубински изкуства в света, музеят Bellas Artes предлага уникална гледна точка на кубинския живот през очите на своите художници. Работите се показват в хронологичен ред, за да се потопите в красотата и историята на страната.

Фабриката Partagás
Фабриката Partagás

Кубинските пури са световноизвестни. Независимо от това, че нямате интерес, посещението на местната фабрика за пури е доста страхотно. Интересно е да научите за процеса на производство на пури и да видите, че се правят на ръка. Има две големи фабрики за пури, които си струва да посетите в Хавана. Едната фабрика е Ромео и Жулиета, където е добре познатата известна марка Cohiba. Другата е изключително старата фабрика Partagás, която е много голяма и традиционно най-популярното място за туристи.

Музеят на революцията

Музеят на революцията

Музеят се помещава в забележителна сграда. Първоначално е създаден за провинциалното правителство и е завършен през 20-те години на миналия век като президенстки дворец, и сега функционира като музей. С други думи, самата сграда е пълна с интересни истории и е място на революционни актове. Що се отнася до артефактите, които се намират в него, списъкът е дълъг, а за някои има голям интерес. Има вещи на емблематичният Че Гевара. Има много оръжия и други реликви от 20 век през Кубинската революция. Има дори паметник, който буквално е лодка, с която Фидел Кастро и 81 други партизани пътували от Мексико до Куба.

Булевард „Ел Малекон“

Булевард „Ел Малекон“

Официално известен като Avenida de Maceo, Малекон се простира на пет мили по крайбрежието на Хавана. Започвайки от пристанището, той минава през Старата Хавана, пресича северния край на Централна Хавана и завършва в квартал Ведадо. В Хавана това е изключително популярно място за всякакъв тип хора, включително любители, семейства, веселяци и рибари. Най-активната част на улицата е мястото, където се среща 23-та улица във Ведадо, съвсем модерната част на града, която е оживена с възможности за нощен живот.

Сентрал парк

Сентрал парк

Централният парк в Хавана е прекрасен и сенчест, предлагащ много изобилие наоколо. Има театър „Гранд Театро де ла Хавана“ и луксозни хотели. Това е фантастично място да излезете на слънцето, на отдих или да наблюдавате хората и колите. В центъра на парка се намира статуята на Хосе Марти, национален герой и литературна икона, която е заобиколена от повече от две дузини кралски палми.

Спуснете се в ритъма на танца

Като цяло кубинците са отлични и ентусиазирани танцьори, а салсата не е единственото шоу в града. Има и румба, ча-ча-ча, мамбо и много други. Дори и за онези, които все още не са склонни да се раздвижат, упражненията на кубински танци могат да бъдат наистина забавно преживяване. След като научите основните стъпки е време да посетите клубовете. Casa de la Musica предлага матине-представления, започващи от 18.00 часа, а El Sauce е най-голямото място за музика и танци, което Хавана може да предложи.

Обиколка по пазарите

Пазара Almacenes San José Artisans Market

Например, в страна с грамотност над 99%, не е чудно, че в Plaza de Armas в Старата Хавана има абсолютно невероятен пазар за книги втора ръка. Освен това има много местни художествени занаяти, където правят страхотни сувенири. Almacenes San José Artisans Market е масивен, двуетажен, покрит външен пазар, който предлага много картини и сувенири. Отдругата страна на бюджетната скала, Galerías de Paseo е чудесно място за повече луксозни стоки.

Старата Хавана

Старата Хавана

Старият град на Хавана – мястото, където градът първо се е утвърдил през 1519 година, а после се е превърнал в една от историческите забележителности на Латинска Америка. Архитектурен шедьовър, в който странно запазените площади и грандиозните дворци, съжителстват заедно с живата градска общност, все още излизаща от икономическия хаос през 90-те години. Целият резултат от своя страна е грандиозен и пищен, вдъхновяващ и разочароващ, похвален и жалък. Никой не трябва да напуска Куба, без да го разгледа.

Pin It