България

Силистар

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

СИЛИСТАР – ПЛАЖНИЯТ РАЙ НА СТРАНДЖА

Силистар

Южното Черноморие на България е силен притегателен център за много туристи всяко лято. Една от най-предпочитаните особености представлява комбинацията от кристално чист въздух, зеленина, „златен“ плаж и море. Тези природни ценности ги притежава мистична Странджа – планината, приютила не един и два резервата, а и цялата тя, на българска земя, е получила специален статут на парк.

Силистар

 

Силистар е обявен през 1992 г. за защитена територия с къмпинг по нашето Южно Черноморие. Намира се на близо 5 км от село Синеморец, при устието на река Силистар. Общата площ на резервата е 773 хектара, като той се счита за най-южната защитена местност по българското Черноморие. Това е мястото, в което расте на воля най-голямото разнообразие на растителни видове в България за единица площ. В Силистар е и най-южното местоположение на водната лилия. Интересното е, че само в Странджа вирее зелениката – храст с разкошни цикламени цветове, цъфтящ през месец май. За ботаниците, проявяващи интерес към флората на защитената местност Силистар, има ценни видове, които могат да се видят. В северната част на Силистар е изобилието от здравец и други горски растения като изтравниче, както и типичните за този район смокиня, морски ветрогон и гмелинова гърлица. В по-високите места на защитената местност се срещат и плюскавиче, хрущалка и миска. Силистар е резерват, включен в списъка на най-значимите влажни зони в страната ни, значим за опазване на водолюбивите птици. Освен това, осемнадесет от видовете риби, плаващи в защитената местност, обитават и крайбрежните морски води. Сред тях са има такива, които са включени в Червената книга на България.

Силистар

 

Плажът Силистар е с дължина от около 1000 м и широчина към 50 м. По него има всичко необходимо за летен туризъм – заведения, паркинг, чадъри и шатри, бази за гмуркане и за конна езда. Някои наричат Силистар „най-красивия залив по нашето Черноморие“, обграден от скали и гъста зеленина наоколо. Водата в морето е спокойна почти през цялото време, което се дължи на дълбочината ѝ на това място. За разлика от други плажове в България, водата е чиста и топла. Другите забележителни природни дарове тук са най-големите бели понтийски дюни, намерили своя пристан в Силистар.

Силистар

 

Дива природа, обаятелна и въздействаща силно положително както на психиката, така и на физическото състояние на човека. Костенурки, диви коне, катерички, елени, дори диво прасе можете спокойно да видите наоколо. Мнозина наричат Силистар райско място и в това има основание. Незасегнато от излишно строителство, със запазена флора и фауна, усещането при пребиваване тук е блажено.

Pin It