Африка

Египет

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Египет – една пясъчна приказка

 

Египет

 

Арабска република Египет или само Египет е държава в североизточната част на Африка с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пасъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, на запад с Либия, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове. Египет е най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия изток, и 15-тата най-гъстонаселена в света. Страната се разделя грубо на 4 области – Горен, Среден, Долен Египет и Нубия. Разделен е на 28 области, наречени мухафази. Областите са обособени в отделни региони. Всяка област има столица, която често носи нейното име. Дългото и богато египетско културно наследство е неразделна част от националната му идентичност, която е преживяла и често усвоява различни чужди влияния, включително гръцки, персийски, римски, арански, османски и нубийски. Голяма част от хората живеят близо до бреговете на река Нил, където се намира единствената обработваема земя.

Египет

Големите райони на пустинята Сахара, които съставляват по-голямата част от територията, са слабо населени. Около половината от жителите на Египет живеят в градски район, като най-много се разпростират в гъсто населениете центрове на по-големите градове Кайро, Александрия и други в делтата на Нил. Суверенната държава на Египет е трансконтинентална страна, считана за регионална в Северна Африка, Близкия изток и мюсюлманския свят, и средна сила в световен мащаб. Египетската икономика е една от най-големите и разнообазни в Близкия изток, и се очаква да стане една от най-големите в 21-ви век. През 2016 година икономиката на Египет навлезе в Южна Африка и стана втората по големина в Африка (след Нигерия). Египет е един от основателите на Организацията на Обединените нации, Несъгласувано движение, Арабската лига, Африканския съюз и Организацията за ислямско сътрудничество.

Малко история

Първите хора, които живеят на брега на Нил, са ловци и рибари, които се заселили там преди повече от 8000 години. Те се научили да отглеждат култури и животни, да градят села, и градове. Търгували със съседите си и се научили да плават с лодки. До 3000 година пр.н.е е създадена цивилизация. Египет има най-дългата история, от която и да е било модерна държава.

Страна на древна цивилизация, датираща от над 8000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници.

Египет

Във времена на велики династии, богове, дръзки фараони и властни царици, те изграждат легендарни царства, които оставят своя отпечатък върху цялата човешка цивилизация. Останки от Древен Египет, превзети от пясъците на пустинята и времето, са пръснати в тази страна с невероятно излъчване и пъстроцветна култура. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в  Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, и статуите в Абу Симбел. Счита се, че Египет е населяван от хора преди повече от 250 000 години. С „Додинастичен период на Египет“ в египтологията се обозначава историческата епоха преди създаването на династиите през четвъртото хилядолетие пр.н.е.. В началото Египет е бил важен център на християнството, но до голяма степен е ислямизиран през седми век и остава преобладаваща мюсюлманска държава, макар и със значително християнско малцинство. От 16 век до началото на 20 век Египет бил управляван от чужди императорски сили: Османската империя и Британската империя.

Съвременния Египет датира от 1922 година, когато придобива номинална независимост от Британската империя като монархия. Въпреки това британската военна окупация продължава и много египтяни вярват, че монархията е инструмент на британския колониализъм. През 1958 година се обединява със Сирия, за да формира Обединената арабска република, която се разпада през 1961 година. През втората половина на 20 век Египет претърпява социални и религиозни конфликти с Израел, и заема ивицата Газа периодично до 1967 година. Страната продължава да се изправя пред предизвикателствата от политически вълнения, включително революцията през 2011 година и последиците от нея, до тероризма и икономическото западане. Сегашното правителство на Египет е президентска република, оглавявана от президента Абдел Фатах ел-Сиси и е описана от редица пазители като авторитарна. Ислямът е официалната религия на Египет, а арабският е официален език.

Египет

Може би си мислите, че страната е една картина от километри пясък и скали, но Египет е много повече от дом на пирамидите. Той е дом на десетки художествени галерии, музеи, фантастични възможности за пазаруване и много други. Река Нил не е само източник на древна митология. Това е значим научен обект, чрез който древните египтяни са създали календара си. Издигането на звездата на Сириус към изток е знак за потопа на Нил, а именно 15 август по съвременния календар, а наводнението по свой ред дава началото на новата древна египетска година. Древната египетска година е разделена на три сезона: наводнение, засаждане и събиране на реколтата, като всяко от тях отнема четири месеца. Според древната митология наводнението от Нил не е нищо друго освен сълзата на Изида, която оплаквала смъртта на своя любим съпруг Озирис, докато се опитвала да събере частите от тялото му, раздробени от злият му брат Сет. Тази дата отпразнува и брака на древните египетски богове: Амон (божество свързвано със слънцето), Мут (богинята майка) и техният син Хонсо (лунния бог). По този повод египтяните никога не са извършвали човешко жертвоприношение в Нил. Напротив те правят дървени кукли на Амон, Мут и Хонсо, както и на сегашния фараон, пускат ги по прилива, за да стигнат до източника като жест на благодарност, уважение и надежда за поддържане на просперитета. Днес както са правили техните прадеди, египтяните все още празнуват деня на Нилския потоп, докато подготвят лодки, проектирани във фараоинически стил, плаващи по речните води, с цветя, радостни песнопения и танци, колоритни облекла като се отблагодаряват на голямата река заради лоялността и любовта.

Египет

Има много семейни забавления, които да преживеете в Египет. Изследвайте пустинята, един цял ден на сафари със семейството си, за да видите зашеметяващите дюни, великолепните каньони и чудотворните оазиси. Споделете забележителностите на спиращите дъха национални паркове. Юлий Цезар е бил очарован от Клеопатра и романтиката на Египет. Днес вие също може да споделите очарованието и да се насладите на една незабравима романтична почивка. Разходете се по белите пясъци на девствените плажове на Червено море. Почуствайте слънцето зад гърба си и пясъка покриващ краката ви. Чуйте вълните и огромната шир на морето. Вземете топлината на деня и вижте различните пустинни нюанси, доколкото окото ви може да стигне, докато денят се отдалечи от лунната нощ.

Звукът на ориенталската музика е във въздуха, а звездите блестят. Приключение в дълбоката пустиня, сафарита из Западните пустинни оазиси и зашеметяващата пустиня Синай са вълнуващи приключения. Превъртете двигателя, защото посещението на планините в Синай са едно уникално преживяване. Къмпингът в Бялата пустиня е нереален. Откриийте неочакваното, гмуркайте се от египетските брегове, където се разкриват подводни съкровища и изобилие от морски живот. Може да изберете да се разходите с германска подводница, да се гмуркате в кораловите рифове на Червено море или да разгледате прочутите подводни руини в Средиземно море, които датират от златната ера на фараоните.

Египет

Египет ви предлага богат културен опит, който обхваща хиляди години история и непрекъсната практика на вековни традиции. Влезте в предверието на древните, изследвайте древните египетски храмове, гробници и паметници. Изгубете се във времето, посетете музеите, които показват хиляди древни артефакти като монети, керамични изкуства, бюстове на древни императори, мозайки, саркофази и мумии. Очаровайте се от египетските митове по време на звуково и светлинно шоу в храма на Фила или Абу Симбел. Разходете се по древните пазари, за да пазарувате в традиционна атмосфера и да се пазарите. Пушете наргилета и пийте чай в стари кафенета, докато просто гледате.

Слънцето в ексклузивните курорти на Червената морска ривиера или на палубата от хладен басейн на луксозен круиз по Нил. Предайте се на удобството на световноизвестни минерални извори. Разходете се по девствените плажове и се насладете на гледката на зашеметяващите крайбрежни скали. Отдайте се на спокойна игра на голф с гледка към Големите пирамиди в Гиза. Отидете на еднодневна екскурзия до близкия национален парк, за да се отпуснете сред богатата природна среда, уникална за Египет. Не пропускайте да се гмурнете с шнорхел в топлите води на Червено море, за да видите грандиозните коралови рифове. Релаксацията в Египет е безпроблемна.

Какво трябва да разгледате задължително

Великите пирамиди в Гиза

Великите пирамиди в Гиза

Те са група древноегипетски пирамидални гробници, разположени на платото Гиза в Египет, за западния бряг на Нил. Основното им предназначение е съхранението на останките на починали фараони. Разположени са на 9 километра от град Гиза и на 25 километра югозападно от Кайро. Групата археологически паметници включва трите големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин – както и няколко по-малки пирамиди, разположени близо до тях. Те са най-стария и единствен запазен  до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят. Пирамидите са част от Некропола в Гиза, комплексен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, останки от древно селище, обслужвало комплекса, както и множество по-малки религиозни и погребални паметници. През 1979 година целият некропол е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Пирамидите са заобиколени от десетки групи археологически обекти – гробища, отделни гробници и мастаби, няколко храма и монументалната статуя, известна като Големия сфинкс.

Хеопсовата пирамида, наричана още Голямата пирамида и Пирамидата на Хуфу, е най-старата и най-голямата от пирамидите в Гиза. Въпреки, че не са намерени никакви останки на фараона в нея, археолозите и египтолозите предполагат, че това е гробницата на втория фараон от Четвърта династия Хуфу, управлявал Древен Египет около 2589-2566 година пр.н.е.. Други съоражения в некропола, свързани с Хеопсовата пирамида, са два мемориални храма в памет на Хуфу, трите малки пирамиди за съпругите на Хуфу, издигната пътна рампа, свързваща двата храма и група мастаби, вероятно гробници на приближени на владетеля.

Пирамидата на Хефрен е втората по големина пирамида. Тя е гробницата на фараона Хефрен, управлявал около 2558-2532 година пр.н.е.. Той е владетел от Четвърта династия, син на Хеопс и баща на Микерин. Пирамидата е построена по време на неговото управление, а също така са извършени стрителни работи по сфинкса. Има предположение, че именно неговото лице е изваяно на сфинкса.

Пирамидата на Микерин е по-скромна в сравнение с другите две големи пирамиди. Гробницата е на фараона от Четвърта династия Микерин, син на Хефрен и внук на Хеопс, който управлявал около 2530-2510 година пр.н.е.. Пирамидата е изградена от варовик и гранит. Долните 16 реда са гранит и очевидно незавършени, докато горните редове са от варовик.

Кайро

Кайро

Освен столица на Египет и най-големия град, той е административен център на мухафаза Кайро. Най-посещавания град в страната и основна отправна точка за посещение на Великите пирамиди. Кайро е най-големият метрополис в Близкия изток и Африка, и 11-тият по големина в света. Като главен стопански, административен, културен и туристически център, тук има много правителствени офиси, учреждения, бизнес центрове, хотели, както и един от най-старите университети в света – Университет Ал-Азхар. С население повече от 16 милиона души, той е хаотичен, екзотичен, прашен, но и много красив град. Най-интересната част на Кайро е средновековната, която представлява лабиринт от тесни улички, множетсво джамии, огромни средновековни порти и пазари.

Храмът Абу-Симбел

Храмът Абу-Симбел

Малкото градче Абу-Симбел се намира на 280 километра южно от Асуан и само на 40 километра северно от Суданската граница. Въпреки,че е дом на няколко хотела, малкият град обикновенно е пренебрегван от туристите като дестинация. Повечето от тях предпочитат да посетят град Нубиа, еднодневна разходка от Кайро или Асуан, или круиз от Нил и езерото Насър. Сгушени на върха на хълм с изглед към Нил, величествените храмове Абу-Симбел са обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Построен за Рамзес II и Нефетари, световно известните храмове ще ви удивят. След посещение на това вдъхновяващо място, можете да се разходите из цветния туристически пазар, да наблюдавате птиците на езеро Насър и отново да се върнете до храма вечерта, за да се насладите на звуковото и светлинно шоу. Интересното при него е, че при изграждането на язовира в Асуан е било необходимо той да се премести на по-високо място, за да не остане под вода. ЮНЕСКО са подпомогнали по много изобретателен начин да преместят храма, като го изрежат на огромни парчета и след това да го съединят на 50-60 метра от предишното му място.

Храмът в Карнак

Храмът в Карнак

Карнак е село в Горен Египет край Луксор. Известно е със своите древно-египетски останки. Това е най-голямото религиозно средище в Древен Египет, което се състои от многобройни паметници, разпределени в 3 групи сгради, всяка оградена от стена. Зад входа, отбелязан с монументален портал, се открива големия двор, а зад него хипостална зала, чийто таван се крепи на колони. Следва гранитното светилище, обиталище на бога. Именно там се провеждат церемониите, там се пази лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията. Храмът е свързан с кей на брега на канала, захранван с водите на река Нил, чрез алея, по дължината на която са разположени сфинксовете с овнешки глави. По-нататък се простира свещеното езеро, където по време на празниците се разхожда на лодка статуята на бога. Зад стените на Амон се издига също храмът на Хонсу, син на Амон. Стените на Мут обграждат многобройни храмове, сред които и този на Мут, съпруга на Амон.

Луксор

Луксор

Луксор, веднъж древна египетска столица, днес е известен като най-големият открит музей в света. От гробницата на Тутанкамон в долината на царете и великолепният изглед към залеза на величествените храмови комплекси Карнак и Луксор, до вълнуващите, и забавни круизи по Нил.

Долината на царете

Долината на царете

Това е долина в Египет, където са гробниците (хипогеи) на фараоните от Новото царство – от Осемнадесета до Двадесета династия. Долината е използвана от около 1539 до 1075 година пр.н.е. и в нея има 62 гробници, като първата (най-старата) е на Тутмос I и от Тутмос III. С изключение на Ехнатон, всички фараони от Осемнадесета, Деветнадесета и Двадесета династия са погребани тук. Последната гробница е на Рамзес X или XI. В Долината на царете са погребани и някои видни благородници, както жените и децата на фараоните и благородниците. По време на царуването на Рамзес I започва изграждането на Долината на цариците, но въпреки това някои царици още продължават да бъдат погребани заедно със съпрузите си. Името на долината на арабски означава „Вратите на Царете“ и се отнася за вратите, които завинаги затварят гробниците. Първото откритие на съвременната археология е находката на Хауърд Картър на 4 ноември 1922 година, който открива гробницата на Тутанкамон. Тя е първата открита, почти незасегната от грабителите гробница. Няколко души от археологическия екип на Картър и по-късни изследователи се разболяват, което води до днешната легенда за „Проклятието на фараоните“.

Хургада

Хургада

Разположен на над 40 километрово девствено крайбрежие, град Хургада има целогодишно слънце, невероятно красиви коралови рифове, десетки вълнуващи атракции и спокойна атмосфера. Въпреки, че това място е известно като третото най-добро за гмуркане на планетата, то все още има какво да покаже, дори и ако не си водолаз. Плажно забавление, екстремни водни спортове, клубове и голф са само някои от опциите, които можете да изберете. Можете също да се насладите на невероятно релаксираща почивка, като резервирате Спа процедури в най-добрите хотели в Хургада. Хургада е луксозен курортен град, разделен от Сигала, Ел-Дахар и Ел-Мемша. Сигала е мястото, където можете да намерите много морски курорти, достъпни хотели и много ресторанти. Ел-Дахар е по-старата и очарователна част на града с богатия му базар. Ел-Мемша, което означава „селски път“ е модерната част на града. Смятан за столицата на Червената морска ривиера, в Хургада има многобройни луксозни местоположения – посетете Сома Бей, залива Макади и Sahl Hasheesh.

Сома бей

Сома бей

Разположен на Червено море, изключително ексклузивния курорт е място за отдих и рай за прекрасни развлечения, с целогодишно слънце и приятни температури, с площ от 10 кв.км, той разполага с всички удобства, дейности и възможности, които бихте искали да имате на вашата мечтана почивка. Курортът е заобиколен от всички страни с девствените води на Червено море, красивите дълги пясъчни плажове са призив към релаксация, а невероятните планини и пустинни пейзажи придават на мястото драматичен фон. В допълнение, курортът се гордее с най-добрите луксозни хотели, голф игрища, център за гмуркане и кайтсърфинг.

Sahl Hasheesh International Resort Community

Sahl Hasheesh International Resort Community

Намира се на 18 километра южно от град Хургада и може да се похвали с 12,5 километровата си плажна ивица на Червено море. Разходете се покрай елегантните квартални алеи на този модерен курортен град, които се съхраняват безупречно и вечнозелени, благодарение на усилията на армията от градинари и работници. Разходете се по дървения кей на красивият, бял пясъчен плаж, където ви очакват удобни шезлонги и плажни хижи. Веднага след като се настаните, сервитьорите ще се навъртат наоколо, за да ви предложат хавлия, освежителни напитки и слънцезащитен крем, и да направят престоя ви възможно най-приятен. Гмуркане във впечатляващите руини на потъналия град, само на няколко метра от брега. Предайте се в ръцете на Спа специалистите, а след това по залез слънце, се насладете на разнообразните развлекателни програми.

Залива Макади

Залива Макади

Елате в тюркоазените води и красивият пустинен пейзаж на залива Макади на Червено море. Разположен в красив естествен залив, луксозният курортен град ви предлага спокойствие, както никой друг град в Египет. Освободете стреса си с най-съвременния индонезийския Спа център или поиграйте голф с приятели, докато се наслаждавате на невероятната природа. Гмуркането и водните спортове са на върха на вашия списък с неща, които трябва да направите. Заливът е прекрасна дестинация за плажуване в Червената морска ривиера. Можете да лежите на плажа или на басейна на вашият хотелски комплекс, да се насладите на лукса на предлаганите услуги, да танцувате в баровете и нощните клубове или да се отправите към Хургада. Червената морска ривиера е прекрасно място за посещение, водата е топла и богата на коралов и подводен живот, пясъкът е чист и бял, а времето е перфектно през цялата година. Макади е заобиколен от египетската пустиня, с богатството си от природни красоти, които трябва да видите.

Национален египетски музей

Национален египетски музей

Египетския музей се намира в Кайро и е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад Тахрир и е построен през 1000 година в неокласически стил по проект на френския архитект Марсел Дюнон. Откриването на музея е през 1902 година. в числото на изложените експонати са: Мумиите на фараоните Яхмос I, Аменхотеп I, Тутмос I, Тутмос II, Сети I, Рамзес II, Рамзес III, Аменхотеп  II, Аменхотеп III, Сети II, Тутмос VI, Мернептах, Рамзес IV, Рамзес V и Рамзес VI. Мумии и саркофази на жреци на Амон, предмети от различни гробници, предмети от периода на управление на Ехнатон, намерени в Амарна, където се намират развалините на Ахетатон и загадъчният „сахарски самолет“. Предмети от гробниците на Тутанкамон, в експозициите са представени 1700 предмета от общо 3500. Един от главните експонати е посмъртната маска на Тутанкамон.

Дахаб

Дахаб

От всички дестинации на Червено море, Дахаб е може би е най-привлекателната за тези, които искат да се насладят на слънце по девствените плажове, да се отпуснат в спокойната атмосфера и да опитат местните ресторанти. Има и много уютни за пазаруване места, а кораловите рифове са на няколко крачки от брега. По крайбрежието на Дахаб можете да видите невероятният спектакъл на Синайските планини, които се сливат с морето. Намира се на 90 километра от Шарм ел Шейх и на 87 километра от Нувейба. Дахаб означава „злато“ на арабски език.

Ел Гуна

Ел Гуна

Тук ще откриете безброй преплетени острови, красиви тюркоазени лагуни, най-съвременните голф игрища, луксозни плажове и множество водни спортове. Ел Гуна е природосъобразна дестинация, пълна с настаняване на световно ниво за всички членове на семейството, която предлага безброй услуги и дейности, които да отговарят на всички. С модерните си минерални извори, гурме ресторанти, тенис кортове и олимпийски басейни, тази модерна космополитна ваканционна почивка съчетава най-доброто, от спокойствие до екстремни водни дейности. Представете си, че вървите ръка за ръка с любимия си, сред зелени градини, кристално чисти лагуни, преди да се присъедините към компанията си за стилна вечеря на открито в едно от най-луксозните места. Ако сте в настроение за малко културно приключенско бягство, отидете до близката пустиня, където ще ви предложат чаша чай от бедуините и ще се насладите на звездите под безоблачното пустинно небе. Този модерен курортен град има за цел да осигури най-добрите специализирани помещения за настаняване и развлечения за участниците в конферентните и стимулиращи програми. Ето защо през последните няколко години Ел Гуна е домакин на успешни многонационални фирмени срещи, където участниците се отдават на възнаграждаващи и вълнуващи дейности като голф, яхтинг, гмуркане и открит риболов.

Оазис Сива

Оазис Сива

След дълго пътуване през безплодният пейзаж на Западната пустиня, няма да повярвате на очите си, когато стигнете до Сива за пръв път. Вижте едемския остров, пълен с минерални извори, солени езера и безкрайни маслинови, и палмови горички. За културно турне в Шали, главният град на оазиса, разгледайте странните руини на Шалийската крепост, които се намират в центъра на града, вървете по пясъчните пътеки, за да намерите Храма на Оракула, веднъж посетен от самия Александър Велики, за да се консултира с Оракула от Сива. Завършете деня си, като се потопите в басейна на Клеопатра, където се смята, че легендарната кралица се е къпала някога. Приключенските пътешественици също ще се забавляват като се отправят на сафари в голямото пясъчно море или се насладят на четиризвездното колоездене в Западната пустиня на Египет.

Оазис Бахария

Оазис Бахария

Простира се на над 2000 кв.км, Бахария оазис е буйно обежище, разположено сред непристъпна пустиня и заобиколен от черни хълмове, образувани от кварц. В оазиса се намират невероятни руини, като Храма на Александър Велики, красиво боядисаните Птолемейски гробници и много стари църкви. Неотдавнашното откритие на златните мумии, гордостта на музея Бауити, днес е превърнал главният град на оазиса в туристически магнит и близостта му с Черната пустиня са спечелили висок ранг на Бахария на туристическата карта на Египет. Отидете на кратка екскурзия до планината Бахария. Посетете старинните египетски и грациозно-римски забележителсности, като например гробницата на Банентиу, насладете се за момент на уединението сред дивата природа или се отпуснете в горещите води на изворите. Вашите възможности в Бахария са повече, отколкото можете да си представите. Хората от арабските страни идват в района на Западната пустиня през лятото за лечение.

Ето някои правила, които трябва да спазвате

Ако искате да избегнете проблеми, когато посещавате Египет, ето някои съвети, за да сте сигурни, че пътуването ви ще бъде нищо друго освен страхотни спомени.

Не пренебрегвайте терористичната заплаха

Като цяло всяко пътуване до Египет ще бъде относително безопасно. Като се има предвид това, че Държавния департамент е издал предупреждение за потенциална терористическа дейност в региона. Местните власти поддържат повишена сигурност в райони с висока концентрация на туристи, но заплахата все още си я има.

Не отивайте без пътническа застраховка

Това не означава, че задължително трябва да си направите застраховка, защото Египет е толкова опасен, просто е добра идея, когато се отправяте към някоя чужда страна. Винаги е добре да сте в безопасност и да сте сигурни, ако се случи нещо. Не показвайте много близост – Това не означава, че не може да се срещате с никой на улицата. Означава, че трябва да се избягва всякакъв вид целувки, дори и по бузите, тъй като може да се приеме доста грубо. Трябва също да избягвате прегръдките.

Не отхвърляйте идеята за екскурзовод

Дори и да имате малко опит в световен мащаб, все пак може да откриете, че страната все още може да е объркващо място. Ето затова е добра идея да се срещнете с някой, който е запознат с терена. Може да не струва толкова скъпо, колкото си мислите.

Не носете тениски без ръкави

Освен когато посещавате някои египетски крайбрежни градове, местните жители са малко по-податливи, ако се придържате към по-умерено облекло. Мъжете трябва да избягват тениските без ръкави, а жените късите гащи.

Не пресичайте улиците сами

Трафикът в Кайро е хаотичен. Колите няма да спрат заради вас. Така че, когато става дума за пресичане на улиците в оживените градове е необходима квалифицирана ръка. За щастие може да следвате египтяните, когато той или тя пресичат, все някой ще ви помогне. Те наистина са хубави хора.

Не наемайте хора от улицата

Когато сте в най-популярните райони на туристическа дейност, може да бъдете придружен от непознат, който предлага специална обиколка на конкретна забележителност. Не ги наемайте, това е добра идея, но по-добре от професионалист.

Не забравяйте да оставите бакшиш

Едно от най-големите непостоянства, когато пътувате в чужбина е социалният обичай дали да оставите или не бакшиш. В Египет не трябва да оставяте само в ресторантите, но също така и за доброто обслужване в магазините или в редица търговски обекти.

Не се занимавайте с уличните котки и кучета

Когато сте в гъсто населените градски райони, вероятно ще се натъкнете на случайни бездомни котки или кучета. Може да изглеждат, че се нуждаят от гушване, но могат да носят много инфекциозни болести или лошо отношение. Най-добре е просто да ги подминете.

Не пийте на улицата

Въпреки че, може да сте склонни да се отпуснете, защото сте на почивка, но не пийте алкохол на улицата. Не само, че е неприемливо от социална гледна точка, но в някои райони на страната може да извършите престъпление.

Не се притеснявайте за точността

Повечето от хората имат много гъвкав график. В резултат на това, ако планирате да се срещате с някой местен, не се изненадвайте ако закъснее. Това не е лично, просто го изчакайте с търпение.

Не влизайте в таксито, без да говорите с шофьора

Преди да вземете такси, трябва да сте сигурни, че знаете каква разумна цена ще бъде вашия бакшиш. След това решете тази сума с шофьора, преди да влезете в колата. Ако таксито има измервателен уред, уверете се, че разботи, преди да се качите.

Не пийте вода от чешмата

Най-добре е да се придържате към бутилираната вода, вместо да пиете потенциално замърсената вода в Египет. Не искате да рискувате да се разболеете, докато сте на почивка.

Не правете снимки без да питате

Ако посещавате особено красиво място в Египет, не мислете, че можете да извадите камерата и да започнете да правите снимки. Първо се огледайте дали хората около вас правят, но в някои от случаите снимането може да се смята за грешно.

Pin It